Jedan je od 8 veličanstvenih hrvatskih nacionalnih parkova i nenametljivo vam maše na putu do mora u području Gorskog kotara. Zašto koji dan svog odmora ne biste rezervirali za istraživanje Nacionalnog parka Risnjak i saznali o kakvom je to zaštićenom području riječ?

Idealna klima za ljetne dane

Risnjak je snažna klimatska i vegetacijska pregrada između primorja i kontinentalnih dijelova Hrvatske, što znači da se klima s Jadrana miješa s kontinentalnom. Osim veze primorja i kontinentalnog dijela, Risnjak je prirodna veza između Alpa i balkanskih planina. Ljeta u Nacionalnom parku Risnjak vrlo su ugodna, s prosječnom temperaturom oko 22 Celzijeva stupnja. Idealno za izlet u vruće ljetne dane.

Upoznajte način života u Gorskom kotaru

Izlet na Risnjak, osim upoznavanja flore i faune Gorskog kotara, dobar je način za upoznavanje života ljudi na ovim prostorima. Iz raznih razloga dosta depopulariziran, Risnjak je dom 50-ak ljudi, a najviše ih živi u zaseoku Podgrič. Neka su sela, nažalost, u potpunosti zapuštena. Ondje gdje žive riječ je o starijem stanovništvu. Danas je moguće pronaći tek nekoliko seoskih gospodarstava, sagrađenih na tradicionalan način, a stari zanat izrade šindre gotovo je u potpunosti nestao.

Dan proveden u prekrasnoj prirodi

Ako ste dan odlučili provesti u prekrasnoj prirodi Risnjaka, predlažemo vam uspon na Veliki Risnjak (1528 metara) i Snježnik (1506 metara). Na Velikom Risnjaku čeka vas Šloserov dom, a na Snježniku Albaharijev dom. Odaberite neku od planinarskih staza ako ste opremljeni za planinarenje, a za sve one koji planinarenju nisu vični predlažemo posjet izvoru rijeke Kupe ili obilazak poučne staze Leska. Kamo god se zaputili, ponesite vodu i hranu, provjerite vremensku prognozu i obvezno pratite markirane putove.

Kako je Risnjak dobio ime?

Prostor Nacionalnog parka Risnjak najznačajniji je po tri posebne i rijetke životinje – vuku, medvjedu i risu, prema kojemu je i ovo područje dobilo ime. U dolini rijeke Kupe vrlo značajno mjesto zauzimaju leptiri, pa je cijela ta dolina prozvana Dolinom leptira. U selu Razloge svakako posjetite Goransku kuću znanja smještenu u staroj seoskoj školi. Ona će vam ispričati priču o šindri, o rukotvorinama i pletarstvu, ali i o najpoznatijim stanovnicima: risu, medvjedu i vuku. Cilj je upoznati posjetitelje s ovim važnim stanovnicima da bismo ih svi zajedno mogli što bolje zaštititi. Više o Goranskoj kući znanja, ali i o Rodnoj kući rijeke Kupe pogledajte ovdje i saznajte radno vrijeme te isplanirajte izlet u Nacionalni park Risnjak, nećete požaliti.  

Žele svoj otok proglasiti bezvremenskom zonom: "Kod nas djeca u 2 ujutro igraju nogomet ili idu na kupanje" Sommaroy Sommaroy - 2 Sommaroy - 3 +0 Sommaroy - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju