Zlatna ulica (ili slađe na češkom: Zlata ulička) poznata je ulica i turistička destinacija u centru Praga.

Nalazi se unutar kompleksa Praškog dvorca, a prepoznatljiva je po svojim malim šarenim kućicama koje ju čine jednom od najfotogeničnijih praških lokacija.

Ime je dobila prema legendi o alkemičarima iz 16. stoljeća koji su trebali proizvesti zlato iz kemijskih reakcija. Turistički prospekti mame pričama o tome kako su živjeli u ovoj ulici - jedina ''kvaka'' u priči jest ta da uopće tu nisu živjeli.

Realnija priča je ona o zlatarima koji su ovdje držali svoje obrte.

Kuće su originalno napravljene za tadašnje čuvare dvorca i bile su vrlo malene. Originalna veličina kućica danas je sačuvana jedino na broju 13, dok su ostale s godinama narasle.

Tadašnji car Rudolf II bio je strastveni obožavatelj manirističkog stila, pa su i kućice izgrađene u tom duhu. Povjesničari cara opisuju kao čudaka s iznimnim interesom za umjetnost i okultno.

Ulica osebujnih ličnosti

Ipak, to što ovdje nisu živjeli alkemičari, ne znači da nije bilo drugih zanimljivih ličnosti. Kada je početkom 19. stoljeća pao standard, ulicu su preuzeli radnici i umjetnici.

Jedan od njih bio je Franz Kafka, češko-židovski pisac. Kratko je boravio i stvarao na broju 22, u kući koju je iznajmila njegova sestra. Nedaleko od dvorca danas se nalazi njegov muzej.

Nakon njega došao je Jaroslav Seifert, dobitnik Nobela za književnost 1984. godine.

Proročica s mačkom

Na broju 14 živjela je i Madame de Thebes, francuska proročica koja je ''vratila okultni duh Rudolfa II u Zlatnu ulicu''. Odjevena u crno, sa šeširom ukrašenim perjem plijenila je pozornost svih. 

Provela je život čekajući svog sina koji je otišao u rat – svjedoci su pričali kako je uvijek za stolom ostavljala mjesto za njega, očekujući ga na večeri. No, njega nije bilo. 

Za vrijeme Drugog svjetskog rata predviđala je propast Trećeg Reicha unatoč upozorenjima da to nije pametno raditi naglas. Tijekom nacističke okupacije Češke odvedena je u prostorije Gestapoa na ispitivanje, odakle se više nikad nije vratila.

Ipak, njena soba je očuvana i posjetitelji danas na njenom stolu još uvijek mogu vidjeti karte, lubanju i knjige. Na ulazu u kuću nalazi se mural mačke i kugle za proricanje.

Danas u ovoj ulici ljudi više ne žive, već se u njoj nalaze brojne suvenirnice i srednjovjekovni muzej oružja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju