Galerija Zlatna Slavonija nudi vrhunska vina iz tri vinogorja Predah uz vrhunsku enološku i gastronomsku ponudu Zlatna Slavonija - vrhunski doživljaj uz vrhunsku i hranu i vino Tradicija vinogradarstva i vinarstva duga je gotovo 800 godina Ukusni zalogaji za najljepša životna iskustva koja se pamte +19 Okusi Zlatne Slavonije: Čaša vrhunskog vina i ukusni zalogaji za najljepša životna iskustva koja se pamte

Poznato je da su Slavonci srdačni i gostoljubivi. Da dobro jedu i poznaju dobru kapljicu. Kako i ne bi kada Zlatna Slavonija nudi vrhunska vina iz tri vinogorja, među kojima je najpoznatije Vinogorje Kutjevo. Još kada se sljubi sa slavonskim jelima, dobijete važnu i prepoznatljivu turističku ponudu. I priču koju vrijedi ispričati.

Wine Gala eventi na kojima se promoviraju vina Vinogorja Kutjevo Wine Gala eventi na kojima se promoviraju vina Vinogorja Kutjevo (Foto: TZ PSŽ/Karlo Hruškar)

Zauzmite svoje mjesto na Wine Gala eventima: Prilika za uživanje svim čulima

A jedna takva prekrasna priča krije se u novootvorenom restoranu "Slavonska kuća Vinkomir". Krajem svibnja, za sve ljubitelje vrhunskih vina i onih koji će to tek postati, održan je "Wine Gala Rosé" event. Prvo je to u nizu događanja u organizaciji TZ Požeško-slavonske županije i Udruge Kulturist na kojima će se promovirati vina Vinogorja Kutjevo.

"Na ovaj ga način promoviramo i dodatno predstavljamo publici kroz enogastronomski doživljaj na višoj razini uz sljubljivanje hrane i vina", ispričala nam je Maja Jakobović, direktorica TZ-a Požeško-slavonske županije.

Uživanje u vinu i dobroj hrani s pogledom na vinograde Uživanje u vinu i dobroj hrani s pogledom na vinograde (Foto: In Magazin)

Svi koji su imali sreće uhvatiti svoje mjesto na vrijeme mogli su uživati u vođenoj degustaciji sommelierke Jelene Šimić Valentić, voditeljice poznate vinske škole Pupitres. Uz osam različitih rosé vina, chef Hrvoje Lončarević sljubio je večeru u četiri slijeda.

"Ovo područje, samo Kutjevo je gotovo 800 godina vezano uz vinogorje, živi uz vino. Ja ne znam, kad čujem Kutjevo, prva asocijacija je graševina i druga vina jer se u tom smjeru ovo područje razvija. Kutjevo ne bi bilo Kutjevo bez vinogorja. Izlazimo u prirodu, tražimo doživljaje, to se danas traži u turizmu – ne samo događaj, to mora biti i doživljaj gdje će ostati pun dojma taj koji dođe, iskusi i pozvati druge da dođu u tu destinaciju", rekao nam je Slavenko Čuljak iz Udruge Kulturist.

Uživanje u vinu i dobroj hrani! Uživanje u vinu i dobroj hrani! (Foto: In Magazin)

Nova prilika za potpuni užitak svim čulima na rasporedu je 28. lipnja ove godine. U istom prostoru održat će se "Wine Gala Sparkling", na kojem će, kao što ime govori, biti predstavljeni pjenušci Vinogorja Kutjevo.

U svijetu vina posebno se ističe jedna paralela – 45°3' koja prolazi Vinogorjem Kutjevo U svijetu vina posebno se ističe jedna paralela – 45°3' koja prolazi Vinogorjem Kutjevo (Foto: TZ PSŽ/Vedran Bošković)

Zapamtite 45°3' paralelu i uputite se prema Kutjevu

Nekada davno u školi smo učili meridijane i paralele. Greenwich kao nulti meridijan, ekvator kao nulta paralela. No čini se kako se u svijetu vina posebno ističe jedna paralela – 45°3' i to ona koja se inače smatra polovicom puta između ekvatora i Sjevernog pola. Upravo Vinogorjem Kutjevo prolazi 45°3' paralela. Slučajno ili ne, Kutjevo je istom paralelom povezano s glasovitim vinskim regijama Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

Zbog svog položaja Zlatna Slavonija iznjedrila je brojna vrhunska vina, poznata po svojoj kvaliteti u Hrvatskoj, ali i svijetu. Kada se nađete na južnim obroncima Papuka, Krndije ili Psunja, na okolnim brežuljcima i brdima zapravo ćete se naći u zagrljaju s nepreglednim vinogradima. Njihova lokacija, izloženost suncu, mikroklimatski uvjeti i tlo utječu na kvalitetu ploda, a time i samog vina koje se rado nađe na stolu Slavonaca. Zapravo, svih onih koji vole uživati u punini okusa slavonskih vina.

Zlatna Slavonija nudi vrhunska vina iz tri vinogorja Zlatna Slavonija nudi vrhunska vina iz tri vinogorja (Foto: TZ PSŽ/Vedran Bošković)

Vinska cesta Vinogorja Kutjevo jedna je od tri poznate vinske ceste Zlatne Slavonije. Tu su još vinska cesta Vinogorja Požega-Pleternica i vinska cesta Vinogorja Pakrac. Pravi mali raj za vinoljupce. Istražujući vinske ceste i uživajući u pogledima na vinograde, uživajte u vinskoj čaroliji poput pravih hedonista.

Najpoznatije vino ovog područja je graševina, koja nastaje od istoimene sorte grožđa, kojoj posebno gode položaji na obroncima Zlatne doline. Najznačajnija je to hrvatska vinska sorta koja se uzgaja na preko 45% svih površina pod vinovom lozom u Hrvatskoj. Položaji s kojih dolaze vrhunska vina od Mitrovca, Hrnjevca do Mačova brda i Vetova slobodno se mogu nazvati slavonskim grand cru položajima.

Koliku važnost graševina ima u životima ljudi Zlatne Slavonije, pokazuje i ime glavnog trga u Kutjevu, koji nosi naziv Trg graševine.

Tradicija kutjevačkog vinogradarstva i vinarstva duga je gotovo 800 godina Tradicija kutjevačkog vinogradarstva i vinarstva duga je gotovo 800 godina (Foto: TZ PSŽ/Vedran Bošković)

Tradicija vinogradarstva i vinarstva duga je gotovo 800 godina, još otkako su cisterciti 1232. godine izgradili najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe koji krije i legendu o strastvenoj vezi baruna Trenka i carice Marije Terezije. Zainteresirali smo vas, zar ne? Onda je prava prilika da se zaputite u Kutjevo i otkrijete dio povijesti, uživajući u graševini. Ali nemojte zanemariti ni ostale sorte očaravajućih vinograda Zlatne Slavonije.

Od kulena preko kulenove seke, kobasica i čvaraka do raznih vrsta sireva Od kulena preko kulenove seke, kobasica i čvaraka do raznih vrsta sireva (Foto: TZ PSŽ/Vedran Bošković)

Bogata gastronomska ponuda Zlatne Slavonije

No nije Zlatna Slavonija samo vino i vinogradi. U Slavoniji se i dobro jede! Za predjelo ili, što se kaže, za zameziti tu su pikantni kulen, kulenova seka, kobasice, čvarci, čvarkuše, razne vrste sireva. Za nešto konkretnije valja probati čobanac i fiš-paprikaš, sarmu ili originalne specijalitete poput požeškog vinogradarskog ćevapa i odreska Barun Trenk od telećeg ili svinjskog mesa. Ako dosad niste, obvezno probajte i čips od šarana, paštetu od pastrve ili klasičnu i uvijek dobru pastrvu sa žara.

Ne, nismo zaboravili ni desert! Tradicionalna slavonska bazlamača othranila je mnoge obitelji. Nekada hrana za u polje, danas desert u kojem svi podjednako uživaju! Ili tačkrle s finim pekmezom od šljiva? Sočne torbice od tijesta punjene pekmezom vraćaju u djetinjstvo. Mirisom i okusom.

Tradicionalna slavonska bazlamača Tradicionalna slavonska bazlamača (Foto: TZ PSŽ/Vedran Bošković)

Izuzetna gastronomska ponuda, širok spektar graševina i ostalih sorti, poznati hrvatski vinari, ambijentalni podrumi i kušaonice, nepregledni vinogradi, sve su to razlozi zbog kojih je Zlatna Slavonija sve češće na popisu top-destinacija. Onda, jeste već isplanirali dolazak?


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom TZ Požeško-slavonske županije po najvišim profesionalnim standardima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju