Pravo ljetno, grčko jelo dobit ćete kombiniranjem omiljenih mediteranskih okusa i mirisa s piletinom, uz koju možete poslužiti pečeni krumpir, palentu ili rižu. Duša ovog jela je grčka marinada od maslinovog ulja, vinskog octa i začina, koja je ujedno i sastojak za mirisni umak. Iako možete u trgovinama pronaći kupovnu zamjenu ili varijaciju na temu, najbolje rezultate ćete dobiti pripremite li je sami. Višak marinade možete sačuvati u hladnjaku za neko drugo jelo prema želji.
Grčka piletina - sastojci:
Grčka marinada:
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 60 g vinskog octa
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žličice meda
- 1½ žličice suhog origana
- 1½ žličice sitno nasjeckanog češnjaka
- 1 žličica senfa
- 1 žličica suhog bosiljka
- ½ žličice soli
- ¼ žličice papra
Umak:
- 80 ml suhog bijelog vina
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 80 ml pripremljene grčke marinade
- 80 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice meda
- ½ žličice suhog senfa u prahu
- ½ žličice Worcestershire umaka
- 50 g feta sira, izmrvljena
- 150 g cherry rajčica
- 70 g maslina (crnih, zelenih, kalamata ili miješanih)
Ostalo:
- 2 velika pileća prsa bez kostiju i kože
- 120 ml grčke marinade
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar
Grčka piletina - priprema:
- Za grčku marinadu pomiješajte sve sastojke osim maslinova ulja, a zatim polako, u tankom mlazu, umiješajte maslinovo ulje. Radite to postupno kako se ulje i ocat ne bi razdvojili.
- Zagrijte pećnicu na 220 °C. Pileća prsa prerežite po duljini kako biste dobili 2–3 tanja odreska. Stavite ih u vrećicu za zamrzavanje ili između dvije folije i istucite batom za meso na debljinu oko 1,25 cm. Dobro ih posušite kuhinjskim papirom.
- Posolite i popaprite s obje strane. U veliku vrećicu stavite 120 g grčkog preljeva i piletinu. Istisnite višak zraka, zatvorite i marinirajte na sobnoj temperaturi 20 minuta.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Piletinu pecite u serijama 3–4 minute po strani dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. Izvadite i stavite sa strane.
- U tavu ulijte vino i silikonskom lopaticom sastružite sve sa dna. Kuhajte 3–4 minute dok se vino ne reducira na polovicu. Dodajte sjeckani češnjak i maslac te kuhajte 2 minute. Potom dodajte grčku marinadu, pileći temeljac, med, senf u prahu i Worcestershire umak. Dobro promiješajte i pustite da lagano zavrije. Kuhajte 5–8 minuta dok se ne reducira (dulje kuhanje daje gušći, glazurasti umak). Maknite s vatre.
- Ako tava nije prikladna za pećnicu, umak prebacite u vatrostalnu posudu (oko 23×33 cm). Dodajte piletinu i sve sokove koji su se skupili. Prelijte piletinu s malo umaka i pospite fetom. Oko piletine rasporedite rajčice i masline. Pecite 10 minuta, zatim izvadite iz pećnice i poslužite uz prilog prema želji.
Kad je prevruće za kuhanje: 7 finih i brzih jela za svaki dan ovoga tjedna