Ovaj vikend, od 5. do 7. srpnja, zaputite se u Gorski kotar i otkrijte čudesan podzemni svijet špilje Vrelo u Fužinama, koju zbog ljepote i raskošnoga špiljskog nakita nazivaju i "Postojnom u malom". Špilja Vrelo ujedno je i "najinkluzivnija" europska špilja – njeno je bogatstvo zahvaljujući potpuno ravnom ulazu bez stepenica dostupno svima – i osobama koje guraju dječja kolica i onima koje su u invalidskim.

Za smrznut se... od ljepote

Na Danima otvorenih vrata špilje Vrelo posjetitelji će moći obići špilju uz stručno vodstvo speleologa Nebojše Anića (u subotu u 16 i 17 sati), na zanimljivoj izložbi njegovih fotografija upoznati njezin treći kanal, do sada nepoznat običnim smrtnicima koji se ne bave speleologijom, a najmlađi će uživati u kreativnoj radionici pod voditeljskom palicom Antonije Čop.

Špilja Vrelo u Fužinama - 14 Špilja Vrelo u Fužinama - 14 (Foto: Općina Fužine)

Za sva tri dana, turistički je ured Općine Fužine osigurao besplatne ulaze u špilju u petak u 10 i u 11 sati te u subotu i nedjelju u 10 i 10 i 30 sati. Broj posjetitelja po ulazu je ograničen na trideset. Za posjete špilji u druga vremena ulaznice će se prodavati po promotivnim cijenama (inače ulaznica stoji 6 i pol eura za odrasle, a 5 eura za djecu). Obilazak špilje traje oko pola sata, pa ponesite nešto za ogrnuti se da se ne smrznete na njezinih svježih - 8 stupnjeva.

Špilja Vrelo stara je između tri i pol i četiri milijuna godina, a otkrivena je tek 1950-ih i to slučajno. U to je vrijeme, u doba izgradnje akumulacije Bajer i hidroelektrane, u Fužinama radio kamenolom, a miniranjem jedne stijene otvorio se ulaz u špilju. Taj stari, prvi ulaz izgleda poput bunara i nalazi lijevo od sadašnjeg turističkog ulaza.

Sve njezine podzemne tajne

Špilja je dugačka 300-tinjak metara i izuzetno ukrašena, a još je jedna njezina posebnost vrelo po kojemu je i dobila ime, koje se zajedno s jezercem i ponorom nalazi tek pedesetak metara od ulaza. Ovaj izvor nikada ne presušuje i tijekom čitave godine stvara prekrasna jezerca, a višak vode otječe u rijeku Ličanku i jezero Bajer.

Špilja Vrelo u Fužinama - 10 Špilja Vrelo u Fužinama - 10 (Foto: Općina Fužine)

Ravna uređena staza posjetitelje vodi u čudesnu šetnju kroz stalaktite i stalagmite koje su uporno tkali voda i vrijeme, a njihovi oblici, neobični zbog stalne promjene razine vode, obasjani toplim svjetlom reflektora, pobuđuju maštu. A ako dobro gledate, možda ugledate i patuljka koji, kažu, živi u podzemnom miru Vrela.

U špilji se mogu vidjeti i rijetki cirkularni anemoliti, posebni po svome svinutom obliku koji duguju strujanju zraka. Ovaj prirodni fenomen specifičan je za špilju Vrelo, koja na svakom koraku opravdava svoj status speleološkog objekta iznimne važnosti. Više informacija o Danima otvorenih vrata špilje Vrelo, terminima razgledavanja špilje i svim atrakcijama Općine Fužine, neodoljive gorske rivijere potražite na potražite na Facebook stranici Tourist info Fužine i Instagram pageu.

 

Savršeno mjesto za izlet: Evo zašto bi ovoga vikenda trebali otići na najpoznatiju gorsku rivijeru Špilja Vrelo Panoramski vlakić u Općini Fužine Jezero Lepenica +0 Općina Fužine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju