Međunarodni aerodrom Kansai sagrađen je prije 20 godina kako bi se oživjela regija Osaka, koja je dosta izgubila na kulturnoj i ekonomskoj važnosti zbog glavnog grada Tokija. Drugi razlog izgradnje bio je taj što se aerodrom u Osaki više nije imao gdje širiti zbog svog položaja u naseljenom predgrađu - ipak je to Japan...

Stanovnici kopnenog područja gdje se aerodrom prvo trebao graditi izrazili su masovno nezadovoljstvo, tako da je na kraju odlučeno da se aerodrom sagradi na umjetnom otoku.

Dizajn aerodroma potpisuje poznati talijanski arhitekt Renzo Piano, autor mnogih građevina diljem svijeta. Aerodrom Kansai je s gradnjom počeo 1987. i najprije je napravljen zid koji štiti od oluja i velikih morskih valova. Oko 100 brodova i preko 10 tisuća radnika tri je godine radilo ovaj otok!

Iako su ljudi u početku bili skeptični zbog velike betonske zgrade na umjetno izgrađenom otoku, pokazalo se kako za tako nešto nema potrebe. Naime, pri potresu koji se dogodio prije 20 godina mnoge su zgrade u blizini bile uništene, dok je aerodrom ostao gotovo neoštećen.

Sve u svemu, nadamo se da će i nas put jednom nanijeti na Kansai, pa da i izbliza vidimo to čudo!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju