Upravo je ta dolina poznata po svojoj dugoj tradiciji proizvodnje vina, a posebice porta koji se proizvodi više od 2000 godina. Davnih dana vino bi se spremalo u posebne bačve te bi bilo pušteno da pluta rijekom sve do mjesta Vila Nova de Gaia koje se nalazi odmah do Porta, u kojem je zatim skladišteno u vinske podrume.

Cijela dolina rijeke Douro danas se nalazi na UNESCOvom popisu mjesta svjetske baštine u Europi kao izvanredan krajolik, a tu posebnost i ljepotu vidi i više tisuća turista koji svake godine posjete ovo mjesto.
Iako je najpoznatije po proizvodnji porta, tu se proizvode i druga vina kojima se dodaje konjak i stolna vina koja se zovu jednostavno - vina Douro, a ima ih od bistrih, do burgundskih vina ostarjelih u hrastovim bačvama (Barique).No nije dolina poznata samo po izvrsnom vinu. Poznata je i po odličnoj gastronomskoj ponudi koja u većini slučajeva ne prolazi bez pravilno odabranog vina s lokalnih brežuljaka. Puno lokalnih šefova koristi upravo domaća portugalska vina za pripremu lokalnih tradicionalnih specijaliteta koji su često razlog posjeta ovoj regiji.