Burrata, kravlji, odnosno bivolji sir koji je najjednostavnije opisati kao mozzarellu meke unutrašnosti što podsjeća na maslac i vrhnje, fantastičan je dodatak tjestenini i pizzi. Te meke bijele loptice potječu s talijanskog juga, a s vremenom ih je zavolio cijeli svijet.

U trendu Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave Kuća od soli, Lošinj, Airbnb - 7 Na osami Samo 10 metara od mora: Kućica od 30 kvadrata na Lošinju savršen je izbor za miran odmor

Uz burratu sjajno paše pesto, koji možete brzo i jednostavno pripremiti od špinata, bosiljka, maslinovog ulja, parmezana - i još pokojeg sastojka. Nježne note špinata i bosiljka naglasit će pahuljice čilija, a ne zaboravite niti na usitnjene pistacije koje daju finu teksturu. 

Tjestenina s pestom i čilijem - sastojci:

  • 60 g svježih listova špinata
  • 30 g svježih listova bosiljka
  • 50 g svježe naribanog parmezana
  • 4 češnja češnjaka, grubo nasjeckana
  • 60 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
  • Sitno naribana korica 1 organskog limuna
  • ¾ žličice soli
  • 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 370 g suhe tjestenine (špageti)
  • 115 g sira burrata
  • 35 g nasjeckanih pistacija
  • ½ do 1 žličica pahuljica čilija (ovisno o željenoj ljutini)

Tjestenina s pestom i čilijem - priprema:

  1. Stavite špinat, bosiljak, parmezan, češnjak, limunov sok, koricu limuna, sol i 60 ml maslinovog ulja u blender ili sjeckalicu. Miksajte na niskoj brzini dok se sastojci ne usitne. Zatim smanjite brzinu na srednje nisku i u tankom mlazu dodajte preostalih 60 ml maslinovog ulja kroz otvor na poklopcu.
  2. Miksajte dok ne dobijete relativno gladak umak s vrlo sitno nasjeckanim listovima. Po potrebi pauzirajte rad i skinite sastojke sa stijenki posude pa ponovno izmiksajte. Trebali biste dobiti oko 240 ml (1 šalicu) umaka.
  3. Skuhajte tjesteninu u velikom loncu prema uputama na pakiranju. Pred kraj kuhanja odvojite 120 ml vruće vode od kuhanja tjestenine i prelijte je u mali lonac.
  4. Dodajte umak od špinata i bosiljka u mali lonac s vodom od tjestenine i pjenjačom dobro promiješajte. Zagrijte na srednje laganoj vatri dok ne postane vruće, ali ne i da zakipi, miješajući svakih nekoliko minuta. Maknite s vatre.
  5. Ocijedite tjesteninu i vratite je u veliki lonac. Prelijte je pripremljenim umakom, dodajte burratu (uključujući svu kremastu tekućinu s daske), nasjeckane pistacije i pahuljice čilija.
  6. Nježno promiješajte dvjema drvenim žlicama kako bi se tjestenina dobro obložila umakom. Poslužite odmah.