Još je samo mjesec dana do početka uzbudljive velebitske avanture pod nazivom Highlander Velebit, na kojoj sudionici upoznaju najljepše dijelove mnogima najljepše hrvatske planine. 104 kilometra pješačenja mitskim Velebitom u 5 dana – tako bi se najjednostavnije moglo ukratko objasniti što je to Highlander Velebit…

Međutim, iza tog šturog objašnjenja krije se avantura života, upoznavanje predivnog Velebita, povratak prirodi, ekologija, život punim plućima, izlazak iz komforne zone te rutine. Odnosno, kako je nam je to lijepo u intervjuu objasnio organizator HV-a Igor Mlinarević: „Highlander je planinarska svečanost, godišnje okupljanje planinara i ljubitelja prirode.“

Planinari i ljubitelji prirode ove će se godine treći put okupiti na HV-u, i to od 14. rujna na Zavižanu (organiziran je prijevoz za sudionike iz Senja), odakle u kontroliranim uvjetima uz prisutnost medicinskog osoblja i neizostavnih članova HGSS-a kreću u avanturu koja prolazi kroz dva nacionalna parka (Sjeverni Velebit i Paklenica), prašume, nepregledne pašnjake, kamenjar te mnoge druge prirodne kreacije koje ostavljaju bez daha.

Pravila su jednostavna, potrebno je nositi nešto obvezne opreme, koja prvenstveno služi kako bi boravak u prirodi bio što sigurniji i ugodnije (popis potražite ovdje), zabranjeno je paliti vatru, boraviti u domovima i skloništima, kako bi u šatoru doživjeli pravo Highlander iskustvo. Na stazi treba paziti i na prirodu, nositi vrećicu za smeće, a svako zagađivanje okoliša bit će kažnjeno diskvalifikacijom. Ostala pravila možete pronaći na službenoj stranici Highlander Velebita.

Highlander Velebit - 25 Highlander Velebit - 25 (Foto: Highlander Velebit)

Organizatori su za svakog sudionika pripremili tri obroka dnevno i zalihe vode pa na put možete nositi dodatnu hranu ako mislite da vam ti obroci neće biti dovoljni ili se na planini želite počastiti nečime. Međutim, treba paziti na svaki dodatni gram koji nosite jer su vam tih pet dana vaša „kuća, kuhinja i ormar“ na leđima pa dobro isplanirajte što ćete i koliko toga nositi, hoćete li prednost dati toploj odjeći i zaštiti od eventualne kiše ili ćete se odlučiti za to da svaku večer ispred šatora na plinskom kuhalu napraviti gozbu za vas i prva tri reda susjeda highlandera.

Kao što treba paziti na težinu ruksaka i da se u njemu nađu samo prijeko potrebne stvari za uvjete u planini, tako treba paziti i da ne shvatite Velebit olako. Zato organizatori savjetuju da odvojite malo vremena za pripreme jer, kako nam kažu, svi ti detalji čine razliku između fantastičnog i lošeg iskustva na HV-u.

Mjesta na ovogodišnjem Highlander Velebitu još ima, ali kako javljaju organizatori, ostalo je još samo 15 kotizacija, pa ako želite krenuti u velebitsku avanturu i pridružiti se planinarima i zaljubljenicima u prirodu iz cijelog svijeta, prijavite se ili se javite za volontiranje jer ćete nakon Highlandera opet disati punim plućima!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju