„Noma na hrvatski način, ali bolja“, vizija je tima entuzijasta koji su netom otvorili vrata Noela Buje, ekstremnog kulinarstva i gastronomije u Istri. Novi restoran osvanuo je u sklopu luksuznog boutique hotela San Canzian u Donjim Mužolinima kraj Buja.

Nakon što je ušao u veliku petorku hrvatskih restorana ovjenčanih Michelinovom zvjezdicom, zagrebački Noel bacio se na stvaranje hrama domaćoj lokalnoj namirnici i posvetio drukčijem pristupu, i prema gostu, i prema postulatima ugostiteljstva od onih na koje smo naviknuli u Lijepoj Našoj.

Voditelj i trenutačno najbolji sommelier u Hrvatskoj Ivan Jug pokrenuo je uzbudljive suradnje s istarskim vinarijama, u kuhinji je austrijski chef Daniel Tschachler, a mladi i talentirani Karlo Ferenčak suvereno vlada barom.

„Imamo drukčiji koncept i dižemo ljestvicu gastronomije. Naš su cilj dvije Michelinove zvjezdice, kao i doći na listu 100 najboljih svjetskih barova“, kažu u Noelu.

Noel Buje - 4 Noel Buje - 4 (Foto: Facebook: Noel Buje)

Do 700 velikih vinskih etiketa u podrumu nije bilo jednostavno doći. Promišljalo se i križalo s popisa od njih tisuću dok se nije došlo pomno biranih boca koje se savršeno uklapaju u gurmansku slagalicu.

No uživanje u probranim kapljicama i otkrivanje autohtonih sorti tek je početak vinske priče. Noel Buje nalazi se na „silnici“ ponajboljih vinskih terroira, a u krugu od 30 kilometara čak je 13 sjajnih vinara.

Oni koji to požele (i mogu si priuštiti) uživat će u sljubljivanju sa specijalitetima chefa Tschachlera koje će voditi gostujući vinari. Daniel Tschachler austrijski je chef koji je u Hrvatskoj ostao iz ljubavi (i ostalih sila), a između ostalog usavršavao se u kultnom D.O.M-u. 

Navratite li u vrijeme ručka, na raspolaganju vam je à la carte jelovnik, dok je večera rezervirana za fine dining.

„Naš je cilj stvarati trendove, a ne slijediti ih“, naglašava Karlo Ferenčak, koji ne skriva entuzijazam dok priča o samoniklom bilju koje raste u vrtu, sirupu koji radi od lišća smokve, divljoj melisi, koprivama, kupinama, domaćim gorkim likerima koje sam priprema, kao i igri fermentacijama i infuzijama koje se u kombinaciji s ponajboljim alkoholima pretvaraju u fantazije miksologije.

Njegov tim čine četiri barmena čiji su životopisi ispisani radom u barovima Esplanade, lošinjskog Bellevuea, zagrebačkog A Posta, a kako priča Karlo, još je važnija njihova energija, karizma, brzina učenja i osjećaj za gosta.  

Osim same lokacije i doživljaja terroira iz tanjura i čaša, istarski Noel mnogo ulaže u hospitality, odnosno srdačan pristup gostima i visoku razinu usluge. Kako kaže Karlo Ferenčak, zaboravite na uštogljeni pristup.

Noel Buje - 10 Noel Buje - 10 (Foto: Šimun Šitum)

Opuštena, a profesionalna oaza promišljene kuhinje u kojoj se gost osjeća kao da upravo ondje treba biti ono je po čemu bi se istarski Noel mogao prepoznavati.

Iako se otvara za nešto manje od 15 dana, hotel San Canzian već je popunjen do rujna, a goste nastavlja privlačiti spojem nasljeđa i luksuza.

Mastercard Food Truck Road Trip Hrana i piće Najtraženiji food truck: Turneja po Jadranu na koju ćete se željeti ukrcati

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju