Gdje drugdje nego u Francuskoj? U blizini obale rijeke Sene, u centru Pariza, smjestila se zgrada koju ćete teško ne-primijetiti u prolazu. Prepuna šarenih natpisa, transparenata, malih umjetničkih intervencija… Tko bi rekao da je u rukama KGB-a...

Naime, zgrada koju je držala najveća francuska banka 1990-ih, Credit Lyonnais, dugo je stajala napuštena i prepuštena skitnicama, golubovima i brojnim vandalima. Tijekom 15 godina napuštenosti postala je ruglo koje je trebalo ili uništiti ili potpuno obnoviti. I tu dolazi KGB – no, ne onaj na koji smo vjerojatno svi odmah pomislili.

KGB je umjetnički kolektiv kojeg čine Kalex, Gaspard i Bruno, a koji je, zajedno s još desetak umjetnika, odlučio preuzeti prazne prostore, oživjeti ih i stvoriti oazu za (buduće) stvaratelje i umjetnike zvanu 59 Rivoli.

Krajem 1999. zasukali su rukave i primili se posla, a već iduće godine pretvorili su zgradu u galeriju s izložbama otvorenim javnosti svaki dan. Mediji su se zainteresirali za njihov projekt i način na koji su spasili gradsku zgradu za koju nitko nije mario. Nazvali su ovaj poduhvat „squart“, po kombinaciji riječi skvot i umjetnost (art).

 

Ostao je samo jedan problem, a to je bila legalizacija njihovog boravka. Prijetilo im je izbacivanje iz zgrade, no kada je kandidat za gradonačelnika, Bertrand Delanoe, posjetio njihov divlji atelje i galeriju – oduševio se. Obećao je da će, postane li gradonačelnik, osigurati njihov opstanak i to se dogodilo.

Zgrada koja bi u protivnom nastavila propadati u centru grada, danas je „59 Rivoli“, poznata ustanova s čak 30 umjetničkih studija, otvorena šest dana u tjednu. Svake godine posjeti ju gotovo sto tisuća posjetitelja, a ponekad i po 4 000 njih tjedno ako su u pitanju veće izložbe ili čak koncerti. Danas je to po posjećenosti treća galerija moderne umjetnosti u cijelom Parizu.

Umjetnici koji ovdje izlažu rotiraju se. Svakih nekoliko mjeseci prostorije preuzimaju novi umjetnici koji ih opet koriste određen period, a potom ustupaju drugima. Koncerti se održavaju svakog vikenda i besplatni su, a svake godine održava se i dvotjedni glazbeni festival tijekom kojeg svaki kat ima svoj koncert.

Domaćini su i više nego ljubazni. Svojim gostima poručuju: „Ne treba vam rezervacija. Dođite i lutajte koliko želite – umjetnici ne grizu, vole posjetitelje i rado će vam objasniti svoj rad. Prostor je prikladan i za malu djecu, a fotografiranje uglavnom dozvoljeno.“

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju