Ako ste bili u Češkoj, tj. Pragu, ili tek planirate, vjerojatno ste upoznati s bar nekoliko atrakcija koje morate vidjeti. Dvorac nad gradom, katedralu, Lennonov zid, Vaclavski trg, Karlov most…

Vaclavski trg je jedan od najpoznatijih i najljepših u Pragu, a Karlov most lokacija koju gotovo svatko fotografira. No, postoji jedan trg Karlovog imena koji se svakako isplati obići. Iako je vrhunac njegove slave prošao, danas je lijepa mirna oaza prepuna zelenila i skulptura te zanimljive prošlosti koju se isplati upoznati.

Karlov trg ili Karlovo náměstí najveći je trg Praga, a s površinom od čak 80 550 metara kvadratnih jedan je od najvećih trgova Europe. U srednjem vijeku čak je i bio najveći europski gradski trg.

Podignut je u praškom Novom gradu (Nove Mesto) sredinom 14. stoljeća, pod vladavinom cara Svetog Rimskog Carstva, Karla IV. Tada je bio samo mali stočni sajam, a ime po svom utemeljitelju dobio je tek u 18. stoljeću. Neka vas naziv „Novi grad“ ne zavarava, jer je star preko 600 godina. Ime je dobio samo u odnosu na već postojeći stari(ji) dio.

Mjesto vjerskih sukoba i alkemičarskih nestašluka

Po otvorenju dobio je kapelicu u sredini koje danas više nema, ali je u svoje doba bila važno hodočasničko mjesto jer su ovdje bile izložene vrijedne dragocjenosti Svetog Rimskog Carstva. Obilježili su ga i vjerski sukobi poznatiji kao Husitski ratovi, a turbulentna povijest ostavila je i svoj trag u jednom detalju.

Naime, legenda kaže kako je kraj jedne od starih kuća u nizu na južnoj strani trga ležao veliki kamen s urezanim križem i mrtvačkom glavom kraj koje je ispisana godina 1627. Navodno je kamen predstavljao mjesto na kojem su izvršavane egzekucije pod okriljem noći, a prvi su smaknuti protestantski svećenici koji su planirali urotu protiv cara.

Još jedna priča vezana je uz tzv. Faustovu kuću. Riječ je o upadljivoj zgradi na trgu koja je dobila ime po dr. Faustu koji je navodno sklopio ugovor s vragom i bavio se crnom magijom. Premda on vjerojatno nikad nije ni bio u Pragu, neobična povijest ove zgrade kumovala je maštovitim pričama.

Osebujni stanari zgrade koji su ispisivali čudne stihove po zidovima naveli su susjede na pomisao da je riječ o alkemičarima, što nije bilo neobično „zanimanje“ u Pragu u to doba.

No, ostavit ćemo po strani misterioznu stranu Karlovog trga do idućeg susreta i okrenuti se 19. stoljeću u kojem park konačno dobiva zeleno ruho i postaje mala oaza usred grada.

Danas je Karlov trg mirno mjesto, prostran zeleni park na kojem se nalaze Gradska vijećnica, nova crkva i neorenesansna zgrada Tehničkog sveučilišta.

Ostao je najveći trg u Pragu, a njegov perivoj je ukrašen brojnim skulpturama i baroknom fontanom. U toplim danima ili za vrijeme zimskih blagdana održavaju se brojne manifestacije, pa ne zaboravite svratiti kad budete u Pragu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju