Pravo ljetno, grčko jelo dobit ćete kombiniranjem omiljenih mediteranskih okusa i mirisa s piletinom, uz koju možete poslužiti pečeni krumpir, palentu ili rižu. Duša ovog jela je grčka marinada od maslinovog ulja, vinskog octa i začina, koja je ujedno i sastojak za mirisni umak. Iako možete u trgovinama pronaći kupovnu zamjenu ili varijaciju na temu, najbolje rezultate ćete dobiti pripremite li je sami. Višak marinade možete sačuvati u hladnjaku za neko drugo jelo prema želji.

U trendu Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave Kuća od soli, Lošinj, Airbnb - 7 Na osami Samo 10 metara od mora: Kućica od 30 kvadrata na Lošinju savršen je izbor za miran odmor

Grčka piletina - sastojci:

Grčka marinada:

  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 60 g vinskog octa
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žličice meda
  • 1½ žličice suhog origana
  • 1½ žličice sitno nasjeckanog češnjaka
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice papra

Umak:

  • 80 ml suhog bijelog vina
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 80 ml pripremljene grčke marinade
  • 80 ml pilećeg temeljca
  • 2 žlice meda
  • ½ žličice suhog senfa u prahu
  • ½ žličice Worcestershire umaka
  • 50 g feta sira, izmrvljena
  • 150 g cherry rajčica
  • 70 g maslina (crnih, zelenih, kalamata ili miješanih)

Ostalo:

  • 2 velika pileća prsa bez kostiju i kože
  • 120 ml grčke marinade
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar

Grčka piletina - priprema:

  1. Za grčku marinadu pomiješajte sve sastojke osim maslinova ulja, a zatim polako, u tankom mlazu, umiješajte maslinovo ulje. Radite to postupno kako se ulje i ocat ne bi razdvojili.
  2. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Pileća prsa prerežite po duljini kako biste dobili 2–3 tanja odreska. Stavite ih u vrećicu za zamrzavanje ili između dvije folije i istucite batom za meso na debljinu oko 1,25 cm. Dobro ih posušite kuhinjskim papirom.
  3. Posolite i popaprite s obje strane. U veliku vrećicu stavite 120 g grčkog preljeva i piletinu. Istisnite višak zraka, zatvorite i marinirajte na sobnoj temperaturi 20 minuta.
  4. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Piletinu pecite u serijama 3–4 minute po strani dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. Izvadite i stavite sa strane.
  5. U tavu ulijte vino i silikonskom lopaticom sastružite sve sa dna. Kuhajte 3–4 minute dok se vino ne reducira na polovicu. Dodajte sjeckani češnjak i maslac te kuhajte 2 minute. Potom dodajte grčku marinadu, pileći temeljac, med, senf u prahu i Worcestershire umak. Dobro promiješajte i pustite da lagano zavrije. Kuhajte 5–8 minuta dok se ne reducira (dulje kuhanje daje gušći, glazurasti umak). Maknite s vatre.
  6. Ako tava nije prikladna za pećnicu, umak prebacite u vatrostalnu posudu (oko 23×33 cm). Dodajte piletinu i sve sokove koji su se skupili. Prelijte piletinu s malo umaka i pospite fetom. Oko piletine rasporedite rajčice i masline. Pecite 10 minuta, zatim izvadite iz pećnice i poslužite uz prilog prema želji.

Kad je prevruće za kuhanje: 7 finih i brzih jela za svaki dan ovoga tjedna Muhammara namaz od pečenih paprika Zobena kaša bez kuhanja ili overnight oats Čokoladni cheesecake koji se ne peče +3 Hladna salata od kus-kusa i tune iz konzerve