Upravo je ta dolina poznata po svojoj dugoj tradiciji proizvodnje vina, a posebice porta koji se proizvodi više od 2000 godina. Davnih dana vino bi se spremalo u posebne bačve te bi bilo pušteno da pluta rijekom sve do mjesta Vila Nova de Gaia koje se nalazi odmah do Porta, u kojem je zatim skladišteno u vinske podrume.

Cijela dolina rijeke Douro danas se nalazi na UNESCOvom popisu mjesta svjetske baštine u Europi kao izvanredan krajolik, a tu posebnost i ljepotu vidi i više tisuća turista koji svake godine posjete ovo mjesto.
Iako je najpoznatije po proizvodnji porta, tu se proizvode i druga vina kojima se dodaje konjak i stolna vina koja se zovu jednostavno - vina Douro, a ima ih od bistrih, do burgundskih vina ostarjelih u hrastovim bačvama (Barique).



No nije dolina poznata samo po izvrsnom vinu. Poznata je i po odličnoj gastronomskoj ponudi koja u većini slučajeva ne prolazi bez pravilno odabranog vina s lokalnih brežuljaka. Puno lokalnih šefova koristi upravo domaća portugalska vina za pripremu lokalnih tradicionalnih specijaliteta koji su često razlog posjeta ovoj regiji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju