Galerija Idealno mjesto za reset duše i tijela: Dragulji Zlatne Slavonije za aktivni odmor Zlatna Slavonija - idealno mjesto za reset duše i tijela Za sve ljubitelje aktivnog odmora Zlatna Slavonija pravi je dragulj Adrenalinski park Duboka Antistres-terapija na obroncima Papuka +14 Idealno mjesto za reset duše i tijela: Dragulji Zlatne Slavonije za aktivni odmor

Za sve ljubitelje aktivnog odmora Zlatna Slavonija pravi je dragulj. Bilo da njezine gore i doline želite upoznati pedalirajući na dva kotača, istražiti njezine vrhove penjući se po stijenama ili pomicati vlastite granice u adrenalinskom parku – odahnite, na pravom ste mjestu!

Dragulji Zlatne Slavonije za aktivni odmor Dragulji Zlatne Slavonije za aktivni odmor (Foto: TZ PSŽ/Denis Peroš)

Posebna je veza čovjeka, prirode i bicikla. Dok pedalirate, imate osjećaj slobode. Kao da sa svakim prijeđenim kilometrom iza sebe ostavljate brige i probleme. Još kada tom osjećaju dodate veličanstvenu ljepotu prirode na korak ste do katarze. Vožnja biciklom može biti solo sport, ali u društvu je uvijek ljepše. Zlatna Slavonija na dlanu nudi više od 30 označenih i mapiranih ruta, od kojih je desetak vrlo laganih. To znači da je idealna za obiteljski izlet i stvaranje novih uspomena.

Biciklističke rute i za velike i za male

Rute Požega – Kaptol – Požega, Požega – Bike&Wine Zlatni Lug, Kutjevo – Latinovac, XC Pakra, Vinska cesta Pakrac, Stazama lipicanaca i kune, Pakrac – Požega i Let do ribnjaka u Marinu Selu dio je laganih biciklističkih ruta stvorenih za početnike, ali i one koji su nakon dugo vremena odlučili izvući bicikle iz podruma. Idealan pejzaž i prigoda da ponovno zavrtite pedale!

Biciklističke rute i za velike i za male Biciklističke rute i za velike i za male (Foto: TZ PSŽ/Denis Peroš)

Na rutama srednje težine poput rute Venje – Staza Labrusca ili Mons Pisun – Rogoljicom rekreativci mogu pokazati što i koliko znaju. Sportaši u top-formi i ljubitelji brdskog biciklizma bez razmišljanja će odabrati one najzahtjevnije kao što su Papučka stotka, Velika – Dubočanka, Velika – Jezerca – Jankovac, Pleternica – Wine Starac, Pleternica – Bike&Wine Klikun, Staza Vinea u Venju ili jednu od pet ruta koje vode iz središta Požege do Požeške gore.

Koliko je u Zlatnoj Slavoniji sve podređeno biciklistima, pokazuje i koncept Bike&Bed. Riječ je o desetak smještajnih objekata u kojima se može saznati sve o biciklističkoj ponudi destinacije. Možete prespavati, unajmiti bicikl i opremu, zakrpati gumu ako zatreba i dobiti odgovor na svako pitanje za što bolji doživljaj Zlatne Slavonije outdoor.

Stijena Sokoline – užitak viši od 50 metara Stijena Sokoline – užitak viši od 50 metara (Foto: TZ PSŽ/Denis Peroš)

Antistres terapija na obroncima Papuka

Spomenuli smo već da je Papuk raj i za planinare i za bicikliste, ali i sve ljubitelje aktivnog odmora željne mira, opuštanja i prirodne antistres terapije. Iz ravnice koja je nekada bila dno Panonskog mora uzdižu se njegovi vrhovi na gotovo tisuću metara nadmorske visine koji jednim pogledom na njih zovu u akciju. Parkom prirode proglašen je 1999. godine, a zbog vrijednog geološkog nasljeđa, kulturno-povijesne baštine i bogatstva flore i faune ponosno nosi i titulu prvog geoparka u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a.

Velika, naselje na južnim obroncima Papuka, glavna je polazišna točka za istraživanje ovog zelenog raja. Birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom, trčanja. A za prave pustolove i ovisnike o adrenalinu, tu je stijena Sokoline – užitak viši od 50 metara.

Najbolje vrijeme za penjanje je od proljeća do jeseni Najbolje vrijeme za penjanje je od proljeća do jeseni (Foto: TZ PSŽ/Denis Peroš)

"Ljudi misle da je Slavonija ravna i onda dođu kod nas, vide Papuk, Psunj, pravu stijenu za penjanje, tako da budu baš jako iznenađeni", ispričao nam je Josip Lukačević iz Thrillseeker Croatia.

Nalazi se u samom srcu Parka prirode, u blizini Velike. Na penjalištu vas spremno čeka 10 smjerova koji su pogodni i za početnike. Najbolje vrijeme za penjanje je od proljeća do jeseni, dakle sada. Pravi trenutak da isprobate nešto novo i pobjegnete od gradskih vrućina na šumoviti Papuk.

"Ti u tom trenutku ne razmišljaš ni o čemu, samo o svom sljedećem potezu. Današnje vrijeme puno je briga, stresova, a u tom trenutku dok se penješ – ništa, samo razmišljaš o sljedećem potezu", rekao nam je Josip.

Adrenalinski park Duboka Adrenalinski park Duboka (Foto: TZ PSŽ/Borna Subota)

Pomicanje vlastitih granica i opuštanje

Kad ste već u Velikoj, a željni ste adrenalinske avanture, dobre zabave i pomicanja vlastitih granica, nemojte zaobići Adrenalinski park Duboka, koji se smjestio u istoimenom Kamp odmorištu Duboka. Visoko među krošnjama čekaju vas dva poligona – onaj s 12 elemenata za odrasle i nešto manji, s devet za djecu. Istaknut ćemo samo zipline, a za ostalo dođite i uvjerite se sami.

Adrenalinski park Duboka - mjesto za velike i za male Adrenalinski park Duboka - mjesto za velike i za male (Foto: JU PP Papuk)

Kada adrenalin popusti, prepustite se mašti i zaplivajte s kitom i morskim psom na mjestu gdje je nekada bilo Panonsko more, a Papuk otok oko kojeg su plivala morska stvorenja. Multimedijalna Kuća Panonskog mora edukativni je centar u Velikoj i za velike i za male, koji kroz priču o fosilima vodi na putovanje u daleku povijest.

Multimedijalna Kuća Panonskog mora edukativni je centar u Velikoj Multimedijalna Kuća Panonskog mora edukativni je centar u Velikoj (Foto: TZ PSŽ/Borna Subota)

Papuk, ali i cijela Zlatna Slavonija izvrsni su domaćini. Dopustite im da vas ugoste. Što prije.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom TZ Požeško-slavonske županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju