Tražite li ideju za izlet u prirodi koji će biti lagan i lijep, a da pritom možete iskombinirati više sadržaja, Gorski kotar ovog vikenda bit će idealna destinacija.

Mnogi znaju za Kamačnik i Severin na Kupi, no ono što je ostalo skriveno u ovim goranskim šumama jest Čogrljevo jezero.

Nalazi se uz staru cestu Lujzijanu u mjestu Moravice. Riječ je o poznatom željezničkom čvorištu. Naime, u 19. stoljeću tu su izgrađene željeznica i cesta, što je potaknulo otvaranje konačišta te kasnije velikog hotela Croatia. Ljubitelji prirode i putnici na relaciji Zagreb – Rijeka tu su rado svraćali na janjetinu i pastrve.

Izvor jezera čini pet malih izvora koji se slijevaju u jezero, a možete ih obići lijepom, laganom šetnicom uz rub crnogorične šume. Jesensku romantiku upotpunjavaju stari, zaboravljeni mlin i pilana na slapu Vede. Branu je izgradila lokalna obitelj prije stotinu godina. Najljepši je stanovnik jezera potočna pastrva, koja se ubrzo može pretvoriti i u dobar ručak.

Izlet na jezero možete iskombinirati s posjetom Severinu na Kupi, zaštićenom krajoliku Kamačnika, memorijalnom muzeju Ivana Gorana Kovačića, ili možda…

Stigla je kraljica jeseni

Evo dobrog razloga da baš ovaj vikend posjetite Čogrljevo jezero: u obližnjem Vrbovskom 10. i 11. listopada održava se popularna etnogastronomska manifestacija Bundevijada.

Bundeve će zablistati u punom sjaju te ukrasiti javne prostore i privatne domove, a popratit će ih bogat kulturno-umjetnički program te odlična gastroponuda od bundeva.

Primjerice, u izletištu Kamačnik možete isprobati juhu od bundeve, njoke od bundeve s umakom od gljiva, ražnjiće s tikvicama na riži s bundevom, pa čak i tortu od bundeve i mascarponea te palačinke s džemom od bundeve. Njam!

Također ćete moći kupiti bundeve, bučino ulje i proizvode od bundeva od domaćih proizvođača. Na gradskoj tržnici Vrbovskog, izletištu Kamačnik čekaju vas domaći izlagači autohtonih proizvoda poput domaćih sireva, sirupa, džemova i pekmeza, medenjaka, suhomesnatih proizvoda…

Cijeli program možete pronaći na službenim stranicama Turističke zajednice Vrbovsko

Što reći osim – oslobodite gepek ili barem ponesite velike torbe ako dolazite vlakom. Jesen će biti dobra.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju