Povijest ljudske izgradnje seže daleko, daleko u prošlost. Tijekom tog vremena, ljudska potreba za gradnjom pretvorena je u arhitektonsku profesiju, a u tom procesu privukla je sve vrste ekscentričnih, vizionara i tvrdoglavih pojedinaca. Arhitektura je zbilja čudesna, a ovo su samo neke stvari koje vjerojatno o njoj i nekim slavnim građevinama, niste znali…

Arhitektura je nekoć bila olimpijski sport

Da, ne sanjate, dobro ste pročitali. Tijekom prva četiri desetljeća modernih Olimpijskih igara dodijeljena je 151 medalja za glazbu, slikarstvo, kiparstvo, književnost i arhitekturu. Barun Pierre de Coubertin, koji je oživio moderne igre i utemeljio Međunarodni olimpijski odbor, smatrao je umjetnost bitnim dijelom natjecanja. Jedino je važno bilo, da sve ove gore navedene kategorije, budu povezane na neki način sa sportom. Dakle, Mona Lisa ne bi konkurirala za medalju, ali slika mačevalaca bi.

Veća zarada od vidikovca nego od ostalih 85 uredskih katova

Empire State Building je možda i najpoznatija uredska zgrada na svijetu, ali novce najviše donosi pogled s vidikovca. U 2013., vlasnik zgrade Empire State Realty Trust postao je javna tvrtka, što znači da su njihova tromjesečna i godišnja izvješća o zaradi javna evidencija.

U 2014. godini, dok su dvije promatračke platforme zgrade generirale 111 milijuna dolara (40 posto ukupnog prihoda), najam uredskog prostora iznosio je "samo" 104 milijuna dolara (37 posto ukupnog prihoda). Ok, u međuvremenu je sigurno skočila cijena najma, ali je skočila i cijena promatračnice…

Empire State Building Empire State Building (Foto: Getty Images)

Stakleni toranj nadimka „krastavac“

Toranj Gherkin koji se nalazi u Londonu, visok je 183 metra i jedan je od simbola grada. Sagrađen je prije ravno 20 godina, a zbog svog neobičnog izgleda nosi nadimak „krastavac“. Za izgradnju zgrade korišteno je gotovo 7500 staklenih ploča, dovoljno za pokrivanje pet nogometnih igrališta. Iako zgrada ima zakrivljen izgled, jedini komad zakrivljenog stakla koristi se za kupolu na vrhu.

Prvi svjetski neboder

Zgrada „Home Insurance“, sagrađena u Chicagu 1885. godine, smatra se prvim pravim neboderom. Ujedno je i prvi neboder ikad s čeličnom konstrukcijom, bio je visok 42 metra i protezao se na 10 katova. Ipak, ako i odete u Chicago, danas više nećete vidjeti ovaj neboder, jer je srušen davne 1931. godine.

Šangaj toranj (skroz lijevo) Šangaj toranj (skroz lijevo) (Foto: Getty Images)

Najbrži lift na svijetu

Ako je vjerovati podacima iz 2021. godine, najbrži lift na svijetu nalazi se u Šangaj tornju u Kini. On ide nevjerojatnom brzinom od oko 70 kilometara na sat. E sad, usporedite to s brzinom prvog lifta, instaliranom davne 1857., čija je prosječna brzina iznosila oko 0,7 kilometara na sat…

Diploma (ponekad) nije nužna

Čovjek koji se smatra jednim od najvećih i najvažnijih arhitekata svih vremena, Le Corbusier, nije imao formalno arhitektonsko obrazovanje, odnosno, nije diplomirao na arhitektonskom fakultetu. Učio je sam čitajući i proučavajući knjige, skicirajući zgrade i posjećujući muzeje. Dakle, čovjek je stvarno bio multitalent.

Duže je vremena bilo potrebno za izgradnju Kineskog zida nego što postoji kršćanstvo

Vrijeme je zbilja, relativan pojam. Ideja o jedinstvenom, jedinstvenom zidu za zaštitu Kine od osvajača započela je kada je Qin Shi Huang, prvi kineski car (221. – 206. pr. Kr.) povezao različite utvrde izgrađene između 8. i 3. stoljeća. Izgradnja je nastavljena do 1878. godine, što znači da je, uključujući izvorne utvrde, zid bio u izgradnji više od 2600 godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju