Skadarsko jezero najveće je jezero Balkana, a nalazi se djelomično u Crnoj Gori i djelomično u Albaniji. Ime nosi po albanskom gradu Skadar, a legenda kaže kako je nastalo nakon što je žena, presretna zbog muževog povratka iz rata, zaboravila zatvoriti česmu. Stvarnost je ipak drugačija, no jezero ovakve ljepote zaslužuje svoju dozu romantike.

Veći dio jezera nalazi se na crnogorskoj strani gdje čini Nacionalni park, proglašen 1983. godine. Danas je to najpopularniji nacionalni park Crne Gore. Saznajte zašto i što sve možete otkriti:

1. Doživite močvarnu Veneciju vožnjom tradicionalnim drvenim čamcima

Obale jezera su razvedene i bogate poluotocima, otočićima i rtovima, a mjestimično su močvarna, obrasla trskom. Posjetioci mogu uživati u prirodnoj ljepoti vožnjom čamcem ispod starih kamenih mostova ali i pored željezničke pruge koja prolazi jezerom.

U blizini glavnog ulaza u Nacionalni park nalazi se ribarski gradić Virpazar koji bismo vam preporučili za istraživanje jezera tradicionalnim drvenim brodom.

Sam naziv upućuje na podatak da je ovo bio važan trgovački centar zbog čega su gradu Viru dodali ''pazar'' u ime. I danas ondje na trgu možete od domaćih stanovnika kupiti mnoštvo domaćih proizvoda, a najpopularniji suveniri su domaće vino i lozova rakija.

2. Više od ribarske povijesti

Jezerski otoci čuvaju utvrde iz doba Osmanlija i srednjovjekovne manastire, a kulturnom i povijesnom bogatstvu svjedoče stara ribarska naselja i mlinovi na obali. Ovdje je nekad bio veliki ''pazar'', jezerski mostovi vidjeli su vojske iz Prvog svjetskog rata, za vrijeme bivše Jugoslavije ovdje je bila poznata tvornica za preradu ribe, a uz napušten ribarski otok Grmožur vežu se priče i legende.

3. Posjet crnogorskom Alcatrazu

Naime, Grmožur je bio zatvor za političke neprijatelje kralja Nikole I. Petrovića, zbog čega danas nosi nadimak crnogorski Alcatraz.

Prema pričama, ondje su slali zatvorenike koji nisu znali plivati, kako bi se spriječila ikakva mogućnost bijega. Ipak, jedan je zatvorenik nasamario sistem pobjegavši na splavu napravljenom od zatvorskih vrata.

4. Tradicionalna arhitektura svjedočila je razornom potresu

Posebnu čar jezeru dodaje činjenica da nije riječ o umjetno uljepšanoj turističkoj destinaciji. Velik dio toga je ovdje još u svom originalnom, prirodnom stanju, pa čak i stare kuće na kojima se još mogu vidjeti tragovi razornog potresa iz 1979. godine koji je usmrtio više od stotinu ljudi, a osjetio se i na području južne Dalmacije.

5. Rijeka Crnojevića, pitoreskno naselje s umjetničkih slika

Savjetujemo vam da svakako posjetite i gradić Rijeka Crnojevića koji smatraju jednim od najljepših mjesta Crne Gore.

Riječ je o nekadašnjoj metropoli, važnom multikulturalnom trgovačkom središtu, velikoj luci i idiličnom mjestašcu kojeg su crnogorski vladari birali za svoje rezidencije. Ovdje su osnovane stara tiskara u kojoj je tiskana prva ćirilićna knjiga krajem 15. stoljeća, prva crnogorska apoteka i radionica oružja, a u tvornici Marica proizvodio se biser od riblje krljušti.

Ulaz u grad krasi kameni Danilov most podignut u 19. stoljeću. Pored njega nalazi se i kuća Mostina, koju je podigao knez Danilo, a očuvana je do danas.

6. Izvor života čije je bogatstvo prepoznao svijet

Topla mediteranska klima povoljno utječe na život u jezeru i oko njega. Ono obiluje rijetkim ribama, pticama i biljem.

Na području jezera obitava gotovo 270 vrsta ptica, poput rijetkog kudravog pelikana koji je zaštitni znak jezera, a osim domaćih vrsta, jezero je i odmorište za brojne vrste ptica tijekom njihove migracije na jug. Nije ni čudno što ga nazivaju ptičjim rajem, što potvrđuju i brojni promatrači ptica koji ovdje dolaze iz cijelog svijeta.

U jezeru obitava gotovo tisuću vrsta algi i preko 40 vrsta riba, a zbog svega navedenog upisan je i na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

7. Rekreacijom do najljepših pogleda

Skadarsko jezero sadrži nekoliko biciklističkih i pješačkih staza s edukativnim sadržajem, konjički klub, spelološke ture za ''špiljske'' istraživače, te plaže za kupanje, od kojih je popularna pješčana plaža u Murićima. Blagi vjetar i topla jezerska voda omogućuju i jedrenje na dasci. S vidikovaca se pruža prekrasan pogled na obalu i panoramu jezera.

8. Vinom protiv poreza

Odlučite li se na neko od seoskih domaćinstava, domaći će vam reći kako je sramota posjetiti bez da isprobate njihovo crmničko vino kojim se ponose, a gosti oduševljavaju. Svakako isprobajte i specijalitete poput dimljenog krapa, šarana, jegulje, domaćeg sira i rakije.

Vinogradarstvo regije unaprijedio je knjaz (knez) Nikola koji je 1890. godine izdao naredbu da svaki crnogorski vojnik iz onih mjesta u kojima može roditi loza, posadi ove godine i po 200 loza. Obitelji koje posade njih 2000, neće plaćati porez na lozu sljedećih 10 godina.

Preporučujemo vam da se prepustite svojim domaćinima, jer su vrlo ljubazni i gostoljubivi te će znati odabrati najbolji specijalitet za vas, a rado će vam ispričati i koju legendu ili priču o životu na jezeru.

9. Čudovište s jezera znak je da ste ipak dovoljno popili

Pretražite li medijske naslove vezane uz Skadarsko jezero, pronaći ćete i vijesti o čudovištu ugledanom u jezeru. Lokalni ribari i stanovnici tvrdili su kako su ugledali čudovište koje je munjevito izranjalo i uranjalo u vodu, zbog čega su neki odustali od noćnog ribarenja.

Domaći stručnjak je tada uvrijedio stanovnike objasnivši ovaj fenomen ''vrstom i količinom vina koju popijemo'', na što su oni stali u obranu svojih svjedoka inzistirajući da je riječ o ''primjerenim mladićima koji ne piju i ne drogiraju se''.

10. Ulaz košta svega 30 kuna

Ulazak u Nacionalni park košta svega 4 eura, a želite li iznajmiti kajak, platit ćete još 3 eura za dozvolu. Također možete platiti dozvole za kampiranje, branje šumskih plodova i ribarenje, pa si sami uloviti večeru.

Ukoliko ste bez auta, do jezera možete doći i vlakom ili autobusom.

Samo pripazite kada kupujete kartu: naglasite da idete do Skadarskog jezera, a ne Skadra jer biste u protivnom mogli dobiti dulji panoramski razgled Crne Gore i Albanije i završiti u albanskom gradu Skadar (Shkodër). O tome drugom prilikom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju