Prekrasne šume i dobra povezanost s cestama za Rijeku i Zadar, na sjeveru Gorskog kotara sve do krškog juga, neiscrpna su inpiracija za uživanje u prirodi. Planinari kreću u istraživanje Nacionalnog parka Risnjak sve do vrha na 1528 metara i jednog od najljepših vidikovaca u Lijepoj Našoj. Ide se i do Snježnika te planina Okrugljak, Špičasti vrh, Skradski vrh, Dragomalj, Rudnik, Jelenc, Crni vrh, Fratar, Obruč i Kamenjak.

Odlučite li se krenuti prema jugu, posjetiti možete Klek (1181 m) ili se popeti do Kule (1534 m), najvišeg vrha na Bjelolasici. Bijela kosa, Javorova kosa, Samarske stijene, Bijele stijene, Zagrdski vrh, Viševica, Bitoraj, Kobiljak, Medviđak i Tuhobić također su mjesta idealna za izlet u prirodi.

Važno!

Prije nego li krenete na rub civilizacije dobro se podsjetiti kako su planinarska skloništa neopskrbljeni objekti koji su nezaključani i stalno otvoreni. Planinarski domovi u pravilu moraju biti stalno otvoreni, tj. vikendima i blagdanima te bi morali imati mogućnost okrijepe i prehrane. Planinarske kuće mogu biti otvorene samo povremeno, ali savjet je da ako se uputite u domove ili kuće da se prije dolaska najavite. Dobro je za organizaciju i odgovore na sva pitanja, ali na kraju i vašu sigurnost. Informacije i kontakte je najbolje potražiti na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza ili kod iskusnijeg prijatelja planinara koji je već prošao vašom rutom.

Jednako važno!

Osim sigurnosti jako je važno da poštujete planinarska pravila i bonton i da skloništa ostavite u jednakom stanju u kojem ste ga zatekli (i boljem!), da sa sobom ponesete smeće, počistite, nacijepate drva, pobrinete se za vodu... Više o vašim obavezama pročitajte na linku.

Planinarski dom Hahlić

Planinarski dom Hahlić (1097 m) u općini Jelenje nalazi se na južnoj padini Obruča, okružen šumom. Vikendom i praznikom izletnici dolaze u dom na piće ili spavanje. Za noćenje se potrebno najaviti mailom na adresu društva Obruč te uplatiti akontaciju od 20 kn po osobi koja ulazi u cijenu noćenja. 

Schlosserov dom

Na sedlu između Velikog i južnog Malog Risnjaka, na Schlosserovoj livadi nalazi se dom koji ime duguje Josipu Schlosseru Klekovskom, prvom predsjedniku HPD‑a i osnivaču hrvatske botanike. Nažalost, trenutačno je zatvoren.

Inače je otvoren prema dogovoru pa se može jesti, piti i prespavati na jednom od oko 40 ležajeva. Ima prostranu blagovaonicu, sobe s krevetima, kao i skupnu spavaonicu. Dom se nalazi na 1418 metara, a najčešće se kreće od livade Lazac ili Horvatovom stazom.

Planinarski dom Zamost

U Zamostu, u dolini rijeke Čabranke, nedaleko od Gerova, na 321 m nadmorske visine smjestio se dom od kojeg se kreće na izlete u područje Risnjaka, Tršća, Čabra i Prezida. Otvoren je vikendom, a nudi piće i hranu prema dogovoru. Na raspolaganju je prostrana kuhinju s blagovaonicom, kao i tuš. Noćenje s korištenjem kuhinje za planinare je od 40 kuna, a ostatak cjenika pogledajte na stranicama društva Tuhobić.

Planinarski dom Vagabundina koliba

Oko 15 kilometara od Fužina, ispod Zagradskog vrha na 864 metra smjestila se Vagabundina koliba s tri dvokrevetne sobe i pomoćnim ležajem, skupnom spavaonicom, blagovaonicom i velikom terasom.

Dom je od 11. listopada do sredine travnja otvoren samo vikendom, a ostatak godine svaki dan osim ponedjeljka. U Vagabundinoj kolibi mogu se pojesti i fina domaća jela od divljači i samoniklog bilja, kao i popiti domaća rakija. Za informacije se valja obratiti vlasnicima na mail drazenkas.964@gmail.com ili nazvati na broj telefona 098 943 2885.  

 Planinarski dom Bijele stijene u Tuku

Tri kilometra iz Mrkoplja, u Tuku na 875 metara nalazi se planinarski dom koji je otvoren cijele godine. U Bijelim stijenama možete pojesti domaću hranu, popiti piće pa i prespavati. Ovaj je dom odlična stanica za izlete na Bjelolasicu, Samarske i Bijele stijene, Vrbovsku i Matić poljanu te vrhove Čelimbašu i Maj.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Planinarski dom Klek

Planinarsko društvo Klek Ogulin brine se za planinarski dom smješten na 1000 metara nadmorske visine. Dom je otvoren vikendom i praznikom. Planinarima su na raspolaganju kuhinja sa strujom i vodom, kao i kreveti za noćenje. Poželjno je unaprijed rezervirati noćenja na jedan od kontakata planinarskog društva.

Planinarska kuća Frbežari

Planinarska kuća Frbežari nalazi se u Tršću (općina Čabar) u sjeverozapadnom dijelu Gorskog kotara na 825 metara, a dolazi se iz smjera Delnica ili Gornjeg Jelenja. Otvorena je prema dogovoru, a planinari na raspolaganju imaju blagovaonicu, kupaonicu i krevete. Kuća nije opskrbljena hranom i pićem. Za više informacija možete se obratiti PD-u Kamenjak.

Planinarsko sklonište Bitorajka

Na 1303 metra u Bitoraju nalazi se drvena kućica s blagovaonicom i spavaonicom za oko 10 ljudi. Za noćenje je korisno ponijeti vreću za spavanje. Voda se skuplja u cisterni pokraj kuće. Do Bitorajke se najčešće ide od Vrata preko Javorja.   

Planinarska kuća Javorova kosa

Nešto manje od sat vremena hoda od centra Ravne Gore nalazi se planinarska kuća Javorova kosa. Tu su drvenu kućicu sagradili članovi PD-a Višnjevica. 

Smještena je na proplanku usred šume. Nedaleko je i vidikovac izgrađen od čelika s kojeg se vidi čitav kraj, pa sve do Alpi i Triglava. Kuća se otvara po najavi, a ima kapacitet od deset ležaja. U kući nema vode, nego se nosi s obližnjeg izvora Božji studenac, koji ljeti zna presušiti.  

Planinarska kuća Jančarica

Ova je planinarska kuća u Jančarici, na 1239 metara visine omiljena među planinarima koji idu na izlete po Velikoj Kapeli. O kući se brine HPD Bijele stijene, a otvorena je prema dogovoru. Hrane i pića nema, ali je raspolaganju 12 mjesta za spavanje. 

Planinarsko sklonište Jakob Mihelčić

Smješteno pod hrptom Bjelolasice, na visini od 1460 metara, smjestilo se planinarsko sklonište Jakob Mihelčić, nazvano po lugaru koji je planinarima u 19. stoljeću otkrio put do vrha Bijelih stijena. U drvenoj kućici može spavati 12 ljudi, a na raspolaganju je i mala blagovaonica. Kuća je otvorena cijele godine. 

 

Ratkovo sklonište

Sklonište u srcu Velike Kapele na Samarskim stijenama (1184 m) jedan je od najzanimljivijih planinarskih objekata u Hrvatskoj. Ta se brvnara nalazi u polušpilji ispod stijene Šerpas koja služi kao kameni krov. Najbliža cesta kojom se može doći jest makadamska Begova staza od Tuka i Mrkoplja prema Jasenku. Brigu o Ratkovu skloništu vodi PDS Velebit iz Zagreba. U skloništu može spavati 12 ljudi.

Planinarsko sklonište Miroslav Hirtz

Obnovljeno sklonište Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama trenutačno je najljepše planinarsko sklonište u Lijepoj Našoj. Osim što je funkcionalno, odlikuje se prekrasnim dizajnom i svojim izgledom savršeno se uklapa u prirodu.

Osnovu skloništa čini drvena konstrukcija, a poseban doživljaj daje pročelje s velikom staklenom stijenom. Sklonište može primiti na noćenje više od 20 osoba. Za obnovu skloništa utrošeno je mnogo znoja, vremena i truda, što potvrđuje HPD Kapela.

PS Miroslav Hirtz - 1 PS Miroslav Hirtz - 1 (Foto: Mario Jurina/Hiking Croatia)

Planinarska kuća Dragutin Hirc

Planinarska kuća Dragutin Hirc okružena je šumom, a udaljena je tek 50 m od planinarskog skloništa Miroslav Hirtz. Od sredine svibnja do sredine listopada otvorena je vikendom i može primiti 15 ljudi. Planinarima su na raspolaganju kuhinja, blagovaonica i spavaonica. Vodom se opskrbljuje iz cisterne. O kući se brine HPD Kapela.

Planinarsko sklonište Duliba

Pod Ričićkim bilom na 750 metara nadmorske nalazi se planinarsko sklonište Duliba, poznato i kao „Zelena kuća“ zbog boje fasade. Iako služi kao planinarsko sklonište, nije u najboljem stanju. Otvoreno je cijele godine, a planinarima je na raspolaganju 12 mjesta za spavanje, kao i cisterna s vodom.

Planinarska kuća Anka Komadina

Iz Ledenica, mjesta iznad Novog Vinodolskog, vodi makadamska cesta koja će vas za nešto manje od 5 kilometara odvesti do napuštenog sela Vinište i planinarske kuće Anka Komadina. Od sredine lipnja do sredine rujna je otvorena, a ostatak godine prema dogovoru. U njoj se može spavati, a na raspolaganju je i cisterna s vodom koju za piće treba dezinficirati.

Planinarska kuća Kurin

Na čistini usred šume nedaleko od ceste iz Novog Vinodolskog za Ravno pod Zagradskim vrhom nalaze se dvije drvene kućice, otvorene prema dogovoru s prostorom za noćenje.

„U neposrednoj blizini planinarske kuće Kurin i spojne planinarske staze od Kurina do Lukova nalazi se područje prihrane medvjeda i lovačka čeka s koje se dva puta godišnje organizira odstrel medvjeda (u proljeće i jesen).

Mole se svi prolaznici i planinari za izniman oprez pri prolasku tim područjem i adekvatno ponašanje: hodanje u grupi i glasniji razgovor su preporučljivi“, savjetuju na stranicama PD-a Strilež, koji upravlja planinarskom kućom.

Prije nego li krenete na rub civilizacije...

Dobro se podsjetiti kako su planinarska skloništa neopskrbljeni objekti koji su nezaključani i stalno otvoreni. Planinarski domovi u pravilu moraju biti stalno otvoreni, tj. vikendima i blagdanima te bi morali imati mogućnost okrijepe i prehrane.

Planinarske kuće mogu biti otvorene samo povremeno, ali savjet je da ako se uputite u domove ili kuće da se prije dolaska najavite. Dobro je za organizaciju i odgovore na sva pitanja, ali na kraju i vašu sigurnost. Informacije i kontakte je najbolje potražiti na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza ili kod iskusnijeg prijatelja planinara koji je već prošao vašom rutom.

Jako važno!

Osim sigurnosti jako je važno da poštujete planinarska pravila i bonton i da skloništa ostavite u jednakom stanju u kojem ste ga zatekli (i boljem!), da sa sobom ponesete smeće, počistite, nacijepate drva, pobrinete se za vodu... Više o vašim obavezama pročitajte na linku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju