Na jugu istarskog poluotoka smjestio se zanimljiv arheološki park koji nas podsjeća na život koji je ovdje vladao još od prapovijesti i antike. Smješten je istočno od Zračne luke Pula i iznad uvale Budava na istočnoj obali, pod nazivom Nezakcij.

Nezakcij je bio prijestolnica Histra, plemena koje je naseljavalo istarski poluotok za vrijeme željeznog doba. Ako je suditi po arheološkim nalazima, ovdje su ljudi boravili od prapovijesti do kasne antike.

Naselje je podignuto na obroncima Glavice koja je pružala dobru zaštitu, a k tome su dodane i obrambene zidine. Histarska plemena predvodio je Epulon koji je ujedno predvodio i obranu od Rimljana. Ipak, nakon dvije godine opsade, Epulon je sa svojim suborcima u 2. stoljeću prije Krista kapitulirao (navodno su počinili samoubojstvo i time postali simbol otpora) i Histri su bili prisiljeni priznati rimsku vlast.

Rimljani su podigli grad na višu razinu sagradivši forum, hramove, terme i raskošne vile. Upravo zahvaljujući antičkim izvorima kao što je rimski povjesničar Tit Livije, danas imamo djelomičan uvid u slavnu prošlost Nezakcija. Pretpostavlja se kako su kasnije ovo antičko naselje srušili barbari i Slaveni, no unatoč tome ostale su neke vrijedne stvari.

Tako je primjerice u arheološkim istraživanjima pronađeno više od stotinu grobova sa zavjetnim predmetima poput urni, keramike, nakita, kamenih ploča i skulptura te zavjetni žrtvenik caru Gordijanu na kojem se čak nalazi natpis „Res Publica Nesactiensium“…

Sentonina staza i Staza božanskih izvora: Istarski raj koji povezuje stari grad Labin i obale Rapca Labin - Rabac planinarske staze - 8 Labin - Rabac planinarske staze - 7 Labin - Rabac planinarske staze - 6 +9 Labin - Rabac planinarske staze - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju