Ako ste ikad prolazili prekrasnim Trogirom, niste mogli ne zamijetiti jedan od njegovih najljepših arhitektonskih simbola. Riječ je o palači Ćipiko koja se nalazi preko puta trogirske Katedrale sv. Lovre, a lako ju možete prepoznati po vitičastim gotičkim prozorima i balkonom koji gleda na samu katedralu. Ime je dobila po trogirskoj obitelji Ćipiko, a poznata je i kao Velika Palača Cipiko.

Danas je to sklop zgrada koje su s vremenom povezane u jednu cjelinu, pa su tako i njeni dijelovi iz različitih vremenskih perioda tj. napravljeni su u različitim stilovima (vidimo elemente renesanse, romanike, gotike…). „Noviji“ dijelovi nastali su u 15. stoljeću kada je pisac Koriolan Ćipik inicirao promjene na palači. Ipak, najveći dio palače nastao je u srednjem vijeku tj. 13. stoljeću.

Krasi ju mnoštvo detalja koji pričaju priče o povijesti grada i njegovih ljudi. Tako je primjerice figura pijetla koju možete vidjeti unutra svjedok bitke kod Lepanta 1571. godine, u kojoj su sudjelovale turske i trogirske galije. Sama figura postala je ratni plijen koji je danas izložen u atriju palače.

Za predivno renesansno dvorište zaslužan je renesansni kipar i arhitekt Nikola Firentinac koji je, premda vjerojatno toskanskog podrijetla, većinu života proveo radeći u Dalmaciji. Proslavio se brojnim radovima, a naročito dovršavanjem Katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Na trogirskoj katedrali još ga možemo prepoznati po južnim vratima koja čuvaju latinsku mudrost: „Upoznaj samog sebe.

Pogledajte kako izgleda restoran chefa Stipe iz MasterChefa Il Ponte - 1 Il Ponte - 2 Il Ponte - 10 +30 Il Ponte - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju