Da je Island zemlja vulkana, možda najbolje potvrđuje Vestmannaeyjar. Riječ je o arhipelagu sastavljenom od 15 otoka na južnim obalama zemlje. Ondje su vulkani svojim djelovanjem kroz stoljeća formirali klifove neobičnih oblika.

Jedna od stijena smještena na otoku Heimaey postala je i planetarno popularna. Možda ste već i sami to pomislili gledajući u galeriju – bez sumnje, izgleda poput slona koji je gurnuo surlu u more.

Mnoge je oblik ove stijene naveo na pitanje da li je stijena uopće prirodnog podrijetla ili se neki gerilac-klesar poigrao u prirodi? Odgovor je: stijena je potpuno prirodnog podrijetla, što ju čini još većom i zanimljivijom atrakcijom.

Njen oblik formiran je u vulkanskoj erupciji, a bazaltna stijena daje mu čak i taj privid grube, slonovske kože. Vulkan koji je odgovoran za izgled stijene zove se Eldfell, a i dalje je aktivan. Zadnja veća erupcija dogodila se 1973. godine prilikom čega je lokalno stanovništvo evakuirano.

Kamenog slona možete vidjeti izbliza. Islanđani su već navikli na turistički interes za njega, pa su vam na raspolaganju brodići koji prevoze znatiželjnike u susret sa slonom. Štoviše, u blizini se nalaze i dobri restorani i koktel barovi. Poželite li ostati dulje, ovdje se nalazi nekoliko hotela i apartmana u kućama. A društvo će vam praviti jato preslatkih tupika.

Heimaey je inače najveći otok arhipelaga, i jedini s trajno nastanjenom populacijom. Na njemu živi oko 4 000 stanovnika koji su se uglavnom koncentrirali u glavnom gradu, Vestmannaeyjaru. Srećom po putnike, do njega je lako doći brodom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju