Velik je Pariz, pa je i logično da krije neke "tajne" o kojima ljudi nemaju pojma. No, srećom, tu smo da ih zajedno otkrijemo, a ovo je priča o pariškim - "bukinistima".

Prodaja second hand i antiknih knjiga na otvorenome pariška je tradicija koja datira još iz doba renesanse.

Teško da možete posjetiti Pariz a da pritom ne prošećete romantičnom šetnicom uz Seinu duž koje ne možete ne zamijetiti zelene kućice u kojima se prodaju rabljene i antikne knjige. Pariški bukinisti imaju dugu tradiciju koja seže sve do 16. stoljeća. U početku mali trgovci prodavali su knjige duž Seine, a 1649. njihov je rad zabranjen zbog pritiska „registriranih“ knjižara.

Riječ „bukinist“ prvi put se pojavila u rječniku 1762., a u prijevodu znači - prodavač knjiga. Kasnije joj se značenje mijenja i danas označava upravo male pariške prodavače antiknih knjiga.

Tijekom Francuske revolucije dramatično je smanjeno tiskanje knjiga, a tiskale su se samo novine i brošure. To je bukiniste učinilo omiljenima među aristokracijom i klerom koji su i dalje željeli čitati i kupovati knjige za svoje kolekcije. Tradicija se održala sve do danas kada ih je moguće naći na obje obale Seine, a ušli su i na popis UNESCO-ove svjetske baštine.

Mali savjet za turiste. Bukinisti uglavnom otvaraju oko 11 sati ujutro a zatvaraju sa zalaskom sunca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju