Nacionalni park Canaima u Venezueli jedno je od onih rekorderskih mjesta svijeta za koje se isplati potegnuti daleko. S površinom od čak 30.000 kvadratnih kilometara, jednak je državi poput Belgije, no tek je drugi po veličini nacionalni park u Venezueli (prvi je Parima Tapirapecó).

Zbog nevjerojatne ljepote prirode, i UNESCO ga je proglasio svjetskom baštinom. U svijetu je poznat po slavnim Angelovim slapovima. Riječ je o najvišim (neprekinutim) slapovima na svijetu. Voda pada s visine od čak 979 metara te potom puni rijeku Kerep.

Slap se već tisućama godina obrušava u tzv. Vražji kanjon. Koja simbolika – da slapovi anđeoskog imena propadaju u Vražji kanjon, možda bi netko pomislio. To nas dovodi o učestale zablude o imenu slapova…

Slapovi netočnog imena?

Ponekad ih možete vidjeti i (pogrešno) prevedene kao Anđeoske slapove. No oni nisu dobili ime po anđelu, već po američkom pilotu Jamesu Angelu, koji je 1933. godine prvi preletio preko slapova.

Na tom području tražio je zlato, a pronašao nešto još vrjednije. Impresioniran njihovom veličinom, ispričao je što je vidio kad se vratio kući, a njegova svjedočanstva obišla su naslovnice medija.

Tek 1939. godine slapovi su i službeno dobili ime Angelovi slapovi kada su venezuelske vlasti „pročešljale“ cijelo područje i podnijele stručni izvještaj. James (Jimmy) umro je od posljedica avionske nesreće 1956. godine, a njegov je pepeo rasut po slapovima. Aviončić kojim je preletio područje danas je izložen u muzeju Ciudad Bolivara.

Hugo Chavez, bivši predsjednik Venezuele koji je preminuo 2013. godine, za svog je mandata predlagao da se slapovi zovu Kerepakupai-merú. Tako ga, naime, zove autohtono pleme Pemon koje tu živi, a prevodi se kao „slapovi koji dolaze iz najdubljeg, najskrovitijeg mjesta“.

Kako god ga zvali, jedno je sigurno - to čudo prirode svaki posjetitelj pamtit će do kraja života.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju