Krenete li u istraživanje Istre, bilo biciklom, automobilom ili pješice, jedna od zanimljivih građevina koju možete posjetiti jest buzetska ruševina. Iako više nije u originalnom obliku, vrijedna je posjeta. U gustom raslinju na uzvisini između Buzeta i Livada, iznad rijeke Mirne, smjestio se kaštel Pietrapelosa – koji ima i brojna druga imena: Petra Pilosa, Petrapilosa, Pietrapelosa, Pierapelloxa, Druvine, Rauenstein, kao i Kostel ili Kosmati grad.

Neobično ime krije i zanimljivo značenje, u prijevodu predstavlja "dlakavu utvrdu", odnosno bujnu i raskošnu zbog svojeg položaja i važnih vlasnika. Osim toga, i povijest utvrde itekako je bogata. Nakon što je pripadala porečkoj biskupiji, utvrda je bila pod njemačkom viteškom obitelji, a u 15. stoljeću novi vlasnik postao je plemić Nicola Gravisi.

"Bogatu povijest Kaštela okajale su brojne izdaje, gubio se posjed zbog kartaških dugova, ljubilo se i varalo, dok se u podnožju Kaštela odvijao uobičajeni život seljaka: mukotrpan, uz puno patnji. Na to nas danas, gotovo zlokobno, podsjećaju njegovi ostaci, ruševine na litici nedaleko od Buzeta", piše Istra.hr.

Tijekom povijesti Kaštel je bio pretežno vojna utvrda, a napuštena je nakon velikog požara prije 300 godina. No i danas se jasno razaznaju dijelovi utvrde koju okružuju zidine: stambene zgrade, dvorska kapela sv. Marije Magdalene i glavna kula. Jedan od pokazatelja kako je Pietrapelosa pripadala bogatašima jest i kamena ploča s rupom u sredini. Ta latrina postavljena na zidu iznad litice preteča je zahoda, koji si nisu mogli svi priuštiti.

Odnedavno uređena za izletnike, Pietrapelosa nudi interaktivne sadržaje kojima se možete zabaviti i naučiti nešto više o uzbudljivoj prošlosti utvrde, kao i okolnih mjesta. Osim monitora s edukativnim zanimljivostima, u drevnoj utvrdi stražari i vitez koji želi dobrodošlicu i pozdravlja posjetitelje na nekoliko jezika. No možda je najljepše od svega upijanje srednjovjekovnog ugođaja i promatranje predivnog pogleda na okolicu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju