Razlozi za posjet Portugalu zbilja su mnogobrojni. Neki od njih su i više nego očigledni, poput uživanja u sjajnim vinima po niskim cijenama ili uživanja u bogatoj gastronomskoj ponudi, dok su drugi manje poznati jer mnogi ni ne znaju kako su knjižnice u Coimbri i Portu inspirirale J.K. Rowling za mnogobrojne detalje u Harryju Potteru.

Teško je pogriješiti s bilo kojim mjestom, gradom ili regijom u Portugalu, no ipak, različiti tipovi putnika traže i različite izazove i stvari. Stoga, prema mišljenju portala matadornetwork.com, evo idealnih mjesta u zemlji Vasca da Game za svakog putnika.

Soloputnici – Porto

I Lisabon kao glavni, ali i Porto kao drugi najveći grad sjajan su odabir za soloputnike, ali čak će vam i stanovnici glavnoga grada reći kako su u Portu još gostoljubiviji od njih. Prekrasni grad na obalama rijeke Douro ponešto je mirniji od Lisabona, a diči se sjajnom mješavinom kulture, noćnog života i gastronomske scene, koja će svakom putniku pomoći da se osjeća kao kod kuće. Engleski se govori gotovo svugdje, mladi su uvijek spremni za razgovor, tako da upoznavanje novih ljudi ne bi trebao biti problem. Još kad se opustite uz čašu Porta i kušate poznati sendvič franceschina, shvatit ćete kako vam je odluka o dolasku ovdje bila naprosto sjajna.

Portugal - 7 Portugal - 7 (Foto: Getty Images)

Ljubitelji hrane – Evora

Dobru hranu u Portugalu je teže ne pronaći nego pronaći, bilo da se radi o jugu ili sjeveru zemlje. No, regija Alentejo ima snažnu gastro scenu, pa se isplati potegnuti do srednjovjekovnog grada Evore koji se smjestio tek sat i pol istočno od Lisabona. Uparite lokalno vino s mariniranom svinjetinom, ali i uživajte u okusu maslinovog ulja koje bi vrijedilo i prošvercati u zrakoplov. Nakon hrane, vrijeme je za kulturu, pa prošećite do ruševina rimskih hramova smještenih u centru koji se nalaze na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

Backpackeri – Coimbra

Najslavniji studentski grad u zemlji na samom zapadu europskoga kontinenta svakako je Coimbra, zahvaljujući najstarijem sveučilištu u državi. Manje je posjećena od Lisabona i Porta, pa su samim time niže i cijene, a grad, kad nije ljeto, već studentsko vrijeme, naprosto – gori. Ovdje možete birati između tihih barova iz kojih dopire zvuk fada ili barova u kojima fešte traju do jutra te se potom nastavljaju na ulicama. Hostela imate dovoljno, festivala također, a za ne prevelike novce ćete sjajno i jesti.

Ljubitelji vina – dolina Douro

Čim čuju riječ Douro, mnogi pomisle na Porto, grad opisan na početku ovog teksta nadaleko poznat i po sjajnom vinu. No, kad se spomene dolina Douro, znajte da se misli na vinsku regiju koju je na svoj popis stavio i UNESCO i koju bi bilo šteta ne posjetiti. Vinogradi nude, naravno, mnogo mogućnosti za kušanje vina i upoznavanje novih okusa, a sigurni smo kako ćete posjet dolini Douro itekako dugo pamtiti.

Odlična ideja za izlet: Jeftinije ulaznice za Plitvička jezera povodom 70. rođendana parka Plitvice Plitvička jezera Plitvička jezera ili Krka +0 Plitvička jezera

Dulji boravak – Lisabon

Ako neki grad zaslužuje dulji boravak, onda je to naravno – Lisabon. Hoćete kulturu – imate je, hoćete bogatu gastro ponudu – na svakom je koraku. Glavni portugalski grad definitivno će zadovoljiti i one izbirljive jer u njemu nema čega nema. Sjajne večeri provest ćete u živopisnom i uvijek veselom Bairro Altu, a zvukove fada potražite u staroj četvrti Alfama. Naravno, ljubitelji nogometa mogu otići pogledati koju utakmicu Benfice ili Sportinga, a zaljubljenima u kulturu preporučujemo odlazak do obližnjeg Belema.

Zaljubljenici u povijest – Guimaraes

Rodno mjesto prvog portugalskoga kralja smatra se kolijevkom čitave zemlje. S tim se slaže i UNESCO, koji je još 2001. godine centar grada Guimaraesa stavio na svoj popis svjetskih baština. Grad je i dandanas sjajno očuvan, a do njega je lako napraviti izlet iz Porta. Tu su dvorac, gotička crkva i muzej Alberto Sampaio, pa tko je god zaljubljen u povijest, ovdje će provesti neko vrijeme uživajući.

Ludi za prirodom – Azorski otoci

Raj na zemlji drugo je ime za ovaj arhipelag u Atlantiku. Ovdje će uživati svi zaljubljenici u prirodu s obzirom na to da će naići na razne kratere, jezera, špilje za istraživanje, ali i vodopade i termalne izvore. Naravno, ovdje ima i raznih zabavnih događaja, a budući da ste doslovno bačeni usred oceana, isplati se i prepustiti uživanju u gastronomskim čudima, koja se prvenstveno odnose na razne vrste riba i ostale plodove mora, ali i jedinstvene tradicionalne načine pripreme hrane. 

Osim radi prirodnih ljepota, u São Miguel se dolazi i radi specijaliteta sličnom našoj peki pripremljenog u rupama na vulkanskom tlu. Ni struja ni plin nisu potrebni, tek ponešto strpljenja dok se meso i povrće ne skuhaju od topline vode i vulkanske zemlje.

Takve specijalitete možete probati samo na Azorima, ali ostale portugalske delicije pokušajte napraviti kod kuće i barem okusima otputujte u zemlju fada i finog slatkog vina. Za sve namirnice ne trebate otići predaleko, samo do obližnjeg Lidlau kojem će vas čekati sve potrebno za pripremu portugalskih jela, poput složenaca od bakalara, ribljih polpeta ili bifane, njihova dekadentnog sendviča sa svinjetinom. Upustite se i u pripremu njihovih slastica, od kojih svakako preporučujemo da isprobate recept za kremaste kolačiće Pasteis de Nata. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju