Dobro nam je poznato kako savjete o nekom gradu često najbolje daju lokalci. Oni u njemu žive, poznaju ga kao svoj džep, a britanski Guardian je objavio priču Mariana Mazzelle, napuljskog restauratora, koji je podijelio dragocjene savjete o Napulju.

Hrana

Napuljske pizze, pekarski proizvodi, tjestenine i sladoledi su divni, ali nažalost, ne i odveć zdravi. Kako bi dokazali da zdrava hrana može biti itekako i ukusna, fitness trener Marco Pera sa svojim prijateljima otvorio je restoran Sano Sano. Nabavljaju organsko povrće i žitarice, ribu i meso od lokalnih proizvođača, a hranu potom spremaju na niskim temperaturama kad god je to moguće (nema prženja u dubokom ulju) i koriste maslinovo ulje vrhunske kvalitete. Neuobičajeno za Italiju, njegova dva kata i terasa otvoreni su od doručka do ponoći. Linguine s cherry rajčicama i pestom od badema, ali i neoguljeni pečeni krumpir su famozni, kao i salata od plodova mora s borovnicama i crvenim ribizlom.

Napulj - 3 Napulj - 3 (Foto: Getty Images)

Napolitanska pizza je na popisu UNESCO-a od 2017., ali poznata mjesta poput pizzerije Da Michele postala su turističke zamke. Među najstarijim pizzerijama je Lombardi, otvorena davne 1892. godine, gdje peta generacija vlasnika pravi pizze s 48 - satnim fermentiranim tijestom: kora je napuhana i malo mjehurićasta, a okusi mozzarelle, rajčice, bosiljka i ulja daju savršenu harmoniju okusa.

Kultura

Napulj ima stotine muzeja, ali relativno maleni Muzej Filangieri pokraj katedrale, prikazuje kolekciju slika, skulptura, keramike i i raznih djela koja je skupljala plemićka obitelj Filangieri stvarno je sjajan. Zlatni mozaički strop u predvorju i popločani pod od majolike u glavnoj galeriji već isplaćuju cijenu ulaznice od 50 kuna, a napuljski prizori francuskih, njemačkih, nizozemskih i belgijskih slikara pokazuju koliko je grad stoljećima inspirirao strane umjetnike. Najbolji dio za ljubitelje povijesti su pisma (na engleskom) Benjamina Franklina Gaetanu Filangieriju, čija je knjiga iz "Znanost o zakonodavstvu" bila glavna inspiracija za američki ustav.

Stalna zbirka galerije suvremene umjetnosti Madre uključuje nevjerojatnu fresku, a izvrsne su i njezine privremene izložbe: jedna australskog apstraktnog slikara Lawrencea Carrolla koja traje do 5. rujna.

Napulj - 1 Napulj - 1 (Foto: Getty Images)

Zelene površine

Posljednji preostali park od nekoliko aristokratskih palača u Vomeru (elitna četvrt), u Villi Floridiana, oaza je hrastova, borova, palmi i čempresa, popularna među školskim skupinama i roditeljima koji guraju kolica sa svojim bebama. Vila je pripadala burbonskom kralju Ferdinandu I., koji je ovdje smjestio svoju ljubavnicu, a vrtovi su neobični po tome što su u manje njegovanom "engleskom" stilu, s vijugavim stazama i zelenom prirodom koja se prelijeva posvuda.

Noćni život

Zaputite se prema barettima (malim barovima) unutar četvrte Chiaia. U 20 sati, čim se trgovine zatvore, barovi u uskim ulicama oko Piazze Rodino rašire svoje stolove i stolice po pločnicima. Vinarium i L'Ebbrezza di Noe dobri su za aperitive. Za kasnije večeri, obalni klubovi Partenopeo i Arenile di Bagnoli nude glazbu uživo, DJ-e i plesne podije pod zvijezdama.

Napulj - 4 Napulj - 4 (Foto: Getty Images)

Gdje odsjesti

U neposrednoj blizini galerije Madre, na četvrtom katu nekadašnjeg samostana izgrađenog 1278., Dimora Donnaregina (noćenje s doručkom za dvije osobe izađe oko 730 kuna) prostor je prepun slika, skulptura i impresivne umjetničke knjižnice. Sobe imaju balkone s pogledom na ulicu ili mirno dvorište, a doručak uključuje kolače, voće i omlete. Decumani Roof (od 650 kuna za noć) ima tri apartmana za samostalan boravak na najvišem katu palače iz 18. stoljeća u starom gradu, svi imaju terase i fantastičan pogled na okolicu.

Dalje od hvarske žiže: Tirkizna uvala s konobom zbog koje se ljudi bude u cik zore Dubovica - 1 Dubovica - 4 Dubovica - 3 +1 Dubovica - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju