Hong Kong s razlogom zovu betonskom džunglom jer prizor koji tvore neboderi, zgrade i ljudi ne može se riječima opisati. Jedna od zgrada koja je savršen odraz gustoće naseljenosti nalazi se na istočnom dijelu grada u četvrti Quarry Bay. Ondje se brojni industrijski i stambeni prostori otvaraju svake godine, ali niti jedan nije toliko neobičan kao Čudovište, zgrada koja je slikoviti nadimak zaradila upravo zbog svojeg neobičnog, distopijskog izgleda.

Čudovište zapravo nije jedna, nego pet ogromnih zgrada koje čine kompleks od 18 katova u obliku slova E. U 2243 stana tog divovskog kompleksa živi 10 tisuća ljudi. Zdanje koje izaziva strahopoštovanje svojom veličinom sagrađeno je u šezdesetima nakon naglog povećanja broja stanovništva kao pomoć vlade ljudima s niskim primanjima.

Kompleks Čudovišta sličan je ostalim subvencioniranim stanovima koji su izgrađeni u tom desetljeću: gornji katovi namijenjeni su stanovanju, a donji trgovinama s hranom, čajem, ribom te kućanskim potrepštinama.

Zbog svoje simetrije i veličine Čudovište je meta fotografa, ali i filmaša – između ostalog, ondje je sniman Duh u oklopu, kao i Transformeri.

S obzirom na to da je Čudovište s vremenom postalo i turistička atrakcija, stanari su inzistirali da se stave natpisi kako je fotografiranje zabranjeno, a posjetitelji se mole da poštuju mir i ne smetaju ljudima koji ondje žive.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju