Golica je planina u zapadnim Karavankama u Sloveniji, sjeverno od Jesenica. Greben Golice proteže se u dužini nešto manjoj od četiri kilometra i granica je Slovenije i Austrije.

Čitav greben Golice, od Jakljeva sedla na zapadu do prijevoja Suha na istoku, na visinama iznad 1500 metara je gol, odnosno nema šume, pa je po tome planina i dobila ime.

Najviši je vrh Velika Golica (1835 metara) s koje se pruža pogled na zapadne Karavanke i dio Julijskih Alpa i Triglav. Dva su manja vrha Krvavka (1785 metara) i Mala Golica (1646 metara).

Južna padina Golice, travnata i obrasla bogatom planinskom vegetacijom, najpoznatija je po nepreglednim poljanama narcisa koje krajem svibnja, kada procvatu, odijevaju planinu u najsvečanije ruho.

Često se zato naziva i "kraljicom narcisa", a nazivaju ih još i: sunovrati, pijarci, pijarčoki, čunki, peharci, peharčeki.

 

Narcise se ne smiju brati, smijete ih samo gledati "Ko zvijezde sjajne, što trepere / U Mliječnoj Stazi preko svoda", kako bi rekao pak Wordsworth, a naravno, smijete ih i fotografirati.

Imajte samo na umu da gužve kad procvatu narcise znaju biti ogromne, pa planirajte stići rano u podnožje kako biste našli parkirno mjesto, ali i mjesto, i još bitnije - pun tanjur, u domu Koča na Golici.

 

Do Golice ćete doći tako da vozite prema Ljubljani pa Kranju i Jesenicama do Planine pod Golico.

U mjestu ćete pronaći nekoliko parkinga na kojima možete ostaviti auto, a odavde kreće i najpopularnija planinarska staza prema vrhu.

Uspon dakle počinje iz Planine pod Golico i nastavlja prema domu Koča na Golici (1582 metra) i dalje do vrha Velika Golica (1835 metara), a do gore će vam trebati oko dva, dva i pol sata.

Staza nije ni kondicijski ni tehnički zahtjevna, pa u njoj mogu uživati gotovo svi, a dobro je znati i da je Koča otvorena pa se, uz nestvarno lijep pogled, možete i nagraditi za uspon ukusnim toplim obrokom ili pićem.

Zimska bajka: 5 predivnih planinskih kućica za resetiranje uz kamin, saunu ili na snježnoj stazi Chalet Resa - Velika planina - 2 Chalet Resa - Velika planina - 1 Chalet Resa - Velika planina - 3 +20 Chalet Resa - Velika planina - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju