1. Morakot spilja, Tajland
Ova spilja nalazi se nedaleko Koh Mooka, a poznata je i pod nazivom Emerald Cave. Zanimljivo je to što posjetitelji moraju plivati čak 70 metara u potpunom mraku kako bi stigli na pješčanu plažu koja se nalazi u unutrašnjosti.

2. Waitomo Glowworm pećina u Novom Zelandu
Poznata i dobro posjećena atrakcija zbog svog stropa koji izgleda kao noćno ljetno nebo obasjano s bezbroj zvijezda.

3. Kristalne spilje u Meksiku
Za neke od njih znamo duže vremena, dok su neke poput Kristalne spilje u Naici u Meksiku otkrivene tek nedavno. Vjeruje se kako su impozantni kristali od kojih se spilja sastoji nastajali preko 500.000 godina.

4. Phraya Nakon spilja, Tajland
Ova spilja osim što oduševljava svojom ljepotom, posebna je i po tome što se u njoj nalazi paviljon kojeg je 1890. godine izgradio kralj Chulalongkorn. Nalazi se oko 320 kilometara južno od Bangkoka i jedna je od najfotografiranijih spilja na svijetu.

5. Son Doong spilja, Vijetnam
Najveća spilja na svijetu nalazi se u Quang Binh provinciji. Nastala je prije između dva i pet milijuna godina kao rezultat erozije tla i rijeke koja ju je stvorila u podzemlju.

6. Plava spilja, Italija
Ova spilja je zaista predivna, a pomalo podsjeća na Modru spilju na otoku Biševu. Ova je spilja bila popularno odredište za plivanje rimskom caru Tiberiju koji ju je odlučio i dekorirati s kipovima boga Posejdona.

7. Fingal's Cave, Škotska
Ova se spilja nalazi na škotskom vulkanskom otoku Staffa koji je djelomično i proglašen prirodnim rezervatom. Spilja pomalo odaje dojam kao da je napravljena od Lego kocaka.

8. Reed Flute Cave, Kina
Ova spilja stara je čak 180 milijuna godina, a mnogi za nju govore kako je jedna od najljepših na svijetu. Služila je kao turistička atrakcija još u antičkim vremenima, a danas je obasjana neonskim svjetlima koji joj daju poseban štih.

9. Špilja Orda, Rusija

Ova se spilja sakriva u planini Ural u Rusiji, a upravo je najveća kristalna spilja na svijetu, s temperaturom zraka koja može doseći ledeno niska, -22 stupnja.

10. Eisriesenwelt, Austrija
Smatra se najvećim sustavom ledenih spilja u Europi, a njegov splet prolaza i dvorana, koje podsjećaju na unutrašnjost katedrale, provlači se 40 km unutar masiva Tenen, južno od Salzburga.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju