Park prirode Velebit najveće je hrvatsko zaštićeno područje. Ako ga do sada niste posjetili, obvezno ga obiđite prvom prilikom. Čeka vas mnoštvo flore i faune, zanimljiva kulturna baština, ali i aktivnosti, sve na jednom mjestu. Preskočite zimu na velikim visinama, ako nemate iskustva i potrebnu opremu ili se zadržavajte samo u "rubnim" dijelovima naše predivne planine. Za prvi put proljeće ili ljeto bit će savršen izbor.

Park prirode Velebit proteže se na famoznih 2270 km², a obuhvaća teritorij od Vratnika na sjeverozapadu sve do kanjona rijeke Zrmanje na jugoistoku, što je ukupno oko 145 kilometara dužine.

Na najvažniji popis, mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a, uvršten je 1978. godine, a možemo se ponositi i činjenicom da se unutar njega nalaze dva nacionalna parka. To su Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Razlike između nacionalnog parka i parka prirode

Ako se ne sjećate, sad ćete se podsjetiti. Nacionalni park je prostrano, pretežno neizmijenjeno područje izvanrednih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više ekosustava. Uz navedeno, ima znanstvenu, kulturnu, odgojno-obrazovnu i rekreativnu namjenu te su u njemu dopuštene djelatnosti kojima se ne ugrožava izvornost prirode, a zabranjena je gospodarska uporaba prirodnih dobara. Imamo čak osam nacionalnih parkova.

Pustolovina na Velebitu na kojoj ćete se u nekoliko dana bolje odmoriti nego u 2 tjedna izležavanja na Jadranu Highlander Velebit - 3 Highlander Velebit - 6 Highlander Velebit - 7 +46 Highlander Velebit - 8

S druge strane, park prirode prostrano je prirodno ili dijelom kultivirano područje s naglašenim estetskim, ekološkim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. U parku prirode dopušteno je obavljanje djelatnosti i radnji kojima se ne ugrožavaju njegove bitne značajke i uloga, a Hrvatska ih ima 12.

Što Park prirode Velebit čini tako posebnim?

Padine Parka prirode Velebit zaista su strme, a najveći dio prirodnih kreacija koje vas tamo čekaju građen je od vapnenca, dolomita i sedimentnih stijena na kojima se može pronaći prekrasna velebitska degenija, endemska biljka koja je simbol ove predivne planine i Hrvatske.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Osim bogatstva flore i faune te činjenice da se u sklopu parka prirode nalaze i dva nacionalna parka, popisu posebnosti dodaju se dakako i Cerovačke špilje kao geomorfološki spomenik prirode, uvala Zavratnica kao značajni krajobraz, paleontološki spomenik prirode Velnačka glavica te Štirovača kao posebni rezervat šumske vegetacije. Dakle, prirodnih iznenađenja ne nedostaje.

"Neotkrivena" Lijepa Naša: Već s prvim korakom zapitate se kako do sada niste znali za ovu ljepotu Sjeverni Velebit Sjeverni Velebit Sjeverni Velebit +7 Sjeverni Velebit

Uz velebitsku degeniju, istražite ga i pokušajte pronaći prozorski zvončić, hrvatsku sibireju ili valdštajnovu zvončiku. Naravno, nećete ih ubrati, već samo fotografirati jer su biljke zaštićene. Pripazite tijekom šetnje i planinarenja jer ćete možda naići i na divlje stanovnike ovog područja. To su, između ostalih, medvjed, vuk i ris i savjetujemo vam da budete oprezni i glasni kako biste javili "domaćim stanovnicima" da dolazite.

Oduševit će vas i bogatstvom kulturno-povijesne baštine

Prošećete li se Velebitom, naići ćete na suhozide i pastirske stanove. Oni nisu tamo slučajno, već su rezultat prošlosti i dugogodišnjeg iskustva u stvaranju preduvjeta za preživljavanje. Njihov nastanak zaista je zanimljiv. Naime, nekadašnji stanovnici Velebita bili su prepušteni sami sebi, a da bi ih izgradili, trebali su krčiti veće površine koje su nerijetko bile teško obradive. Suhozidi su nastali slaganjem kamenja na kamenje bez ikakva vezivnog sredstva, no isto je bio i princip za gradnju pastirskih stanova.

Na isti način kao pastirski stanovi građene su i mnoge crkvice i sakralni objekti na koje i danas možete naići. Ako ste pak već tamo, zaputite se i do nekog od mirila, spomenika koji su označavali spomen na pokojnika. Pronaći ih možete u blizini Starigrada Paklenice i kod sela Ljubotić.

Očaravajuća Paklenica: Mjesto na granici mora i "najviših" vrhova na koje želimo na godišnji Paklenica - 9 Paklenica - 8 Paklenica - 6 +7 Paklenica - 5

Što obavezno posjetiti?

Iako ih trenutačno ne možete posjetiti zbog provedbe projekta, svakako se isplati vidjeti Cerovačke pećine, kompleks od čak tri spilje. Obavezno se provozajte i do prekrasne uvale Zavratnica, gdje možete vidjeti što znači kad se priča o posebno plavim nijansama Jadranskog mora.

Zaželite li se šetnje, zaputite se nekom od četiri poučne staze. To su Terezijana, Kudin most, Starigrad Senjski – Donja Klada i Zavratnica. Najkraća je Zavratnica, za koju će vam trebati samo 15 minuta, dok je najduža Terezijana, za koju trebate izdvojiti do 3 sata.

Volite li planinariti, preporučujemo vam da ovdje istražite neku od 14 dostupnih planinarskih staza. Za jednu ste sigurno čuli, a to je ona Premužićeva dužine 57 kilometara. A želite li u samo pet dana istražiti što više Velebita, preporučujemo vam da se odvažite na avanturu života i prijavite se na Velebit Highlander. Događaj je to koji krajem ljeta okuplja avanturiste i zaljubljenike u prirodu, koji u navedenom roku moraju prohodati više od 100 kilometara nevjerojatnog Velebita.

Ako pak ste ljubitelj alpinizma, popnite se na Agin kuk, Čelina kuk ili pak Rujičin kuk. Naravno, ne pokušavajte to ako niste profesionalci. Na Zrmanji se možete okušati u raftingu i vožnji kanuom, a provozati se možete i nekom od biciklističkih staza, koje možete istražiti ovdje.

Remek-djelo graditeljstva: Otkrijte najljepšu planinarsku stazu Velebita +0 Highlander Velebit

Gdje spavati u Parku prirode Velebit?

Ako se odlučite provesti vikend u parku prirode Velebit, obvezno na vrijeme rezervirajte svoj smještaj. Možete birati npr. između Planinarskog doma Ravni dabar i Prpa, a ako pak želite nešto "privatniji" odmor, odaberite neku od planinarskih kuća. Dostupna su vam i planinarska skloništa, kamperski smještaj te hostel. Savjetujemo da smještaj rezervirate prije polaska, a sve kontakte potražite ovdje.

Za sada parkom prošećite virtualno i spremite popis nezaobilaznih mjesta koja ćete uskoro uživo posjetiti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju