Jedan od razloga zašto volimo sjediti pokraj prozora je taj što nam visina od nekoliko tisuća metara daje predivan pogled koji nigdje drugdje ne možemo vidjeti, a moramo priznati da je lijepo imati predivne fotografije snimljene iz zraka. No, da li baš svi volimo sjediti kraj prozora?

Naravno da ne. Pokušat ćemo odgonetnuti što odabir sjedala govori o osobi koja u njemu sjedi. Osoba koja sjedi kraj prolaza tamo je kako bi završila s poslom, pročitala knjigu, ili pak pazila na dijete koje sjedili na drugoj strani prolaza. Njima je bitan lakši izlaz sa sjedala na prolaz ili pak toalet. Ne smeta im ako će se za vrijeme leta morati dignuti više puta kako bi propustili „susjeda“ na toalet.

Sjedalo kraj prozora – ove osobe možemo okarakterizirati kao romantičare kojima nije bitan samo pogled, već cijelo iskustvo letenja. Trebate dokaz? Pretražite #windowseat na Twitteru i uvjerite se sami.
Courtney Scot kaže kako su najpopularnija sjedala ona u prednjem djelu aviona, kraj prozora.

Na Expediji je 21% korisnika u proteklih godinu dana odabralo sjedalo kraj prozora, dok je 20 posto njih odabralo sjedalo kraj prolaza. Ostalima nije bitno gdje će sjediti. Istraživanje United Airlinesa koje je provedeno za Airbus A320 pokazuje malo veći interes za sjedalima pokraj prozora. Iz statistike se doznaje kako su osobe koje sjede do prozora u većini slučajeva mlađe, ženskog spola, i više casual nego osobe koje odabiru sjedalo kraj prolaza, prenosi CNN Travel.

Što će se promijeniti? Avio kompanije početi će naplaćivati sjedala kraj prozora po posebnim cijenama, a to će natjerati korisnike da odabiru jeftinija sjedala, ona u sredini. Također, dogoditi će se problem kada će višečlana obitelj ići na put, jer u tom slučaju, ili će morati platiti više, ili će se morati razdvojiti. Neke od kompanija koje su počele sa naplatom naknada za odabir mjesta su American, Spirit, Frontier, US Airways, Allegiant, Ryanair i Delta Airlines. Hoćete li se duriti, ili preživjeti tih par sati s pogledom na laptop ili knjigu - sami birajte. A ionako danas možete lako maznuti fotografiju od prijatelja koji je sjedio kraj prozora...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju