Monaco, 1.95 kvadratnih kilometara
Ako ste željni glamura onda je Monaco prava državica za vas. Monaco je osnovan 1297. godine kada je Francois Grimaldi odvojio svoju tvrđavu od Italije. Ova samostalna država prostire se na 195 hektara, te se nalazi na slikovitom i uskom obalnom pojasu, a odavno je postala porezno utočište bogatih i slavnih. Glumica Grace Kelly sigurno je bila najpoznatiji stanovnik ove kneževine, a njezin grob nalazi se u katedrali koja se nalazi u samom srcu ove malene države. Većina teritorija može se prijeći pješke, a za pomoć vam služe liftovi i pokretne stepenice koji su tu da savladate strme padine.

Grenada, 344 kvadratna kilometra
Ova država poznata je još kao otok začina jer proizvodi ogromne količine muškatnog oraščića, a u njoj se nalaze i neki od najspektakularnijih vidikovaca na Karibima. Od ravne obale pa preko prašume do visokih vulkanskih planina, veći dio teritorija danas je proglašen nacionalnim parkom. Na vrhu vulkana nalazi se krater ispunjen vodom, a kako legenda kaže da je to jezero bez dna – malo se tko usudi okupati u ovim sablasno mirnim vodama.

Malta, 316 kvadratnih kilometara
Iako je veličinom malena, u njoj nikad nećete moći reći da vam je dosadno te da nemate što za raditi. Ovaj otočić kroz cijelu godinu nudi velik broj festivala, posebice kroz ljeto. Festival vatrometa, Jazz festival, Festival mediteranske hrane…. A kada vam je dosta biti konstantno okružen ljudima, dovoljno je da se zaputite u nenaseljeni dio otoka, gdje se možete u miru opustiti i osunčati.

San Marino, 61 kvadratni kilometar
San Marino se nalazi na malo većoj nadmorskoj visini nego Italija kojom je u potpunosti okružen, a pogled koji se pruža daje vam dojam kao da se nalazite u avionu kada je nebo bez oblaka. Ova republika osnovana je 301 godine, te se naziva najstarijom na svijetu. Boravak ovdje činit će vam se kao da se nalazite u srednjem vijeku, a kad ste već tamo nikako nemojte propustiti pješačenje do jedne od tri tvrđave, koje se nalaze na najvišem dijelu planine. Svakako preporučamo da posjetite muzej mučenja, u kojem se nalaze sprave koje su se nekad koristile za torturu zarobljenika - uz svaku spravu nalazi se i slikovni prikaz kako se ona koristila. Brrr...

Lihtenštajn, 160 kvadratnih kilometara
Pojam mnogih viceva o veličini, no unatoč tome nudi preko 160 kilometara savršeno uređenih staza za skijanje, te čak 11 medalja s Olimpijskih igara, koje su ovoj državici donijeli njeni skijaši. A ako skijanje nije vaš sport, uvijek možete doći kada nema snijega i provozati se na preko 90 kilometara biciklističkih staza za sve uzraste.

Marshallovi otoci, 181 kvadratni kilometar
Ova državica na kojoj kao da je sniman Spužva Bob, sastoji se od 60 koraljnih grebena i otoka smještenih u Atlantskom oceanu, a broji populaciju od 52.000 stanovnika. Glavni izvozni proizvod ove otočne države je kokosov orah, čiji uzgoj čini čak 70 % BDP-a, a predivno plavo more nudi bezbroj lokacija za ronjenje s ostacima iz II. Svjetskog rata.

Maledivi, 298 kvadratnih kilometara
Sve do zadnjeg metra u ovoj državi podređeno je turizmu. Neke od najboljih zabava u ovoj državi nalaze se u moru. Ronjenje i plivanje s dupinima, samo su neki oblici razonode od kojih će vam se naježiti koža. Ako ste jedan od onih koji ne vole ribolov, jer vam riba nikada ne grize, ovdje ćete sigurno imati sreće. Preporučamo da se uputite u noćni ribolov i pohvalite se na društvenim mrežama sa svojim ulovom. Dakle, sigurno ćete štogod uloviti!

Tuvalu, 26 kvadratnih kilometara
Devet koraljnih grebena i otoka čine ovu državu u Tihom oceanu. Zbog visokih troškova da se dođe do nje, zanemarena je od strane turista. Ukupna površina zemljišta od samo 26 četvornih kilometara formirana je na krivudavom lancu koji se proteže 676 km u dužinu. To je idealan prostor za mirno ronjenje i odmor na nenaseljenim plažama. U tom idiličnom okruženju, ples i pjevanje su još uvijek broj jedan za zabavu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju