Lokvarsko jezero, iako umjetnog postanja, pružajući se sve do podno Risnjaka, jedan je od ukrasa Gorskog kotara i među najljepšim je jezerima u Hrvatskoj. Nezaobilazna goranska atrakcija koja privlači ljubitelje prirode, ribiče i zaljubljenike u aktivnosti na otvorenom ovo ljeto – neće postojati.

Lokvarsko jezero, naime, od polovice svibnja do, vjerojatno, kraja rujna bit će ispražnjeno kako bi se mogao obaviti nužan remont, radovi oko kupališta, budućeg pristaništa i sidrišta, kao i drugi zahvati vezani za održavanje akumulacijskoga jezera. Jezero se prazni svakih dvadesetak godina, a posljednji je put bilo ispražnjeno 2001. godine.

Lokvarsko jezero nastalo je izgradnjom brane na rijeci Lokvarki, koja je dovršena 1955. godine. Nekadašnju dolinu uz rijeku Lokvarku, kojom je prolazila poznata povijesna cesta Lujzijana i u kojoj se nalazilo naselje Srednji Jarak s kućama, pilanama, trgovinama i gostionicama, potopila je voda koja služi kao akumulacija za proizvodnju struje u hidroelektrani u Triblju.

S dolinom je potopljeno i nekoliko kilometara Lujzijane, a tek ponekad, za niskog vodostaja, izviruje kameni Carev most kojim je nekada prolazilo i do 400 parova konja na dan. Stanovnici Srednjeg Jarka, njih otprilike 400, zauvijek su iseljeni prije nego što je dolinu prekrila 40 metara duboka voda.

Tajne koje skriva Lokvarsko jezero - 1 Tajne koje skriva Lokvarsko jezero - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Odmah po izgradnji, s obzirom na to da je brana koja je omogućila akumuliranje vode i stvaranje jezera izgrađena u Omladinskim radnim akcijama, ORA-ama, jezero se nazivalo Omladinskim jezerom.

Novo jezero izgledalo je kao da se ondje oduvijek nalazilo i savršeno se uklopilo u goranski okoliš, a stoljetne se šume sasvim prirodno ogledaju u njegovoj umjetno akumuliranoj vodi, pa je ono danas prava turistička atrakcija i meka sportaša i rekreativaca.

Na Lokvarskom jezeru održano je Prvo svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji, brojne međunarodne veslačke regate, vaterpolski susreti, a 1973. u njemu je ulovljena najveća riječna pastrva na svijetu, teška čak 25,40 kilograma. Na Lokvarskome jezeru od 1978. godine održavaju se tradicionalni susreti planinara, biciklista i ostalih ljubitelja prirode pod nazivima POJ i BOJ (pješice/biciklom oko jezera).

Sjeverni dio Lokvarskog jezera već je isušen, pa možete doslovno prošetati po njegovu dnu. Općina Lokve, iako će ove godine morati odustati od dijela tradicionalnih manifestacija i aktivnosti na jezeru, već najavljuje i manifestacije koje će se održati - na dnu jezera. Prije 22 godine tako je održan rock-koncert pod nazivom Frogstock, a za ovo isušivanje najavljuju Operu na dnu jezera, gdje će se održati čak i Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine.

Zato, odvojite ovo ljeto vrijeme za jedinstvenu šetnju po dnu jezera koju nećete moći iskusiti idućih dvadesetak godina.

  5 mjesta u Gorskom kotaru s kojima biste trebali početi istraživanje "zelenog srca Hrvatske" Gorski kotar - 4 Gorski kotar - 5 Gorski kotar - 3 +5 Gorski kotar - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju