Burna prošlost Salvadora, koji se smatra rodnim mjestom modernog Brazila "kriva" je za jedinstveni pristup životu kojim odiše taj kutak svijeta. Salvador, grad koji se smjestio uz sjeveroistočnu obalu Brazila, živi za proslave i okupljanja svih vrsta te ples i smijeh do jutra na nekim od najboljih svjetskih plaža.

Mještani u Salvadoru imaju izreku Sem pressa, olha para o céu, fala com Deus, você tá na Bahia (Ne žurite, pogledajte u nebo, razgovarajte s Bogom, vi ste u Bahiji), koji opisuje jedinstvenu, opuštenu atmosferu. Zbog toga je i Salvador neslužbeno poznat kao brazilska prijestolnica sreće.

Kada pitate mještane otkuda ta lakoća postojanja, reći će vam: axé, što je zapadnoafrički izraz Joruba (najveća etnička grupa u Nigeriji) koji u slobodnom prijevodu znači 'energija'. Ta je energija utkana u bahijsku kulturu i prožima sve, od glazbe do osmijeha koji otkrivaju opušteni stav prema životu.

Salvador su 1549. naselili portugalski kolonijalisti. Ubrzo je postao poznat kao prva prijestolnica portugalske Amerike. Bio je glavna morska luka tijekom transatlantske trgovine robljem i smatra se prvim tržištem roblja u Novom svijetu, koje je većinom radilo na plantažama šećera u regiji.

Jorge Selaron Putovanja Mjesto koje je ujedinilo svijet: Tužna priča iza najpoznatijih stepenica Brazila

I naziv povijesnog središta grada: Pelourinho (stup), koji se koristio za javno kažnjavanje, svjedok je mračne prošlosti.

"Tijekom ere trgovine robljem Portugalci su porobili više Afrikanaca nego bilo koja druga zemlja, transportirajući ih gotovo pet milijuna u Brazil. Većina robova pristizala je iz portugalske kolonije Angole, kao i drugih zapadnoafričkih zemalja. Ropstvo je postojalo u Brazilu do 1888., no generacijama su se potomci robova nastavili boriti za slobodu i očuvanje tradicije. I grb Bahije ilustrira snagu naroda kroz latinski izraz Per ardua surgo (Uzdižem se kroz teškoće)", piše BBC dodajući kako se danas Salvador smatra afrobrazilskom prijestolnicom s otprilike 80 posto stanovnika koji vuku korijene iz Afrike.

Salvador - 3 Salvador - 3 (Foto: Getty Images)

Jedinstvena kultura grada svjedočanstvo je snage i hrabrosti stanovnika koji znaju kako uživati u sadašnjosti i ponosno slave svoju tradiciju portugalskih, afričkih i američkih utjecaja. Šetajući ulicama možete vidjeti kako se različiti glazbeni, kulinarski i vjerski običaji stapaju zajedno. Pogotovo na trgovima, gdje se obilježavaju bahijski festivali uz zvuke bubnjeva, gitare, sambe i capoeire.

Capoeiru, jedinstvenu mješavinu borilačke vještine i plesa, u Brazilu su, smatra se, razvili afrički robovi kao način samoobrane od Portugalaca. Danas je capoeira obavezna ulična zabava u Salvadoru, a predstavlja slobodu i opuštenost u pokretu. Samba se pak pleše diljem Brazila, ali Balé Folclórica da Bahia u Salvadoru dom je profesionalnih predstava koje slave taj ples, rođen upravo u Bahiji.

Rio de Janeiro, Brazil Putovanja Zemlja s najopasnijim otokom na svijetu i 4000 aerodroma: 7 stvari koje niste znali o Brazilu

Bahijske tradicije poput capoeire i sambe slave se s velikim regionalnim ponosom. Zapravo, glavna blagdanska sezona u Salvadoru, koja traje od prosinca do ožujka, počinje Danom sambe i završava Karnevalom. Ako pitate mještane, reći će vam da se najbolje svjetske karnevalske ulične zabave ne nalaze u Riju, već u Salvadoru. Također, otkrit će vam i da je možda Salvadorov pravi ključ sreće u sposobnosti da transformira svoju burnu i mračnu povijest u jedinstvenu vrstu radosti koju Salvador neumorno pruža ostatku Brazila.

7 istina i laži o piratima: Zašto su nosili poveze na očima, što su jeli i što je s hodom na dasci? Pirati (Ilustracija) - 5 Pirati (Ilustracija) - 4 Pirati (Ilustracija) - 3 +1 Pirati (Ilustracija) - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju