Ljepote Gorskoga kotara, njegove visoke stoljetne šume, slikovita jezera, izvore rijeka, špilje i vrhovi, dobro su poznate i izletnicima i planinarima, ali i obožavateljima goranske šumske kuhinje. Gorski je kotar i omiljena destinacija biciklista, koji mogu uživati u 400 kilometara na čak 33 manjih ruta i impresivnu, 260 kilometara dugačku goransku biciklističku transverzalu.

Goranska biciklistička transverzala postoji deset godina i povezuje sve gradove i općine Gorskog kotara. Prolazi postojećim šumskim i lokalnim cestama s malo prometa i povezuje sve goranske prirodne, kulturne i povijesne atrakcije, dodatno ih začinjava ponudom lokalnih gastro specijaliteta, a namijenjena je svim ljubiteljima aktivnog odmora, prirode i brdskog biciklizma.

Na istraživanje Gorskog kotara biciklom možete se uputiti sami ili uz vodiča, a možete se priključiti i nekom od brojnih biciklističkih događanja koja se održavaju tijekom godine. Otkad je osmišljena ova ruta, u svakome od većih gradova dostupno je i sve što bi na trasi moglo zatrebati i profesionalnim i rekreativnim biciklistima. Moguć je najam bicikla i električnih bicikala, postoje servisi za bicikle, a kao posebna niša u smještajnom turizmu razvija se i bike-friendly ponuda.

Dobro uređena i označena goranska biciklistička trasa, omogućuje da se pojedine rute proširuju, što će dobro doći ambicioznijim biciklistima, ali rute je moguće i kratiti, što će cijeniti rekreativci ili oni koji su goranskom izazovu na dva kotača odlučili pristupiti u obiteljskom sastavu.

Goranska transverzala podijeljena je u sedam etapa, što vam omogućuje planiranje višednevnog aktivnog odmora, ali i temeljito upoznavanje naše našumskije regije i njezinih poznatih i skrivenih dragulja. Rute su podjednake dužine i težine i nisu pretjerano zahtjevne, ali ne zaboravite da je već sama konfiguracija terena Gorskog kotara za neke bicikliste zahtjevna. Na čitavoj transverzali ima više od 5000 metara ukupnog uspona te jednako toliko spusta.

Goranska biciklistička transverzala podijeljena je u sedam dionica koje se duge od 28 do 43 kilometra i koje će vas provesti kroz cijeli Gorski kotar. Detalje o svakoj dionici možete saznati na stranici gorskikotarbike.com a možete i preuzeti gpx tragove, dobiti ideje za izlete i atrakcije u blizini, saznati gdje odsjesti i gdje jesti. Također, dostupna je i aplikacija Gorski kotar Bike, koja vam sve gore navedeno čini dostupnim i kada ste offline.

Etape Goranske biciklističke transverzale

Etapa 1: Delnice – Skrad

Prva dionica Goranske biciklističke transverzale počinje u Delnicama i prolazi kroz Polane, Poljičku Kosu, Stari Laz, Ravnu Goru, Hlevce, Hribac i završava u Skradu. Velikim dijelom prolazi povijesnom Karolinskom cestom, dugačka je 26 kilometara, taman za zagrijavanje, a ukupni uspon je 670 metara.

Etapa 2: Skrad – Severin

Druga dionica bicikliste vodi uz rijeku Dobru, od Skrada u kojemu ona izvire, do rijeke Kupe uz koju se smjestio i dvorac Zrinskih i Frankopana u Severinu. Ova dionica duga je 43 kilometara, uspon je 770 metara, a prolazi kroz Skrad, Žrnovac, Donju Dobru, Moravice, Vrbovsko, Veliki Jadrč i završava u Severinu.

Etapa 3: Severin na Kupi – Brod na Kupi

Treća dionica povezuje naselja uz rijeku Kupu: Severin na Kupi, Lukovdol, Plemenitaš, Brod Moravice, Čedanj i Brod na Kupi. Duga je 37 kilometara, a ukupan uspon na ovoj dionici je 900 metara.

Etapa 4: Brod na Kupi – Tršće

Četvrta dionica vodi vas uzvodno gornjim tokom rijeke Kupe, dolinom koja se naziva i Dolinom leptira, te uzvodno uz rijeku Čabranku sve do njezina izvora. Duga je 4o kilometara, ukupni uspon iznosi 930 metara, a prolazi kroz Brod na Kupi, Hrvatsko, Zamost, Plešce, Čabar, Parg i Tršće.

Etapa 5: Tršće – Crni Lug

Peta dionica ujedno je i najviša dionica transverzale, a vodi kroz najšumovitije predjele Gorskog kotara i mjesta Tršće, Farjev Laz, Lividraga, Gerovo i Crni Lug. Dugačka je 43 kilometara, a ukupnog uspona ima više od kilometra – 1080 metara.

Etapa 6: Crni Lug – Fužine

Šestu dionicu mogli bismo nazvati jezerskom jer vodi uz dva jezera kod mjesta Mrzle Vodice, Mrzlica i Omladinsko ili Lokvarsko jezero, te uz jezera Lepenica i Bajer kod Fužina. Prolazi kroz Crni Lug, Mrzlu Vodicu i Gornje Jelenje Sa samo 28 kilometara, ovo je najkraća dionica transverzale, a uspona ima 790 metara.

Etapa 7: Fužine – Delnice

Posljednja, 41 kilometar dugačka dionica Goranske transverzale počinje u Fužinama i prolazi kroz Lokve, Brestovu Dragu, Rudine, Mrkopalj, Presiku i Delnice. Uspona ima 650 metara, a putem možete posjetiti Edukativni planinski vrt Karoline, Muzej žaba, Park šumu Golubinjak i Kolijevku hrvatskog skijanja.

  Više od smještaja: Vi samo trebate doći, a domaćini će vam "složiti" odmor za koji niste ni slutili da je upravo ono što vam treba Gorski park Kupjak - 14 Gorski park Kupjak - 13 Gorski park Kupjak - 12 +10 Gorski park Kupjak - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju