Samoodrživost je goruća tema kada govorimo o zaštiti okoliša, a sve je više zemalja koje itekako puno truda ulažu kako bi bile zelenije i što samoodrživije. Jedna od njih je Nizozemska koja se može pohvaliti predanim pokušajima smanjena ugljičnog otiska u svojoj zračnoj luci Schiphol. Ambiciozni pokušaji Nizozemaca urodili su aerodromom koji ima štedljivu rasvjetu, energetski učinkovite uređaje i postrojenja. 

Zahvaljujući naprednim ekološkim rješenjima Schiphol je učvrstio svoje mjesto na popisu deset najsamoodrživijih zračnih luka na svijetu, gdje mu društvo rade aerodromi u Kopenhagenu, San Franciscu, Zürichu, Stockholmu, Brisbaneu, Vancouveru, Seattleu i Münchenu.

Schiphol je i doslovno jedan od zelenijih aerodroma. Dio zračne luke koji se naziva Park osmišljen je tako da putnici mogu odmoriti u zelenilu te pronaći zdrava pića i zalogaje – kao u gradskom parku. Vrijeme na čekanje leta ugodnije prolazi na sunčanoj terasi, gdje možete udahnuti svježeg zraka i opustiti se.

Ugođaju doprinose i slike svjetskih parkova na zidovima, zvukovi dječje igre i zvonca bicikala. Ondje ćete naći i drvene klupe za piknik, dizajnerska sjedala presvučena biljem, kao i stablo koje služi kao putokaz za sadržaje u parku. Mobiteli se pune pedaliranjem na pametnim biciklima, a pronaći ćete i stanice za punjenje prijenosnih računala i druge elektronike. 

Park je jedan u nizu nizozemskih projekata koji zračnu luku Schiphol čine opuštajućim mjestom, uz prvu zračnu knjižnicu i Rijksmuseum, galeriju u kojoj se nalaze remek-djela nizozemskih slikara iz 19. stoljeća. Prva zračna knjižnica putnicima ne posuđuje knjige, ali zato nudi udoban kutak za čitanje (većinom na engleskom), slušanje glazbe i gledanje filmova. Tko želi, može i skinuti sadržaje na mobilne uređaje. U svakom slučaju, Schiphol se čini kao jedna od zračnih luka u kojoj čekanje između letova i nije tolika tlaka.

Aerodrom s avionskom pistom koja nestaje dva puta dnevno Aerodrom Barra - 6 Aerodrom Barra - 1 Aerodrom Barra - 3 +2 Aerodrom Barra - 5

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju