• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

'Putopis jednog kuhara': Satiranje u japanskom restoranu - izakaya do jaja!

"Tko bi rekao da će moj prvi pravi japanski restoran biti baš u - Tajlandu. Od svog tog street fooda i delicija koje nude šarene bangkoške ulice, ja biram japansku hranu..." Našem putujućem Masterchefu Nikoli Lesaru ništa nije strano, pa tako ni posjet japanskom restoranu u srcu Bangkoka! Evo što je popio, pojeo i doživio...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr & Nikola Lesar 11.07.2014 12:14 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Zapečena tjestenina s kobasicama Tjedni jelovnik 7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće


Da, treba se i ovo probati, a Tajland je savršeno mjesto za istraživanje te, meni još toliko strane, japanske hrane. I još k tome po jaaako pristupačnim cijenama. Japanski i korejski doseljenici, koji sad već imaju dobrih 500 godina tradicije na ovim tropskim prostorima, okupirali su Bangkok najboljom mogućom hranom. Kao i kod tajlandskog street fooda, lako je pronaći dobar restoran jer je konkurencija u ovakvoj igri još opasnija i veća. Ovi restorani ne zarađuju na malim gablecima i jeftinoj pivi, već na vaš stol stavljaju malo skuplje namirnice.

Od tune, uvozne govedine visoke kategorije, najsvježije ribe pa sve do njihovog vlastitog uvezenog piva. Ako ikad stupite u ovakav prostor, velike su šanse da nećete znati apsolutno ništa od jela koje se nalaze na karti. Ali ovo nisu oni klasični restorani na kakve smo mi naviknuti. Izakaya je zapravo vrsta japanskog puba, gdje uz svu tu vrhunsku hranu možete popiti par piva, 2-3 shota Sakea, i još k tome provesti večer na najzabavniji mogući način, bez da mrdnete od stola. Da ne duljim s glupostima iz wikipedije i dosadnim statistikama, evo mojeg doživljaja „malog Japana“.

Najbolje vrijeme za dobru japansku klopu, obično je za vrijeme našeg Dnevnika, kad se većina japanskih expat biznismena, koji baš završavaju svoju dobro plaćenu šihtu, svaljuju u ove male birtije. Izakaye nisu mjesta gdje se provodi romantična večera s vašom boljom polovicom, već mjesta gdje odvedete svoje frendove, pa zajedno s njima, idućeg jutra nakon 3-4 litre Sakea , raspravljate što je točno bilo na meniju. Obično se sve ove male Izakaye nalaze na jednom kupu, i nije potrebno previše istraživanja da se naleti na neki od njih. U Bangkoku je najveća i najpoznatija Japansko-Korejska zona u poznatom i divljem Sukhumvitu, koji ujedno slovi kao „centar“ Bangkoka (iako ga grad službeno nema). K-village, Korean Town, Little Tokyo, Little Japan – krase se raznim imenima, a već na prvo stupanje u taj kvart imate osjećaj da ste ponovno transportirani u neku drugu Azijsku državu.

Uredno ukrašeni mali zen vrtovi sa simpatičnim fontanama, šarene lanterne koje vise s biljem infestiranim krovovima, glasan žamor iz izakaya... Na vama je samo da birate. Ako ste proguglali najbolju izakayu, zapamtili ime, i čak stigli na odredište - sretno! Većina natpisa je na japanskom, a osoblje koje stoji ispred izakaya rijetko priča engleski. Najbolje da se samo zaletite i prođete između ogromne plahte (koja služi kao vrata) na kojem su 2-3 japanska znaka , zauzmete stol, i prepustite se avanturi. Upravo na taj način odabirem svoju prvu izakayu, a prati me Bari - frend i kuhar iz Singapura koji je u Tajlandu s istim ciljem kao i ja – a to je hrana i škola. Prolazim kroz tešku tkaninu koja krije ulaz u ovaj mali gastro-pub, i eto me u Japanu. Mali simpatičan restoran-pub sa otvorenom kuhinjom, pun do vrha! Većinom japanski poslovnjaci u glasnim raspravama i već vidno pripitom stanju. Bez da stignem totalno skenirati cijelu prostoriju, trza me glasno vikanje iz kuhinje. Po našem ulasku, tik uz šank postroji se cijela kuhinjska ekipa, te se uz glasan urlik na japanskom jeziku poklone, i pretpostavljam, time zažele dobrodošlicu u svoj restoran. Kako fora! Na žalost, nismo posebni, i ne klanjaju se samo nama. Ovo je običaj u svakoj izakayi, a to je i jedna od njezinih najvećih čari.

Mlada simpatična konobarica vodi nas do drugoga kata, pošto je očito prvi pijan – i pun, te nas moli da skinemo svoju obuću. U Aziji je običaj da se prilikom ulaska u tuđu kuću, ili pak ovakav restoran – skinu cipele. Neobično i čudno, ali shvaćam – u pitanje je iskazivanje vašeg respekta prema domaćinu. Ukoliko ne skinete cipele, sumnjam da ćete biti izbačeni iz restorana, ali uljudno je kad se poštuju takva mala pravila, koja znače jako puno vašem domaćinu.

Skidamo cipele i smještamo se za malim stolom na drugom katu koji ima direktan pogled na cijelu scenu koja se odvija ispod nas – od kuhinje, konobara, pa do onih prije spomenutih nacuganih Japanaca. Stol za kojem smo smješteni je izuzetno nizak, samo tridesetak centimetara od poda , a vi sjedate na mali jastuk koji se nalazi ispred njega, na samom podu. Obožavam ovakve „ceremonije“ koji su meni totalno strane, ali ujedno mi zadaju novi izazov i učenje nove kulture. Konobarice, osoblje, servis – nazovite ih kako god, u Aziji imaju jako veliku ulogu kod šarmiranja gosta, a ja i Bari smo živi primjer u ovoj situaciji. Mlada, simpatična, do uha nasmijana Tajlanđanka smješta dva menija na naš stol, vadi mali blokić iz džepa, spušta se na koljena (tako se radi i u Japanu) , i počinje sa čekanjem naše narudžbe.
„Čuješ, Bari... Daj ti naruči, ja nemam pojma kaj je kaj...“ – sramežlijvo i zbunjeno tražim pomoć od prijatelja da me spasi u ovoj situaciji. Listam meni debljine Tolkienovog Gospodara prstenova, i ne kužim apsoltno niš... Veće bi mi šanse bile da prokužim ime jela da je pisano na orkovskom ili vilenjačkom!

„Ček, ček ti ludi Hrvatu! Po čemu ti zaključuješ da ja znam što piše na meniju ?“ – odgovara mi nasmijano.
„Kaj ja znam buraz... Pa ti si iz Azije, ne ja.“ - pucam ja.
„Znači, bez obzira što ja živim odvojen pola kontinenta od Japana, ti pretpostavljaš da ja znam što treba naručiti? Rasistu jedan Ruski! “ – opet, odgovara kroz glasan smijeh.
Izgleda da nijedan nema aposultno nikakve veze sa jelima koje se nalaze na karti.
„I kaj sad? Random odabir?“ – pitam zbunjeno...
„Ovako... Za početak, znamo što je pivo... Znamo što je sake... Ajmo započeti s tim, lagano predjelo – možda nam ono pomogne kod dešifriranja pisma!"

I tako Bari naručuje dva uvozna japanska piva, i sake, meni nepoznatog brenda. Nakon dobivene narudžbe, simpatična konobarica stupa samo par koraka do ograde drugoga kata, te glasnim vikanjem izdaje narudžbu u bar i kuhinju – opet na japanskom. Svi kuhari i ostalo osoblje odgovaraju, pretpostavljam, potvrdnim oštrim odgovorom. Zamislite da stupite u neku našu pizzeriju ili restač, predate narudžbu konobaru, a on vikanjem šalje narudžbu u kuhinju.„Jozo! Daj tri pive, dve margarite i jednu miješanu – pronto!“ – ovo ne bi baš super prošlo na našim prostorima, ali ovdje... Ovdje sve tako dobro i uzbudljivo šljaka.

Za samo tren oka na naš stol stižu dva ogromna vrča puna ledeno-hladnog piva. Asahi – jedna od najpoznatijih japanskih uvoznih piva na ovim prostorima, ali i topli Sake. Za Sake pretpostavljam da znate više manje svi. Poznatiji kao „rižino vino“ – zapravo mu je cijeli proces sličniji proizvodnji piva, ali ipak je ovaj prvi naziv omiljeniji među ljudima. Pije se hladan ili topao, a pošto nas hladi piva, sake je za ozbiljnije zagrijavanje. Dižemo male simpatične porculanske čašice i Banzaaaaaaaai! Banzai je japanska verzija „Živjeli“ – a u doslovnom prijevodu znači „Živio 10 tisuća godina“! Nisamo ni spustili čaše, i eto opet one naše simpatične konobarice. Malo mi se teže fokusirati kod ovakve lijepe distrakcije, ali ipak uspijevamo naručiti par jela. Naručujemo svinjsku potrbušinu koja nosi ime „Buta no kokuni“ i koja je kuhana nekih 5-6 sati do raspadanja u soja sosu i ostalim lijepim začinima. Prvo na stol stiže sirova govedina, wasabi i užareni vrući metalni tanjur. Cilj je da sami po želji zapržite komadiće tanko rezane govedine, koristeći samo štapiće! Znam da bi nekima ovo bio veliki izazov, ali vjerujte mi, ovo je način na koji bi se trebala jesti sva hrana. Interakcija i taj neki samostalni osjećaj kod spremanja i dovršavanja, tjeraju vas da sve više i više uživate u vašoj hrani. A nije potrebno apsolutno nikakvo kuharsko iskustvo! Zagrabite komadić mesa, kratko ga zapržite, stavite na tanjur, pa u wasabi ili soju – i ravno u usta! Ali, da vas samo upozorim, ovakve plate su obično skupe i nestanu u tren oka. Naša je bila samo degustacijska, tek toliko da okusim i to jelo! Ramen je jedan od najpoznatijih proizvoda drevnog Japana. Posebno spremljeni rezanci u temeljcu dubokog okusa, koji najčešće kuhan od svinjskih kosti ili repa, pa završen s tonom dodataka koje možete sami birati prema vašem okusu. Od meko kuhanih jaja, dodatnih komada mesa, povrća ili čak algi. Sama priprema je bila vrhunac večeri. Ispred nas se stavlja mali plamenik, a na njega zdjela hladnog ramena, bez ikakve tekućine. U trenutku kad se začuje lagano „prženje“ rezanaca, brzo se dodaje vrući temeljac, pa se pusti nekih 5-6 minuta da pravilno zakuha na vašem stolu. Rezultat je božanstven! Meso je toliko mekano da se raspada u ustima kao maslac, a rezanci i povrće samo dižu cijelu priču na neki drugi nivo. Uz ramen stigla je i porcija naše dugo kuhane svinjske potrbušine – koju smo samo strpali u naše zdjele s ramenom i u tišini smazali sve do zadnje kapi.

Ako mislite da je poželjno nakon jela pokupiti stvari i napustiti „mjesto zločina“ – u krivu ste. Slijedi još koja runda-dvije piva, a i možda koji razgovor s uglednom japanskom gospodom oko nas, koja je duboko u sedmom nebu nakon njihove obilne gozbe. A koja se, vjerujte mi, nikad ne sastoji od tek par jela kao naša. Na njihovom stolu najčešće završava tona tanjura, par krigli, i boca sakea - po glavi! Lako njima s tom vodećom ekonomijom... Konačno napuštamo restoran, i naravno, opet dobivamo onaj šarmantan japanski uzvik od osoblja, s još jednim naklonom. Sviđa mi se taj njihov mentalitet potpune perfekcije i bontona. Oduvijek sam želio stupiti na japansko tlo i malo prolutati njihovim pokrajinama. Tko zna, možda me jednom putevi opet odvedu na Daleki Istok - baš u tu mističnu zemlju dobrog sakea, samuraja i ubojitog ramena. Za sad sam zadovoljan ovom malenom izakayom, a i ako se ikad ponovo zaželim Japana, uvijek mogu svratiti na jedan rosnato-hladni Asahi.
 

  • #savjeti za putovanja
  • #Nikola Lesar
  • #putopis
  • #masterchef
  • #nova tv
  • #bangkok
  • #Japan
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Vegetarijanska pizzerija u Zagrebu Plantea, Buzin
"Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"
Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili
Slava umjetnosti: Franc Jozef svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Prije 130 godina
Slava umjetnosti: Na današnji dan Franc Jozef je svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Slana pita od gljiva recept
Imamo recept!
Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Na sjever!
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Spartan World Championship Hvar 2025: Svjetski OCR spektakle ponovno oduševio Hrvatsku i svijet
Sa škoja u svijet
Spartan World Championship Hvar 2025: Svjetski OCR spektakle ponovno oduševio Hrvatsku i svijet
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Lovci morali prekinuti lov zbog velikog broja poskoka
OTKAZALI LOV
Šok u Dalmaciji! Lovci se zgrozili najezdom opasnih predatora: "Bili su kamuflirani, a jedan je visio..."
U eksploziji kuće poginula tri karabinjera, deseci karabinjera, policajaca i vatrogasaca ranjeni
SEOSKA KUĆA
Užas u susjedstvu! Trojica vojnika poginula, deseci ranjenih u eksploziji: "To je čin apsolutnog ludila"
Porezna uprava kreće u redovni nadzor u području pet djelatnosti
Do kraja godine
Porezna uprava kreće u nadzor: Imaju točno određene mete
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Lijes Halida Bešlića u grob je spustio njegov sin Dino
pretužan prizor
Halidov lijes u grob je spustio njegov sin Dino, suze nitko nije mogao suzdržati
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
Godine donose izazove za tijelo
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
Pokažite što znate!
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
Urnebesno
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
tech
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Zanimljivo istraživanje
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
sport
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Dok je Lamine Yamal gledao utakmicu hrvatskih trećeligaša iza njegovih leđa se radio transfer stoljeća!
kakva bomba!
Dok je Lamine Yamal gledao utakmicu hrvatskih trećeligaša, iza njegovih leđa radio se transfer stoljeća!
tv
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
KUMOVI
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
Skrivena sudbina: Svi su dokazi protiv nje - zar je ona stvarno krivac?
SKRIVENA SUDBINA
Svi su dokazi protiv nje - zar je ona stvarno krivac?
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
putovanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
novac
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Adriana Ćaleta-Car u puloveru kratkih rukava i suknji s naborom
Šik izdanje
Adriana Ćaleta-Car u puloveru koji je nekim ženama nepraktičan i suknji koja će se svidjeti mnogima
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
MasterChef - 1
Vruća kuhinja

MasterChef od ponedjeljka na Novoj Tv: Pred žiri staje 70-ak kandidata, a samo najbolji osvajaju pregaču

Već prva epizoda donijet će neočekivane trenutke, hrabre kulinarske poteze i rizike, a kandidati će otkriti svoje životne priče i s gledateljima podijeliti kako je izgledao njihov put do MasterChefa. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Moj tajlandski kvart

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Songkran – vodeno ludilo

  • MasterChef - 1 Aktualno
    Vruća kuhinja

    MasterChef od ponedjeljka na Novoj Tv: Pred žiri staje 70-ak kandidata, a samo najbolji osvajaju pregaču

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close