Zaljubljenici u mir koji nude staze i šume Medvednice imaju i omiljena mjesta na kojima će odmoriti noge nakon uspona i skupiti snage za povratak.

Kuće i domovi Medvednice "šarene se" prema tipu ponude – dok se u nekima može prespavati i dobro najesti po prijateljskim cijenama, druge nude tek sklonište, a zajedničko im je da se o njima brinu strastveni ljudi koji nepristupačnost ne vide kao prepreku.

Planinarska kuća Izvor

U selu Kalinju pored Svetoga Ivana smjestila se planinarska kuća Izvor - na putu koji vodi prema Mariji Bistrici. PD "Izvor" Kalinje pobrinulo se da se društveni dom obnovi. Kuća je otvorena prema dogovoru. Na raspolaganju je 30 mjesta za noćenje, a za detalje se najbolje javiti planinarskom društvu.

Planinarska kuća Vidikovac

Krenete li prema brežuljku Kamenjaku u Stubičkim Toplicama, naići ćete na planinarsku kuću Vidikovac, nedaleko od željezničke stanice.

Nalazi se na visini od 180 metara. Do kuće vodi staza kroz šumu, a postoji i šumski put kojim možete stići automobilom. U drvenoj kući nema mjesta za spavanje, ali se zato ondje možete odmoriti. Na raspolaganju je nekoliko klupa sa stolovima, a otvorena je prema dogovoru s planinarskim društvom Stubaki, koje se o njoj brine godinama. Oko planinarske kuće uređena je povijesno-poučna staza Kamenjak.

Planinarski dom Vugrovec

Na 235 metara nadmorske visine smjestio se Planinarski dom Vugrovec, iznad istoimenog naselja, na istočnom kraju planinarske staze broj 1, poznate i kao "1M" ili transverzala. Glavna i najduža planinarska staza prolazi hrptom po cijeloj njezinoj dužini. Do planinarskog doma ide autobusom 261, koji ide sa stanice Dubec i staje na kolodvoru u Sesvetama.

Dom je otvoren petkom, subotom i nedjeljom od 9 do 21 sat. Nekoć je bio u vlasništvu biskupa, a prije oko 70 godina došao je u ruke planinara. U prizemlju su blagovaonice, u kojima možete nešto pojesti i popiti, a na katu su spavaonice, koje primaju oko 20 ljudi. Kuća ima grijanje, struju i telefon. Domom upravlja HPD Sljeme.

 Planinarska kuća Lojzekov izvor

Osobit mir vlada u Lojzekovu izvoru, kući koja se nalazi u Podrtinama na visini od 400 metara, a nazvana je prema Alojzu Lažecu, koji je uredio i izvor pitke vode. Izgradilo ju je planinarsko društvo Stubičan. Do kuće se dolazi planinarskom stazom 37, a ondje će vas dočekati mjesto za noćenje. Radno vrijeme je po dogovoru, no poželite li nešto pojesti – opskrbite se hranom.

Planinarski dom Glavica 

Ovaj je dom podignut na 420 metara nadmorske visine s koje puca predivan pogled na zapadni dio Zagreba. Do njega se dolazi Zelenom magistralom, a s Črnomerca ide autobusna linija za Gornji Stenjevec, od kojeg treba oko 40 minuta hoda. Na prostranoj terasi vikendom možete uživati u domaćoj kuhinji i piću, a na raspolaganju su i mjesta za noćenje. Dom je vlasništvo HPS-a, njime upravlja Planinarski savez Zagreba. Nedaleko od doma je ulaz u špilju Veternicu. 

Planinarska kuća Grohot

Planinarska kuća Grohot nalazi se nedaleko od vrha Grohota (492 m), na istočnom dijelu Medvednice, sjeverno od Kašine. Do nje vode planinarske staze 60, 61 te 62.

Najbliži prilaz automobilom je do Blaguše. Kuća je otvorena nedjeljom, kada možete popiti piće ili prespavati. O Grohotu se brine HPD Blagus, koji je uredio pristupne puteve. Jedna od atrakcija je toranj na koji se možete popeti i uživati u pogledu na Medvednicu, Zagorje i Posavinu.

Planinarska kuća Kameni svati

Planinarska kuća "Kameni svati" nalazi se na visini od 485 metara, na zagorskoj strani Medvednice. Ime duguje zanimljivim stijenama koje podsjećaju na skamenjene svatove. Kuću je sagradilo Planinarsko društvo Susegrad, koje ga i koristi za svoje potrebe, no svatko tko svrati nedjeljom može se ondje odmoriti.

 

Nemojte očekivati hranu i piće jer je riječ o odmorištu, ali se zato nauživajte pogleda na Samoborsko gorje. Pristup običnim automobilom nije izvediv, popet ćete se jedino nekim ozbiljnim terencem. Dok je put iz Jablanovca strm, nešto duži, ali pitomiji prilaz je s Ponikava.

Planinarski dom Lipa

Vikendom, praznikom i prema dogovoru u planinarskom domu Lipa moći ćete se okrijepiti i prespavati, i to u odličnoj atmosferi. Razlog tome je što nema cestovnih prilaza, pa samo zaljubljenici u planinarenje dolaze na ručak i osvježenje na vrh Rog.

Do doma se dolazi iz Planine Donje te prijevoja Vejalnica iznad Čučerja. S rešetkaste piramide koja služi kao vidikovac puca odličan pogled. O domu se marljivo brine planinarsko društvo Lipa Sesvete. U ovom domu možete uživati i početkom lipnja, kada se održava drugi po redu Highlander Medvednica, a jedna od kontrolnih točaka je upravo taj dom.

Highlander je planinarski događaj na kojemu dva, tri ili pet dana sa sobom nosite šator, opremu za spavanje i kuhanje i samodostatni uživate u prirodi. Ukratko, avantura života koju bi svatko trebao iskusiti. Prijaviti se možete ovdje.

 

Planinarski dom Risnjak

Do planinarskog doma Risnjak, koji se smjestio na visini od 724 metra, ide se popularnom stazom 9, na kojoj vikendom (kada je otvoren) možete susresti brojne planinare - no do tamo vode i staze 11 te 54. Iz Risnjaka se često kreće dalje prema Grafičaru, Kamenim svatima ili Kraljičinu zdencu.

Posjetitelje privlače drvene klupe za odmor s lijepim pogledom, ali i povoljne cijene domaće hrane i pića. Želite li izbjeći gužvu i uhvatiti kakav dobar ručak, preporučuje se krenuti rano ujutro do Risnjaka. Dom je prije 65 godina izgradilo Planinarsko društvo Risnjak, a o njemu se brine i danas.

Tako blizu, a tako daleko: Pustolovina na Medvednici na kojoj odmah zaboraviš na sve "gradske" brige Highlander Medvednica - 3 Highlander Medvednica - 16 Highlander Medvednica - 17 +24 Highlander Medvednica - 9
 

Planinarski dom Runolist

Jedan od ljepših domova na Medvednici zasigurno je Runolist, do kojeg se dolazi planinarskom stazom 16. Nedaleko od njega je glavna Sljemenska cesta, kao i autobusna stanica.

U prizemlju je blagovaonica, a na katovima spavaonice za oko 40 osoba. Ispred doma je lijepa terasa, a odnedavno su unutra postavljene pregrade radi distanciranja u separeima. Runolist ima i Wi-Fi, a među planinarima je poznat po domaćem kruhu, grahu i štrudlama.

Planinarski dom Grafičar

Na proplanku okruženom šumom nalazi se Grafičar, koji je zbog alpskog stila zasigurno jedan od najljepših u Hrvatskoj. Na Rudarskom sedlu izgradilo ga je istoimeno planinarsko društvo. Da biste došli do Grafičara, potrebno je popeti se na 864 metra nekom od mnogobrojnih planinarskih staza ili autobusom. Jedna od čestih ruta je ona iz Šestina, pored restorana Lagvić.

Dom radi svakim danom osim ponedjeljkom, a vikendom gužve nisu rijetkost. Za lijepog vremena brojni planinari čekaju u redovima za hranu poput graha s kobasicama, makovnjača i gulaša. U domu se može i spavati; ima mjesta za oko 20 osoba. 

Planinarski dom Ivan Pačkovski (Puntijarka) 

Najveći planinarski dom na Medvednici stoji na 957 metara nadmorske visine, ispod vrha Puntijarka. Planinarsko društvo Zagreb dom je nazvalo prema svojem predsjedniku Ivanu Pačkovskom, a danas se o domu brine PD Zagreb-Matica.

Dom je otvoren cijeli tjedan, a planinarima su osim domaće kuhinje (sir i vrhnje, grah, pečenja i ostalo) na raspolaganju sobe s krevetima, kao i prostrana terasa na kojoj se mogu smjestiti velike grupe.

Planinarski dom Grofica

Grofica, koja se smjestila u blizini Činovničke livade, jedan je od popularnijih domova vikendom, kako zbog blizine ceste i autobusa tako i zbog mogućnosti parkinga.

Za lijepog vremena ponekad ćete teže pronaći mjesto na terasi, ali zato unutra ima dovoljno stolova. Cijene su pristupačne, a hrana domaća; najpoznatiji je zagrebački odrezak od pola metra. Grofica ima na raspolaganju privatne sobe u kojima se može prenoćiti. Za one koji ipak ne mogu bez tehnologije osiguran je i Wi-Fi.

Prije negoli krenete na rub civilizacije...

Dobro se podsjetiti kako su planinarska skloništa neopskrbljeni objekti koji su nezaključani i stalno otvoreni. Planinarski domovi u pravilu moraju biti stalno otvoreni, tj. vikendima i blagdanima, te bi morali imati mogućnost okrijepe i prehrane.

Planinarske kuće mogu biti otvorene samo povremeno, ali savjet je da se ako se uputite u domove ili kuće prije dolaska najavite. Dobro je za organizaciju i odgovore na sva pitanja, ali na kraju i vašu sigurnost. Informacije i kontakte najbolje je potražiti na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza ili kod iskusnijeg prijatelja planinara koji je već prošao vašom rutom.

Osim sigurnosti jako je važno da poštujete planinarska pravila i bonton i da sklonište ostavite u jednakom stanju u kojem ste ga zatekli (i boljem!), da sa sobom ponesete smeće, počistite, nacijepate drva, pobrinete se za vodu... Više o vašim obavezama pročitajte na poveznici.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju