Njegovo ime dolazi od grčkog naziva za tri grada, a danas ga možemo naći u tri države pod istim imenom. Postojale su i antičke verzije na području današnje Grčke i Turske, a danas njegovo ime nose i jedan gradić i zajednica u SAD-u. U Europi tj. na Mediteranu nam je bliži nego što bismo možda pomislili, a riječ je o – Tripoliju.

Jedan Tripoli tako je prijestolnica sjevernoafričke države Libije. Poznat je i pod nadimkom „zapadni Tripoli“ jer je smješten najzapadnije od sva tri na Mediteranu. Riječ je o najvećem libijskom gradu s najvećim brojem stanovništva, a privlačio je i brojne turiste sve dok, nažalost, rat u Libiji nije trajno oštetio državnu ekonomiju, gospodarstvo i turizam.

Nešto je bolja situacija na najvećem grčkom poluotoku Peleponezu, gdje leži drugi Tripoli. Gradić u unutrašnjosti poluotoka ima oko 30 000 stanovnika, a poznat je po svojoj burnoj prošlosti. Ovdje su se odigrali tzv. Orlov ustanak u kojem je stradalo čak 3 000 Grka i opsada Tripolisa tijekom Grčkog rata za neovisnost. Kasnije mu je krenulo nešto bolje kada je u periodu grčkog Kraljevstva postao jedan od glavnih gradova.

I konačno, stižemo u najistočniji Tripoli koji je ujedno i drugi najveći grad u svojoj zemlji. Riječ je o obalnom gradu Tripoliju u Libanonu. Ova najsjevernija luka Libanona poznata je i po zaštićenom dijelu prirode zvanom Palmini otoci na kojem žive ugrožene kornjače. Među turističkim atrakcijama ističu se Velika džamija Mansouri i masivna tvrđava iz doba Križarskih ratova, Citadelo of Raymond de Saint-Gilles.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju