Hrvatska nogometna reprezentacija danas igra četvrtfinalnu utakmicu protiv Brazila na Svjetskom prvenstvu u Katru. Sjajna je to prilika da naučimo nešto više zanimljivosti o veličanstvenoj zemlji iz koje dolazi naš sportski protivnik.

150 puta veća od Hrvatske

Brazil je po površini najveća država u Južnoj Americi i peta najveća država na svijetu. Prostire se na 8,5 milijuna četvornih kilometara, što je oko 150 puta više od Hrvatske, a u njoj živi oko 214 milijuna stanovnika, odnosno 55 puta više nego u Lijepoj Našoj. Brazil je dobio ime po takozvanom brazil-drvu odnosno pernambuk-drvu (lat. Caesalpinia echinata) koje raste u toj zemlji, a koristi se u stolarstvu, tokarstvu, ali i za dobivanje crvene boje.

Brazil je najveći proizvođač kave na svijetu

Brazil je najveći proizvođač i izvoznik kave na svijetu - ponajviše arabice. To ne čudi ako je poznato da grmovi kave prekrivaju 6,7 milijuna hektara u 16 brazilskih saveznih država. Ta južnoamerička zemlja proizvodi ukupno trećinu sve svjetske kave, odnosno otprilike tri milijuna tona zrna kave svake godine.

Većina amazonske kišne šume nalazi se u Brazilu Većina amazonske kišne šume nalazi se u Brazilu (Foto: Shutterstock)

Pluća svijeta najvećim se dijelom nalaze u Brazilu

Amazonska kišna šuma prostire se na oko 5,5 milijuna četvornih kilometara u Južnoj Americi, a prostire se kroz devet država - Gvajanu, Ekvador, Venezuelu, Boliviju, Brazil, Surinam, Francusku Gvajanu, Kolumbiju i Peru. Dom je za neke od najopasnijih životinja svijeta – od piranja do zmija anakondi. Najveći dio najveće kišne šume na svijetu, čak dvije trećine, nalazi se na teritoriju Brazila. Amazonsku kišnu šumu nazivaju i plućima svijeta jer se na tom području proizvodi oko 20 posto svega kisika na Zemlji.

Otok zmija Putovanja Najopasniji na svijetu: Otok smrti s kojeg se šverca otrovno blago

Najopasniji otok na svijetu nalazi se u Brazilu

Brazil je dom i najopasnijeg otoka na svijetu po imenu Queimada Grande ili Zmijski otok. Riječ je otoku koji se prostire na 430.000 četvornih metara kod Sao Paula na kojem živi zlatna zmija (lat. Bothrops insularis). Iako je dugačka tek stotinjak centimetara, jedan njezin ugriz može izazvati zatajenje bubrega, crijevno krvarenje i na kraju smrt. Kaže se da otrov zlatne zmije otapa ljudsko tkivo. Ne čudi stoga što je nenaseljena posljednjih stotinjak godina.

Zemlja s 4000 aerodroma

Brazil ima 4023 zrakoplovne luke te se smatra drugom zemljom s najvećim brojem aerodroma na svijetu. Veći broj aerodroma u svijetu imaju samo Sjedinjene Američke Države – više od 13 tisuća. Najveći aerodromi u Brazilu nalaze se u njegovim najvećim gradovima poput Sao Paula, Rio De Janeira i Brasilije.

Sambadrom tijekom održavanja karnevala u Rio de Janeiru Sambadrom tijekom održavanja karnevala u Rio de Janeiru (Foto: Shutterstock)

Najveći karneval na svijetu

U Guinnessovoj knjizi rekorda stoji da Rio de Janeiro ima najveći karneval na svijetu, a on se obično održava oko tjedan dana prije početka korizme. Karneval uključuje različite pokladne svečanosti, parade i proslave na kojima se popije više od 10 milijuna litara piva, a u kojima sudjeluju i po dva milijuna ljudi. Najviše pažnje privlači dvodnevno natjecanje plesača sambe na Sambadromu, u kojem svoje umijeće pokazuje stotinjak brazilskih škola.

Slika nije dostupna Hrana i piće Sa svježim i sušenim mesom: Recept za prefini gulaš koji se jede u Brazilu

Jelo koje se u Brazilu jede svaki dan

Iako je feijoada – fini gulaš od crnog graha i mesa – nacionalno jelo Brazila, u toj zemlji grah se najviše jede s kuhanom rižom. Štoviše, vjeruje se kako Brazilci jedu rižu i grah barem jedanput dnevno. Ne samo da je riječ o ukusnom i nutritivno zaokruženom obroku koju pruža sve esencijalne aminokiseline već je i prilično jeftin te ga si mogu priuštiti i najsiromašniji.

Za rođendane i proslave priprema se brigadeiro – slatke kuglice od kondenziranog mlijeka i čokoladnog praha, a iz Brazila ne smijete otići a da ne isprobate nacionalno piće caipirinhu – koktel koji se priprema od brazilskog ruma cachaçe, šećera i limete.

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj! Edificio Copan - 2 Edificio Copan - 1 Edificio Copan - 4 +1 Edificio Copan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju