Gorski kotar zbog svojeg se položaja i prekrasnog zelenila naziva i zelenim srcem Hrvatske. Nacionalni park Risnjak, strogi prirodni rezervati Bijele i Samarske stijene te zaštićena park-šuma Golubinjak samo su neka od prirodnih čudesa toga kraja.

Park-šuma Golubinjak osobito je lijepo mjesto za izlet i ogledalo prirodnih karakteristika goranskog krajolika. Velika zelena čistina okružena visokim stablima crnogorice lijepa je u svako doba godine.
Dolazite li iz Zagreba, najlakše je doći autocestom za Rijeku, izaći na izlazu za Delnice, skrenuti na staru cestu prema Rijeci i prateći putokaz, skrenuti lijevo prema Park-šumi Golubinjak. Kao izletište, Golubinjak se spominje još krajem 19. stoljeća.

Šetnja pod krošnjama smreka i jela i istraživanje fenomenalnih špilja i zanimljivih stijena čine Golubinjak zanimljivim mjestom. Ondje se mogu vidjeti divovska stabla, među kojima se ističe Kraljica šume, jela visoka 42 metra, stara oko 250 godina. Golubinja špilja, Ledena špilja i Paklena vrata, špilja Lokvarka i Lokvarsko jezero neke su od stanica na kojima vrijedi provesti vrijeme.

Golubinja špilja, ili polušpilja, kako se naziva jer se svod urušio, ima velebni ulaz, no duga je tek 15 metara. Nekoć su se u njoj gnijezdili golubovi, pa nije teško pogoditi otkud inspiracija za ime.

Ledena spilja u koju se ulazi strmom padinom nalazi se uz turističku stazu. Dočekat će vas dvije dvorane koje su međusobno spojene hodnikom, a u svodu se može vidjeti veliki otvor kroz koji su nekada slastičari ljeti ubacivali snijeg kako bi ljeti imali dovoljno leda za pravljenje te ledene poslastice. Špilja je ime dobila upravo po snijegu i ledu koji se ljetnim mjesecima često zadržavao u špilji. U blizini su i Paklena vrata - vrata u stijeni širine četiri metara, debljine zidova 5 metara, a visine 8 metara.

Nikako ne treba zaobići ni Lokvarku, jednu od najljepših hrvatskih špilja. Otkrivena je posve slučajno početkom 20. stoljeća prilikom iskopavanja kamena. Kroz četiri od šest dosad otkrivenih galerija može se spustiti do dubine od 75 metara, a do sada je ukupna poznata dubina veća od 270 metara. Gotovo kilometar uređenih staza i više od 300 stepenica vodi kroz galerije pune stalaktita i stalagmita. Najviše pozornosti plijeni galerija nazvana Katedrala. To je ime dobila zbog svoga visokog stropa, te ogromnog sigastog stupa, koji je visok 16 metara, a izgleda kao da drži svod dvorane. Špilja je otvorena za posjete tijekom cijele godine, a osobito je zanimljiva tijekom kišnih razdoblja kada obiluje potocima i vodopadima.

Nešto dalje od špilje nalazi se i Lokvarsko ili Omladinsko jezero nastalo izgradnjom brane na rijeci Lokvarki. Iako umjetno, lijepo je uklopljeno u zeleni pejzaž. Staza oko jezera poziva na šetnju ili vožnju biciklom. Više o jezeru doznajte ovdje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju