Planirate li ovih dana posjetiti Sydney, ne odlazite na put bez maske za lice. Panorama ovog australskog grada obavijena je gustom dimnom zavjesom koja brine lokalne vlasti. Dim prekriva stambene objekte, mostove, ali i sydneysku glavnu turističku atrakciju – zgradu opere.

Smanjena vidljivost nije posljedica magle, ni smoga. Naprotiv, riječ je o dimu kao posljedice požara koje bjesne u Australiji već posljednjih nekoliko tjedana, točnije onih koji potječu u blizini brane Warragamba te Modre planine.

Slika nije dostupna Putovanja Htjeli su "podmetnuti" njegovu graditelju: 7 stvari koje niste znali o slavnoj operi u Sydneyju

Kvaliteta zraka u jugozapadnom Sydneyju je proglašena opasnim, a ljudima koji pate od srčanih ili plućnih bolesti preporučuje se ne izlaziti na ulice. Ostali se kreću po glavnom gradu New South Walesa s maskama za lice.

Požari i dimna zavjesa promijenila je boju neba u sydneyskoj luci – umjesto prekrasnog plavetnila neba i vode koje privlači stotine tisuća turista svake godine, ovdje će vas sada dočekati zlokobno sivilo. Zbog smanjene vidljivosti mnogi su letovi otkazani u sydneyskoj zračnoj luci.

The Ghan Expedition - 5 Putovanja Samo 4 stanice na 2979 kilometara! Željeznička pruga koja je "prepolovila" najmanji kontinent

Požari niskog raslinja u Australiji nisu novina, no ova sezona je jedna od najizazovnijih u povijesti. Od srpnja u New South Walesu izbilo je oko 7000 požara u kojima je izgorjelo oko dva milijuna hektara zemlje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju