Vijetnam je jedna od rijetkih zemalja koja na relativnom malom području nudi toliku raznolikost. Priroda je nezamislivo lijepa, plaže su čiste, a more je biserno prozirno. U dalekoj džungli Vijetnama nedavno je otkriven i masivni lanac špilja, koji je prema najnovijim istraživanjima dosad najveći ikad pronađen. Radi se 80 x 80 m širokom prolazu koji je uvršten u knjigu rekorda te na taj način prestigao spilju Deer na Borneu.



Britansko-vijetnamska ekspedicija je pod vodstvom lokalnog farmera, u travnju 2010 godine otkrila podzemnu rijeku koja teče unutar špilje u dužini od 2,5 km. Song Doong nije bila otkrivena u prijašnjim britanskim ekpedicijama u potrazi za špiljama, zbog nepristupačnog terena. Ulaz u špilju prekriven je raslinjem, i nije vidljiv na satelitskim snimkama. U špilji je pronađena bioraznolikost koja ne postoji nigdje drugdje na planetu, a unutar špilje nalazi se netaknuta priroda, koja se zahvaljujući obilnim kišama uspjela sačuvati do danas. Složenost špilja i jama zahtijeva posebne speleološke tehnike i obučenost timova speleologa, te se u dubokim jamama i složenim špiljama njihova aktivnost može opisati nekom vrstom podzemnog alpinizma.



Uglavnom, imate za što štedjeti, karta do Vijetnama je oko tisuću eura, sreća koju ćete osjetiti kad shvatite da ste u najvećoj špilji na svijetu – teško će se moći mjeriti. Sretno, i uživajte makar u videu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju