Mirisi ružmarina, kadulje i ljekovitog bilja koji se uvlače u nosnice i škakljaju dlanove pri prvom susretu sa San Canzianom daju naslutiti da se radi o posebnu mjestu. Puna pluća Istre i pogled na kameno zdanje koje ničim ne strši od okoliša, kao i srdačni osmijesi ljudi kao nekom nevidljivom niti vuku dalje, da se otkrije svaki komadić nenametljivog hotela i restorana koji je svoja vrata gostima otvorio prije koji tjedan.

Otvorenje se nestrpljivo čekalo dvije godine kako bi baš sve bilo na svojem mjestu za ljude koji žele doživjeti taj kraj, osjetiti energiju što se otkriva kroz nasljeđe stanovnika čiji bi život bio posve drukčiji da nije loze i masline koja ih je oblikovala od malih nogu.

San Canzian smjestio se u selu Mužolini Donji na pola puta između Buja i Grožnjana, gdje se stanovnici mogu nabrojiti na prste jedne ruke.

Na petstotinjak metara od hotela nekoć je stajala romanička crkvica dobrotvora, svetog Kocijana koja je poslužila kao nadahnuće za naziv hotela, ali i priču koja se isprepliće s vizijom tima koji stoji iza jedinstvenog projekta: investitora Borisa Lukšića, Bojana Luncera, Siniše Šare i Leopolda Botterija, suvlasnika restorana Noel i najboljeg hrvatskog sommeliera Ivana Juga (s diplomom prestižnog instituta Court of Master Sommeliers), čuvara istarske tradicije i virtuoza dizajna interijera, Borisa Ružića arhitektice Nike Serdar iz studija Siniše Bjelice, general managerice hotela Sonje Jelače i cijelog tima koji živi svoj posao.

Noel Buje - 6 Noel Buje - 6 (Foto: Facebook: Noel Buje)

Fuziju Istre i čistu alkemiju, kako Boris Ružić naziva projekt koji je prerastao tu riječ, gosti upoznaju čim se zapute šljunčanim puteljkom prema ulazu. Ondje kreću na putovanje koje slavi sadašnji trenutak kroz okuse i mirise koji će im se otkrivati od predvorja do terase i vrta, sve do soba i bazena koji gleda na maslinike i vinograde.

Avantura u San Canzianu započinje šalicom hladne infuzije čaja što rastapa nemir nakon putovanja. U kombinaciji s pogledom koji za dobre vidljivosti dopire do mora i predgrađa Venecije, taj napitak vodi u stanje čistog zena.

Noel Buje - 9 Hrana i piće Ekstremna kuhinja u Mužolinima Donjim: "Hrvatska Noma, ali bolja"

Nemojte da vas zavaraju „hrđavi“ detalji poput kućnih brojeva soba te zida terase, kao ni pregršt betona – ondje ništa nije slučajno. Korten služi kao podsjetnik na stanovnike koji nisu živjeli u izobilju i nisu si mogli priuštiti bojenje zidova, baš kao ni kamene podove.
Putovanje u prošlost isprepleće se na svakom koraku hotela, u sitnim detaljima kao što su fenjeri, slike koje potpisuje splitski slikar Duje Botteri u tehnici pčelinjeg voska, raskošni lusteri, rustikalna vaga te masline ispred soba što žele dobrodošlicu.

Upoznavanje se nastavlja nizom stanica, a svaka od njih nudi drukčije iznenađenje koje škaklja maštu i budi dječju znatiželju. S terase se silazi do vanjske kuhinje Noela gdje se peku steakovi, riba i druge divote. Ondje suvereno vlada austrijski chef Daniel Tschachler, koji je radio u vrhunskim svjetskim restoranima poput D.O.M.-a Alexa Atale u Sao Paulu i Centrala u Limi.

Noel Buje - 9 Noel Buje - 9 (Foto: Šimun Šitum)

Koštana srž pripremljena na pari s krupnom solju i kebabom od govedine s chillijem, garam masalom i citrusima, jedan je od primjera amuse-bouchea koji pružaju priliku za upoznavanjem s kuhinjom koje spaja tradiciju i hrabriji, moderan pristup s daškom egzotike.

U baru se mogu poslušati priče iz čaše najboljeg hrvatskog barmena Karla Ferenčaka. Priupitate li ga, ispričat će ponešto o svojim koktelima, ručno rađenim sirupima, likerima, infuzijama i bitterima čije su recepture vođene sastojcima s mikrolokacija, od šume do mora.

Zaprepastit će vas okus likera od smokve koji miriše na kokos, a signature koktel natjerati na obećanje o povratku. Jameson Black Barrel infuziran korom drveta smokve i samoniklom divljom kamilicom koja raste na putu do izvora čiste vode, kao i herbalnog likera od 70 različitih sastojaka u kojem dominira šafran – senzacija je balansa.

Okolo - 2 Aktualno Novost u Zagrebu zbog koje ćemo izaći na ulice

Koru smokve u koktelima ćete teško naći na bilo kojoj drugoj adresi. Da bi došao do savršenog recepta, Karlo je dugo eksperimentirao s korijenjem, deblom i granama smokve, zamrzavao, prokuhavao sve dok se nisu oslobodili tanini i preostao čisti kokos.

Nakon prvog pogleda u kuhinju Noela gosti kreću u obilazak s botaničarom koji im otkriva tajne foraginga, vodi do izvora čiste vode na kušanje divljeg jestivog bilja između divlje kamilice, raznih vrsta mente i melise koje se koriste za fine dining specijalitete, napitke i koktele.

Janjetina Janjetina (Foto: Šimun Šitum)

Putovanje ide dalje, do bazena gdje dočekuje trostruki državni prvak, sommelier Filip Savić, koji uz Ivana Juga bira umjetnost u čaši, kao i Tihomir Tanasijević, mladi barmen čelične volje čija je pozitivna energija naprosto zarazna.

U planu je i eksperimentalna kuhinja obučena u staklo, vrt u koji će dolaziti i gosti, brati ili izabrati povrće u kojem će nešto kasnije uživati te slastičarnica. Postupak pripreme grisina, kruha i ostalih divota koje će nastajati pod vrsnim prstima bit će transparentne svima koji požele zaviriti u sami proces.

San Canzian - 3 San Canzian - 3 (Foto: Šimun Šitum)

Sve to da bismo se vratili Noelu i chefu Tschachleru. Njegovi sljedovi jela pod zvijezdama otkrivaju se u čistim okusima namirnice koja se lijepo poigrava strukturama - od hrskavih do svilenkastih, što otvaraju prostora uzbudljivim okusima. Jela, kao ni vina s kojima se nadopunjuju, ne idu na sigurno ni pretenciozno, nego stvaraju okruženje u kojem nepce gubi osjećaj za vrijeme, budi želju za istraživanjem.

U ritmu prirode otvaraju se sinergije guščje jetre i rabarbare, pročišćenog maslaca, leće i kavijara, pa larda i sipe u bouillonu što miriše na dim, janjetine i školjki… Sve to praćeno Fakinom, Frankovićem, Degrassijem, Valentom, Damjanićem, Claijem, Matoševićem u vrtlogu slasti.

„Cilj Noela Buje ujediniti je najbolje od Istre i najbolje od Hrvatske. Istrijani su svesrdno prihvatili naš tim. Vodeći istarski vinari otvorili su svoje najcjenjenije kolekcije, kušali smo godišta stara i po 30 godina te smo otkrili novi svijet hrvatskih vina. Najbolja hrvatska vina mogu stajati uz bok nekima od najboljih svjetskih vina. Stoga je naš vinski podrum, s više od 700 različitih etiketa, ponajviše fokusiran na
lokalna vrhunska vina. Neki od najboljih istarskih vinara osobno će dolaziti u Noel te gostima prezentirati neke od svojih vertikala“, otkriva Ivan Jug.

San Canzian - 1 San Canzian - 1 (Foto: Šimun Šitum)

Otkako se oči otvore u krevetima koji su toliko udobni da bi se iz mekih jastuka satima moglo promatrati pitomu divljinu uz zvuk pijetlova, mir koji se nailazi na svakom koraku, proteže se dalje, do stolova na kojem je već sve spremno za doručak – od pjenušca i Bloody Mary do cold brew kave i voća koje se prema izboru pretvara u smoothieje.

Fine dining specijaliteti za dobro jutro, poput jajeta u čaši s guščjom jetrom ili ponajbolji sirevi i pršut nikoga ne ostavljaju ravnodušnim – baš kao niti jedan drugi djelić slagalice užitka u Mužolinima Donjim.

Kako i sami kažu, u Canzianu nije cilj brojiti noćenja, nego osviještene goste koje je dotaknulo to čarobno mjesto i koji će nakon povratka kući donijeti komadić istarskog identiteta i podijeliti s drugima svoje iskustvo.

U Hrvatsku dolaze sudionici iz cijelog svijeta: Uskoro počinje velika avantura na Velebitu Highlander Velebit - 21 Highlander Velebit - 24 Highlander Velebit - 23 +22 Highlander Velebit - 22

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju