Ove godine obilježava se 130. obljetnica od rođenja jednog od najvećih svjetskih arhitekata Le Corbusiera. S obzirom na avangardu koju je unio, pitanje je bi li arhitektura kakvu danas poznajemo bez njega uopće postojala.

Začetnik i otac moderne arhitekture Le Corbusier, rodio se kao Charles Edouard Jeanneret Gris 1887. u malom mjesto blizu Nice. Unatoč velikom utjecaju u svijetu arhitekture, izvan tih krugova ostao je relativno nepoznat.

Njegov utjecaj na suvremenu arhitekturu nemjerljiv je, a u izgradnju je uveo mnogobrojne nove materijale kao što su armirani beton, željezo i staklo. Možemo reći kako je arhitekturu potpuno izokrenuo i prekinuo s tradicionalnim graditeljskim načinima. No, da ne pričamo sad bajke o Le Corbusieru, čovjeka je najbolje predstaviti kroz njegova djela, pa stoga, krenimo.

Vila La Roche

Jedno od prvih Corbusierovih djela, s obzirom na to da je na početku karijere projektirao vile za bogate klijente u Parizu i okolici. Ovu je napravio za bankara Raoula La Rochea, a kuća danas pripada fondaciji Le Corbusier. Smatra se prvom modernističkom kućom.

 

A photo posted by Ensaios Fragmentados (@ensaiosfrag) on

Vila Savoye

Projektirana 1928., jedno je od prvih djela moderna arhitekture izgrađeno upotrebom armiranog betona. S obzirom na to da je dugo bila zapuštena, pedesetih je godina prošlog stoljeća gotovo srušena, ali je intervencijom ministra kulture to srećom spriječeno. Ista ovakva kuća, samo crne boje, napravljena je i u Canberri, arhitektu u čast. 

 

A photo posted by Rachel. (@rachelmolly127) on

Zgrada zajedničkog stanovanja

Možda i najpoznatije arhitektovo djelo, sagrađeno nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata. Veći dio svoje karijere Le Corbusier je proveo osmišljavajući kako riješiti probleme urbanog stanovanja. Rezultat toga ova je monumentalna zgrada, možda danas ne previše lijepa, ali svakako pravi spomenik arhitekture. U svoje doba bila je toliko avangardna, da su se radnici odbili u nju preseliti, pa se tamo doselila elita poput liječnika, arhitekata i profesora. Kad je dovršena, njen kapacitet iznosio je 1600 ljudi. Kasnije je poslužila kao inspiracija za mnoge poznate građevine poput Barbican i Trellick tornja u Londonu.

 

A photo posted by Daniel Humm (@danielhumm) on

Chandigarh

Veliki Francuz bio je svjetski poznati arhitekt, o čemu svjedoči i zgrada parlamenta u indijskom gradu Chandigarhu. Nakon rata i nezavisnosti Indije, prvi indijski premijer Nehru angažirao je Le Corbusiera da izgradi novi grad, Chandigarh. Ideja je bila da bude neopterećen prošlošću i napravi nešto što će simbolizirati želju nacije za pogledom u bolju budućnost. Tako je u ovom gradu niknula, ne samo zgrada parlamenta, već sve važne zgrade nose Corbusierov potpis.

Ovaj Francuz švicarskog porijekla snažno je utjecao na kasnije arhitekte, ponajviše Brazilca Oscara Niemeyera, koji je pedesetih dobio zadatak izgradnje novog brazilskog glavnog grada, Brazilije. Također, neki gradovi, poput Zlina u Češkoj, modernizirali su se temeljem Le Corbusierovih ideja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju