Proteklih desetljeća rijetko je tko Pakistan uopće pomišljao staviti na mapu turističkih odredišta. Položaj blizu nemirima zahvaćenih područja, nestabilna politička situacija, sve to odbijalo je turiste od te zemlje. No situacija se posljednjih godina mijenja, pa se svake godine povećanje postotaka dolazaka izražava u dvoznamenkastim brojevima. Ipak, za Pakistan se i dalje treba pripremiti, pa će vam sljedeći savjeti zasigurno biti i više no korisni!

1. Do vize bez puno muke

Sve do prošle godine doći do pakistanske vize bilo je prilično skupo i teško. Trebali ste izdvojiti gotovo 300 dolara za jednomjesečni ostanak te pritom poslati putovnicu i dokumente najbližem veleposlanstvu. Pakistanci su srećom uvidjeli da to nikud ne vodi, pa su brže – bolje omogućili dobivanje vize i elektroničkim putem. Tako danas državljani Hrvatske mogu vizu zatražiti online na ovoj stranici, a jedino što im treba jest potvrda hotela i pozivno pismo.

2. Svi dijelovi zemlje i dalje nisu sigurni za putovanja

Iako je pakistanski grad Lahore prema Svjetskom indeksu kriminaliteta sigurniji od Chicaga, Pariza i Berlina, neki dijelovi zemlje i dalje nisu baš za turistički obilazak. Siguran je i glavni grad Karachi, ali je s druge strane u provinciji Balochistan prilično nemirna situacija, uz rizik od terorističkih prijetnji. Također, imajte na umu da je Pakistan i muslimanska zemlja, pa nemojte raditi gluposti koje bi mogle uznemiriti tamošnje stanovništvo.

3. Ljubaznost na svakom koraku

Često čujete o ljubaznim ljudima slušajući o bilo kojoj stranoj zemlji, no trebate znati kako Pakistanci dižu ljubaznost na sasvim novi nivo. Smatraju da su gosti Božji dar te ih na taj način i tretiraju, stoga nemojte biti iznenađeni ako vas netko nakon 10 minuta poznanstva pozove na obiteljski ručak. Također, očekujte i dio stvari besplatno jer domaćini žele pokazati velikodušnost pa vam primjerice ulaz u neku atrakciju možda uopće i ne naplate.

4. Engleski se govori na svakom koraku

S obzirom na to da je zemlja nekoć bila engleska kolonija (za vrijeme indijskog carstva), engleski se govori gotovo svugdje, a i uči se u školama i na fakultetima. Ipak, kad odete u malo udaljenije krajeve, ne bi bilo loše da ponesete rječnik urdskog jezika. No neka vas ne iznenadi da ga u nekim regijama ne govore, iako je riječ o službenom jeziku. Jednostavno, u zemlji se govori gotovo 80 jezika, pa vas to uopće ne treba čuditi...

5. Nabavite pakistansku SIM karticu

Iako vam negdje signal neće biti bajan te ćete biti osuđeni na 2G internet, s obzirom na visoku cijenu poziva, SIM kartica je "must have". Bitno je napomenuti da je kao stranac, možete nabaviti samo na aerodromu ili u specijaliziranim trgovinama, pa možda takve stvari nije loše obaviti odmah po slijetanju.

6. Kopirajte putovnicu nekoliko puta

S obzirom na udaljenosti i policijske kontrole, to je dosta dobro rješenje ako vam se ne da buditi usred noći. Naime, određene rute traju i više od 10 sati, često se produže i u noć, a policija zaustavlja tražeći isprave. Stoga, lijepo kopirajte putovnicu i dajte je svom vozaču kombija, minibusa ili čega već.

7. Budite spremni na sjajnu hranu

Naposljetku, ali ne i najmanje važno – u Pakistanu budite spremni na sjajnu hranu. Razni specijaliteti čekaju vas u različitim regijama, a znajte kako se dobar dio prehrane bazira na mesu. Ipak, opreza nikad dosta. Budite svjesni toga da su začini dijametralno suprotni od onih koje uobičajeno unosite u sebe, pa su mogući želučani problemi. No s obzirom na pakistansku kuhinju, čini nam se da je sasvim OK riskirati. 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju