Pitanje koje se često pojavljuje na kvizovima je koliko Hrvatska ima nacionalnih parkova. Točan odgovor je osam, a Nacionalni park Sjeverni Velebit na popis je stavljen 1999. godine. Ajmo ga istražiti i vidjeti što nam osim prirodnih ljepota može ponuditi.

Ako vas netko pita koji je najmlađi hrvatski nacionalni park, sada ćete znati odgovor, jer radi se upravo o Sjevernom Velebitu. Ostaloj sedmorici na popisu se pridružio 9. lipnja 1999. godine, a od 2017. godine možemo se pohvaliti da je dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe zahvaljujući čak 1289 hektara bukove šume u Strogom rezervatu Hajdučki i Rožanski kukovi.

Podsjetimo se što je nacionalni park…

Prisjetimo se, nacionalni park je prostrano, pretežno neizmijenjeno područje kopna i/ili mora iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekoloških sustava, a prvenstveno je namijenjen očuvanju izvornih prirodnih vrijednosti. Treba imati znanstvenu, kulturnu, odgojno-obrazovnu i rekreativnu namjenu i zaista je velika šteta, već ako ih imamo, ako ih ne istražite sve.

Kako do Nacionalnog parka Sjeverni Velebit?

Poželite li ga posjetiti, prvo što trebate učiniti je pripremiti odgovarajuću opremu. Dakle, dobre cipele i udobna odjeća. Pripremite kišobran i bočicu vode i naravno, obavijestite prijatelje gdje se planirate zaputiti i gdje ćete boraviti. Sjedište Parka nalazi se u mjestu Krasno što je i polazišna točka za istraživanje, a vozit ćete se samo asfaltiranim cestama jer one šumske ceste nisu otvorene za promet. Ako krećete iz Zagreba, vozite se autocestom A1 i siđite na izlazu Otočac. Odatle imate još 20 kilometara vožnje zavojitom cestom do Krasnog.

Polazite li s morske strane, vozite do mjesta Oltari te vam preostaje još 10 kilometara vožnje do mjesta Babić Siče. Ostale dostupne puteve provjerite ovdje.

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Ljubitelji planinarenja ovdje dolaze na svoje…

Mnogi kažu da se najljepša planinarska staza nalazi upravo ovdje. Zove se Premužićeva, a prolazi sjevernim i srednjim Velebitom. Vodi vas kroz najnepristupačnije dijelove stoga predstavlja velik izazov, no zaista se isplati. Ako želite istražiti cijelu Premužićevu stazu, možete se u rujnu uspustiti u avanturu života - Highlander Velebit, na kojem sudionici u 5 dana prelaze čak 104 kilometra divljine Velebita i cijelu Premužićevu.

Polazišna točka i za ostale velebitske staze može vam biti PD Zavižan gdje možete krenuti u istraživanje zavižanskih vrhova, upoznati Veliki Zavižan, Pivčevac i Mali Rajinac kao najviši vrh Sjevernog Velebita na 1699 metara nadmorske visine.

Remek-djelo graditeljstva: Otkrijte najljepšu planinarsku stazu Velebita +0 Highlander Velebit

S polazišne točke PK Alan krenuti možete prema Buljmi, Alančiću, Zečjaku, Velikom Goliću – Goljaku i Velikom Lubenovcu, a preostaje vam još i Premužićeva staza. Uživat ćete odaberete li bilo koju od spomenutih, no preporučujemo vam da uvijek provjerite trenutno stanje prije pokreta. Gotovo svaka staza dovest će vas do prekrasnih vrhova s kojih se pružaju izvanredni pogledi.

Što još raditi na Sjevernom Velebitu?

Osim planinarenja, Nacionalni park Sjeverni Velebit možete istražiti i biciklom. Imajte na umu da biciklističke staze nisu posebno uređene i označene, no voziti se možete javnim i šumskim cestama. Najkraća je duljine 33 kilometara s polazišnom i završnom točkom u Štirovači, nešto duža duljine 43 kilometara s polazišnom i završnom točkom u Krasnu te najduža duljine 75 kilometara na istim točkama u Krasnom.

Obavezno sa sobom ponesite i fotoaparat jer ovdje ćete pronaći neiscrpnu inspiraciju za vaše umjetničke fotografije prirode. Poželite li se educirati, zaputite se u Edukacijsko-interpretacijski centar Planinska igraonica gdje možete saznati zanimljivosti o biljnim i životinjskom svijetu ali i o pastirskom načinu života.

Zaputite se i prema Velebitskom botaničkom vrtu gdje raste više od 500 primjeraka biljaka među kojima je i zaštićena velebitska degenija. Obavezno na popis stavite i Kuću Velebita u Krasnu gdje ćete upoznati raznolikost Velebita te kulturne i prirodne vrijednosti kojima se možemo pohvaliti. Naravno, prošećite i pokojom poučnom stazom i usput se podsjetite o posebitostima.

Poželite li prespavati u parku…

Ako pak poželite saznati kako je to prespavati u Nacionalnom parku, predlažemo da odaberete neki od dostupnih planinarskih objekata na Zavižanu i Alanu, a poseban je ugođaj i u pastirskim stanovima na Alanu i Lubenovcu. Poželite li zaista živjeti kao pastir, super je što u nekim objektima nema struje pa ćete za rasvjetu trebati koristiti svijeće, no obavezno ponesite prijenosni punjač za mobitel. U nekima nema ni vode pa se nećete moći tuširati, no sve su to čari pastirskog života. Popis dostupnih objekata i kontakte potražite ovdje, a ako tražite veći luksuz, prespavati možete i u objektima u okolici Parka.

Uživajte u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i potrudite se istražiti ga. Javite nam dojmove i vaše prijedloge što uz navedeno obavezno treba posjetiti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju