Magnetic Island otok je koji se nalazi uz sjeveroistočnu obalu Australije, nedaleko od Townsvillea. Veći dio ovog tropskog otoka nacionalni je park s poznatim rezervatom za ptice, ondje živi i 800 koala koje uživaju pažnju turista, a također je dobra početna točka za istraživanje Velikog koraljnog grebena.

Otok olupina

No ovaj je otok je poznat i po tome što se uz njegove obale nalazi više od 20 olupina brodova koji su ovdje završavali svoja putovanja i tonuli (ili se nasukali) od kraja 19. stoljeća naovamo. Priče tih brodova postale su i priče o povijesti i razvoju otoka. Danas se sve više truda ulaže u reklamiranje ovih olupina i poticanje turizma temeljenih na njihovu oblilasku.

Kustosica otočkoga Pomorskog muzeja Vivian Moran kreirala je "stazu olupina" koja posjetitelje vodi na povijesni obilazak bogatog po(d)morskog krajolika otoka. U svakoj od uvala koja skriva olupinu nalazi se informativna ploča, a na morskoj su površini ronilačka područja oko njih označena bijelim bovama.

Nisu sve olupine doživjele istu sudbinu: neke su toliko duboko da se i ne vide i do njih se ne može ni zaroniti, neke su pak raj za ronioce, a neke su odlučile nastaviti živjeti nekim novim životom i – postale otoci. Zapravo jedna, olupina parobroda City of Adelaide.

Olupina-otok

City of Adelaide bio je putnički parobrod porinut 1863. u Glasgowu u Škotskoj. Izgrađen za  Australasian Steam Navigation Company, pristajao je u Melbourneu, Sydneyju, Honoluluu i San Franciscu.

1902. godine pretvoren je u brod za skladištenje ugljena, a deset godina kasnije, na brodu je izbio požar koji je ugašen tek nakon dva dana.

Nakon toga, 1915. kupio ga je prvi Europljanin koji se doselio na otok, George Butler. On ga je htio preurediti u hotel ili od njega napraviti lukobran u zaljevu Picnic Bay. Međutim, City of Adelaide nije se dao dotegliti od Townsvillea do Picnic Baya, već se putem nasukao u zaljevu Cockle.

Od nasukavanja 1916. do Drugog svjetskog rata, olupina se saživjela sa zaljevom i mještanima koji bi na nju odlazili u berbu kamenica, a turisti su je koristili kao kabinu za presvlačenje dok bi se kupali u zaljevu.

Tijekom Drugog svjetskog rata olupinu broda koristili su kao metu piloti bombardera Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva (RAAF). Četiri su osobe poginule u nesreći pri obuci kada je zrakoplov RAAF-a udario u jedan od jarbola plovila.

No to još nije bio kraj nedaćama broda koji odavno nije plovio.Ciklon Althea koji je pogodio Autraliju 1971. nanio je veliku štetu olupini, zbog čega se trup djelomično urušio.

Ljudima brod City of Adelaide odavno više nije bio zanimljiv, ali jest mangrovama. Zato se danas sve teže uočava - jer je olupina počela sličiti na svoju okolinu. Zeleni šumarak koji je preuzeo ovaj brod danas je dom raznim biljkama i pticama i sigurno je jedna od neobičnijih atrakcija u Australiji.

Ako poželite posjetiti ovo olupinu, uživo ili virtualno, ovo joj je "adresa": 19.174842°S 146.825471°E.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju