Navukli smo se na goranski zrak i jesenske boje šuma, pa (i) ovaj vikend provodimo između Jadrana i kontinentalnog dijela. Zaputili smo se u smjeru slavne goranske ceste Lujzijane iz doba Napoleona i stigli na Lokvarsko jezero.

Ručni rad

Mnogi ga još pamte pod starijim imenom, Omladinsko jezero. Naziv je dobilo po graditeljima i graditeljicama brane tijekom omladinskih radnih akcija u bivšoj Jugoslaviji. Čak 27.000 mladih sudjelovalo je u gradnji od 1952. do 1955. godine - ovdje se živjelo, (g)radilo, zaljubljivalo… A stiglo se obaviti posao i prije roka.

Umjetno Lokvarsko jezero stvoreno je na mjestu nekadašnjeg naselja Srednji Jarak, čiji su se stanovnici morali iseliti. Kada je podignuta brana na rijeci Lokvarki, potopljena je dolina s desecima kuća, gostionicom, kapelicom te čak trima pilanama.

Vodene aktivnosti nisu vezane samo za ljeto

Danas je jezero jedna od najpopularnijih turističkih i izletničkih destinacija Gorskog kotara te mjesto susreta sportaša i rekreativaca. Ovdje se održavaju veslačke regate i susreti pod nazivom POJ i BOJ (pješice/biciklom oko jezera).

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Poželite li, možete iznajmiti i kajak ili se okušati u ribolovu.

Jezero vrvi klenom, šaranom i pastrvama, a legendarna je priča iz 1968. godine o najvećoj potočnoj pastrvi na svijetu – bila je dulja od metra, a teška oko 25 kilograma! Prije sedam godina ulovljena je i štuka od 16 kila, no lokalna turistička zajednica poručuje da se ne plašite kupanja u jezeru: nisu osvetoljubive i ne napadaju ljude.

Jedne pijane žabe za van, molim vas!

Oko jezera kruži pješačka staza blizu koje se nalazi restoran Eva. Možda vas privuče miris pečenja pa svratite na dimljenu pastrvu, krem juhu, gulaš od divljači ili, citiramo: pijane žabe s tagliatellama.

Padnete li već na prvom testu (a svi smo, šta se može), ne preostaje drugo nego potrošiti kalorije dobrom šetnjom. Stazica oko jezera duga je oko 18 kilometara. Ako i ne obiđete cijelu, noge i pluća bit će zahvalni na šetnji i svježem zraku. A tek oči…

Krajolik je miran i pitom, a kraj vode modrozelene boje zaboravljamo da je uopće riječ o umjetnom jezeru. U toplijim danima ovdje se može kupati, a možda i zimi ugledate kojeg hrabrog kupača. Svako mjesto ima „onog jednog“…

Neki skriveni prizori

Kada se razina vode spusti, vidljiv je stari kameni Carev most, a impresivan je prizor i nakon potpunog pražnjenja jezera.

Tijekom remonta hidroopreme jezero se prazni i za sobom ostavlja pustoš kao s drugog planeta. Da sve bude sablasnije, ožive ostaci nekadašnjih kamenih kuća, potopljenih nakon gradnje brane. Ako je to nešto što vas zanima - sljedeće isušivanje jezera treba se odviti 2021. godine.

Ovdje možete naići i na rukotvorine domaćih umjetnika. Polaznici Goranske kiparske radionice koja u Lokvama djeluje već 40 godina, ukrasili su područje svojim skulpturama napravljenim od drveta. Nalaze se u Lokvama, Delnicama, Fužinama, Skradu, Ravnoj Gori… Lokve su do sada posjetili drveni Krleža, balerina, Goranka i drugi.

Nedaleko od jezera smjestila se poznata špilja Lokvarka. Otkrivena je slučajno prije 100 godina, a smatra se jednom od najljepših špilja našeg krša – štoviše, dobila je laskavu titulu spomenika prirode.

Društvo joj u ovoj regiji prave i ostale prirodne atrakcije, od kojih neke imaju osebujna imena: Dimnjačareva špilja, Ciganska polušpilja, Paklena vrata… Pakleno ili ne, toplo se obucite.

Robinzonski turizam

Iako je Lokvarsko jezero većini zgodna lokacija za jednodnevni izlet, s obzirom na ljepotu prirode i mnoštvo sadržaja u okolici, još bolja ideja bila bi provesti vikend ili više dana u kućici za odmor. Mir, tišina, privatnost, priroda… I izolacija, hit 2020. godine.

Svega dvadesetak minuta vožnje udaljene su Fužine, a putem možete posjetiti Kuću prirode Kotač, koja objedinjuje umjetnost i domaće proizvode (likeri, džemovi, čajevi…), park-šumu Golubinjak, već spomenuta Paklena vrata, jezera Lepenica i Bajer

Neki će reći kako je najljepše vrijeme za dolazak ljeti kada goranski zrak pruža osvježenje u vrućim danima, a neki će inzistirati da je to baš zima, kada sve svjetluca u bjelini. Mi preporučujemo vikend – bilo koji!

P. S. Na izlet možete ponijeti i mali šalabahter destinacija u obliku aplikacije TZ Lokve, koja sadrži popis znamenitosti i navigaciju za pješačke, biciklističke i staze spilja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju