10. Spilja Eisriesenwelt u Austriji

- Ako putujete prema Salzburgu ovo je mjesto koje morate posjetiti. Ova spilja se smatra najvećim sistemom ledenih pećina u Europi, a njezin interijer podsjeća na unutrašnjost katedrale.

9. Jietta Grott u Libanonu
- O ovoj smo spilji već puno puta pisali. Sastoji se od velike i male spilje koje su zaista posebne. Mala spilja je ispunjena vodom te je možete istražiti vožnjom čamcem.

8. Puerto Princesa podzemna rijeka na Filipinima
- Ovaj nacionalni park je smješten sjeverno od grada Puerto Princesa, a sama rijeka se nalai ispod planine Sv. Pavla na sjevernoj strani ovog filipinskog otoka. Otkrivena je tek 2010. godine, tako da je još nedovoljno istražena. Sastoji se od dva kata te samim time i brojnim vodopadima duboko ispod površine zemlje.

7. Gunung Mulu spilje u Maleziji
- Nacionalni park Gunung Mulu, osnovan 1974., postao je slavan zbog velike znanstvene ekspedicije u kojoj je sudjelovalo više od 100 znanstvenika iz cijeloga svijeta. 528,64 km² parka Gunung Mulu je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2000. godine kao "najistraženije tropsko krško područje na svijetu, u kojemu obitava oko 3.500 vrsta biljaka i milijuni čiopa i šišmiša".

6. Mammoth spilje u Sjedinjenim Američkim Državama
- Jedna od najstarijih poznatih spilja u Americi nalazi se u Središnjem Kentuckyu, te je špiljski sustav ove spilje jedan od najduljih na svijetu.

5. Reed Flute Spilja u Kini
- Ova predivna pećina je jedna od najposjećenijih u Kini. Unutar pećine nalazi se spektakularni svijet različitih formacija stalaktita i stalagmita, obasjanih prekrasnim bojama umjetne rasvjete.

4. Škocjanske jame u Sloveniji
- Škocjanske jame poznate su kao jedan od najvećih podzemnih kanjona u svijetu, iznimne ljepote s jedinstvenim ekosustavom, te velike povijesne vrijednosti jer su bile naseljene od prapovijesti. Nalaze se na popisu UNESCO-ve baštine.

3. Waitomo Glowworm spilja u Novom Zelandu
- Niste valjda pomislili da se na ovom popisu neće pronaći i jedna spilja iz ove prirodom prebogate države? Upravo je ovo jedna od najvećih atrakcija koja je formirana preko 30 milijuna godina u dubinama oceana.

2. Carlsbad spiljski sustav u Novom Meksiku
- nalaze se u Nacionalnom parku u blizini planina Guadalupe u Novom Meksiku, a poznate su po sedmoj po redu najvećoj spiljskoj dvorani na svijetu. Predivno!

1. Kristalna spilja u Meksiku
- Prostire se do dubine od preko 300 metara, a odlikuje predivnim prirodnim stalagmitima koji su visoki preko 11 metara i teški preko 55 tona. Otkrivena je ne tako davno - točnije, 2000. godine.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju