Jedna od žrtava masovnog turizma je i najpoznatije drvo na Novom Zelandu. Vrba koja izvire iz jezera Wanaka i stvara gotovo nestvaran prizor popularno je mjesto među posjetiteljima, koji ondje dolaze snimiti fotografije za pamćenje. No nepoznati počinitelj otpilio je jednu granu koju su lokalci vidjeli kako pluta uz obalu. Drvo Wanaka popularno je još od 2014. godine, kada ga je snimio fotograf Dennis Radermacher i osvojio nagradu za najbolju snimku krajolika.

Otada je vrba postala popularna na društvenim mrežama, a posjetitelji je dolaze vidjeti u nacionalni park Mount Aspiring bez obzira na to što do drveta ne vode putokazi i teško ga je naći.

Upravo zbog vandala koji uništavaju predivnu prirodu vlada Novog Zelanda odlučila je da turisti moraju položiti "tiaki zavjet" prilikom posjeta njihovoj zemlji. "Tiaki" na maorskom znači "čuvati", a Maori prirodu smatraju neodvojivom od njihova života. Za njih svaka planina, rijeka i drvo imaju svoju priču. Te priče čine dio njihovih vlastitih identiteta i pomažu u oblikovanju njihova mjesta u svijetu.

Kako bi turisti lakše donijeli odluku kako će prirodu ostaviti u jednakom stanju u kojem su je našli, odnosno da joj neće štetiti, mogu se informirati na internetskoj stranici posvećenoj čuvanju prirode Novog Zelanda.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju